Ο κίνδυνος να αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα και οι νοσηλείες είναι υπαρκτός και ορατός, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες όπως επιδείξουν για ακόμα μια φορά πνεύμα συνεργασίας και ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Προειδοποιεί πως «αν φτάσουμε στο σημείο, που δεν θα έχουμε κλίνες, αλλά και προσωπικό, ώστε να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας, αυτόματα θα χαθεί ο έλεγχος και θα ζήσουμε αυτά που βλέπαμε σε άλλες χώρες, όπου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό υποχρεωνόταν να επιλέξει ποιες ζωές θα έσωζε».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «το lockdown είναι ένα σενάριο που παραμένει στο τραπέζι», ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση  θέλει να εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές πριν καταφύγει σε ένα νέο σκληρό, καθολικό και απαγορευτικό lockdown.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το ρεκόρ κρουσμάτων που κατέγραψε η Κύπρος, την Τρίτη, με 941 περιστατικά, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από την ημέρα έναρξης της πανδημίας στο νησί, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη, που χτυπά καμπανάκι σε όλους», για να προσθέσει ότι προβληματίζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης κρουσμάτων, ακόμα και σταθεροποίησης για μεγάλη διάρκεια σε τόσο ψηλά νούμερα.

«Μας ανησυχεί περισσότερο, διότι εάν φτάσουμε σε σημείο που θα ξεπεράσουμε τα όρια και θα χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης, αυτό θα μεταφραστεί σε νοσηλείες συνανθρώπων μας, και δυστυχώς, από αυτούς που θα νοσήσουν βαριά κάποιοι θα καταλήξουν», είπε.

Προτροπή πολιτών για εμβολιασμό το συντομότερο

Ο Υπουργός Υγείας στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, προτρέπει τους πολίτες να προχωρήσουν το συντομότερο στον εμβολιασμό τους και να θωρακίσουν την υγεία τους και την υγεία των αγαπημένων τους.

Σε ερώτηση αν είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της μη διαχειρίσιμης κατάστασης, δεδομένου ότι τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών θα μεταφραστούν σε εισαγωγές στα νοσοκομεία το αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Ιωάννου είπε πως «ένα ποσοστό κοντά στο 5% των κρουσμάτων χρειάζεται στην πορεία νοσηλεία και από αυτούς κάποιοι πεθαίνουν».

Τονίζει πως «αν φτάσουμε στο σημείο, που δεν θα έχουμε κλίνες, αλλά και προσωπικό, για να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας, αυτόματα θα χαθεί ο έλεγχος και θα ζήσουμε αυτά που βλέπαμε σε άλλες χώρες, όπου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό υποχρεωνόταν να επιλέξει ποιες ζωές θα έσωζε».

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον νεότεροι

Όπως σημείωσε, «πλέον στα νοσοκομεία δεν νοσηλεύονται ηλικιωμένοι, που είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, αλλά άτομα νεαρότερης ηλικίας που στις πλείστες περιπτώσεις είναι υγιείς πολίτες και βρίσκονται σε αυτή τη θέση, επειδή δεν πρόσεξαν όσο έπρεπε ή επειδή χαλάρωσαν υπερβολικά και ξέχασαν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, που οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε».

«Εκείνο που λέω είναι ότι, πλέον, στα νοσοκομεία νοσηλεύεται ο αδερφός μας, ο κολλητός μας, η ξαδέρφη μας, η δασκάλα των παιδιών μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει.

Όσοι περισσότεροι επιλέξουν τον εμβολιασμό τόσο πιο γρήγορα θα κερδηθεί η μάχη

Ανέφερε, επίσης, ότι «ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και τώρα όσο ποτέ προηγουμένως έχουμε όλοι προσωπική και κοινωνική ευθύνη», για να προσθέσει ότι «έχουμε στη διάθεσή μας το όπλο του εμβολιασμού και όσο περισσότεροι επιλέξουμε να το αξιοποιήσουμε σε αυτή τη μάχη, τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε τον αόρατο εχθρό».

Επιπλέον, είπε ότι «μέχρι να ολοκληρώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, που απαιτείται, για να έχουμε ανοσία στην κοινότητα, είναι επιτακτική η ανάγκη να τηρούμε τους βασικούς κανόνες», ενώ συστήνει εκ νέου στους πολίτες όπως αποφεύγουν τους χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, περιορίζουν τις επαφές και τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, φορούν μάσκα εκεί και όπου χρειάζεται, μεριμνούν για τα απλά μέτρα ατομικής υγιεινής, εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας τους.

«Όλα αυτά», πρόσθεσε, «είναι μικρές ενέργειες, που μπορούν να μας προστατεύσουν από την αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των νοσηλειών και των θανάτων».

Δείτε εδώ: Γιατί δεν πάμε σε lockdown – Γιατί δεν επιταχύνουμε εμβολιασμούς

Υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης 400 κλινών

Ερωτηθείς εάν έχουν αποφασιστεί οι ενέργειες που θα γίνουν στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου αριθμού περιστατικών και αν διαθέτουν τα νοσηλευτήρια την επάρκεια, ώστε να αντεπεξέλθουν αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «στα νοσηλευτήρια υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν μέχρι και 400 κλίνες και υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και τα αναλώσιμα».

Όπως ανέφερε, «η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αποφορτίζει σημαντικά τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ από τα υπόλοιπα περιστατικά», ωστόσο, ξεκαθάρισε πως το ζητούμενο είναι να έχουμε επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επιπροσθέτως, είπε πως «το προσωπικό είναι που θα σώσει τις ζωές των πολιτών και όχι ένα μηχάνημα από μόνο του», για να συμπληρώσει ότι δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες παγκόσμια, η διαθεσιμότητα σε ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι απεριόριστη.

«Βρισκόμαστε», συνέχισε, «σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση εδώ και σχεδόν 15 μήνες και η κόπωση έχει επέλθει όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στους επαγγελματίες υγείας. Με τη στάση και τη συμπεριφορά του καθενός από εμάς, τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης, δημιουργούμε ένα τείχος προστασίας για τους επαγγελματίες υγείας, αφού μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες».

Το lockdown παραμένει στο τραπέζι

Κληθείς να αναφέρει αν θεωρεί ότι επιβάλλεται η λήψη έκτακτων και πιο αυστηρών μέτρων και αν είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο κ. Ιωάννου είπε πως «το lockdown είναι ένα σενάριο που παραμένει στο τραπέζι».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως θέλουν να εξαντλήσουν όλες τις άλλες επιλογές πριν καταφύγουν σε ένα νέο σκληρό, καθολικό και απαγορευτικό lockdown.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σωστή τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό θα αποτρέψει αυτό το σενάριο, συμπληρώνοντας ότι «το έχουμε δει και στην πράξη ότι όταν τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται με ευλάβεια και προσοχή, αποδίδουν και περιορίζουν τη διασπορά του ιού».

Καταληκτικά ανέφερε ότι «δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλλει περιορισμούς στους πολίτες τη στιγμή που μπορούμε με βούληση και συνεργασία από όλους, να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο και με ασφάλεια να προχωρήσουμε».

Διαβάστε επίσης: Δρ. Κωστή: «Ένα προσωρινό lockdown η ιδανικότερη επιλογή»

Πηγή: ΚΥΠΕ