Η επιτυχία της Ταιπέι δείχνει ότι ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δρούσε διαφορετικά.
Πλήθος κόσμου ξεχύνεται καθημερινά στην κεντρική οδού Yongkang της Ταϊπέι, με τα εστιατόρια και τα μπαρ να είναι γεμάτα και τα παιδιά να παίζουν αμέριμνα στους δρόμους.
Τέτοιου είδους εικόνες θα ήταν αδιανόητο να τις δούμε στο Λονδίνο, όμως στην πρωτεύουσα της Ταιβάν είναι ακόμη ένα συνηθισμένο ανοιξιάτικο απόγευμα.
Η Ταιβάν κατάφερε να ξεπεράσει την πανδημία ως επί το πλείστο χωρίς μεγάλες επιπτώσεις σε αντίθεση με τη Βρετανία η οποία πλήγηκε τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά.
Και οι δύο χώρες στο τέλος του 2019 εκτέθηκαν σε μεγάλο βαθμό από ταξιδιώτες που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. Η Βρετανία λόγω της κατάστασης της ως διεθνές ταξιδιωτικός κόμβος και η Ταιβάν λόγω εμπορίου με εκατοντάδες αεροπλάνα να φτάνουν στη χώρα από την περιοχή που «γεννήθηκε» ο κορωνοϊός.
Περίπου μετά από ένα χρόνο η Βρετανία έχει ένα από τα χειροτέρα ποσοστά θανάτου στον κόσμο με περισσότερους από 130.000 ανθρώπους να χάνονται από τον ιό και περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί.
Αντίθετα, η Ταϊβάν έχει χάσει 10 άτομα και είχε μόλις 1.000 τεκμηριωμένες μολυσματικές περιπτώσεις με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι από ταξιδιώτες.
Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες έγκειται στην προσέγγιση που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις.
Οι ηγέτες της Ταιβάν βοήθησαν πολύ στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού ίσως και λόγω της εμπειρίας τους μετά και από το ξέσπασμα του κορωνοϊού Sars το 2003.
Προστάτευσαν τη χώρα τους κρατώντας τον ιό έξω.
Η Βρετανία αντίθετα αποφάσισε να αντιμετωπίσει την ασθένεια παρομοιάζοντας την ως γρίπη, με στόχο να περιορίσει την εξάπλωση της παρά να την εξαλείψει.
Δύσκολα μπορεί να συγκριθεί η Βρετανία με άλλες χώρες που κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η Κίνα έχει μια αυταρχική κυβέρνηση ικανή να εφαρμόζει σαρωτικούς και παρεμβατικούς ελέγχους που θα ήταν ανεπιθύμητοι και ανέφικτοι σε μια δημοκρατία.
Η επιτυχία της Ταιβάν δείχνει πως η αποτυχία της Βρετανίας δεν ήταν ποτέ αναπόφευκτη και πως θα μπορούσαν να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση εάν το ξέσπασμα είχε αντιμετωπιστεί καλύτερα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ταιπέι δεν χρειάστηκε ποτέ να εφαρμόσει lockdown όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή ενήργησε γρήγορα σε μια σειρά αποτελεσματικών πολιτικών, όπως ελέγχους στα σύνορα, αποτελεσματικά συστήματα εντοπισμού θετικών κρουσμάτων και απομόνωσης τους και χρήση μάσκας.
Η επιτυχία του νησιού στην καταπολέμηση της πανδημίας ώθησε πολίτες της Ταιβάν να επιστρέψουν στο νησί.
Ο Δρ Chen Chien-jen, που τώρα είναι καθηγητής στο ερευνητικό κέντρο Genomics της Academia Sinica, ήταν υπουργός υγείας της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Sars το 2003.
Τότε θεωρήθηκε ως καταστροφή η διαχείριση της πανδημίας όμως αυτό βοήθησε στην εξαιρετική διαχείριση της τρέχουσας πανδημίας.
«Στην αρχή αυτής της επιδημίας, πολλές κυβερνήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε εμείς το 2003», δήλωσε ο Τσεν.
Ο Τσεν εξηγώντας τους παράγοντες που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας είπε τα εξής:
«Πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας είναι ο έλεγχος των λοιμώξεων στα νοσοκομεία».
«Το δεύτερο που κάναμε ήταν να ελέγξουμε τα σύνορα. Κλείσαμε όσο πιο σύντομα γινόταν τα σύνορά μας. Το τρίτο ήταν η αποφυγή της παραπληροφόρησης και το τέταρτο ήταν η γρήγορη ανίχνευση των επαφών».
Ήταν ίσως η πρώτη Κυβέρνηση που εκτίμησε τη σοβαρότητα της απειλής από τη νέα ασθένεια. Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, όταν η Κίνα ανακοίνωσε περιπτώσεις μιας νέας μυστήριας ασθένειας στον ΠΟΥ, η Ταιβάν άρχισε αμέσως τον έλεγχο ταξιδιωτών από την Γιουχάν.
Αξιωματούχοι της Ταιβάν, προσπάθησαν να προειδοποιήσουν με ανεπίσημες αναφορές ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, κάτι που το Πεκίνο δεν επιβεβαίωνε για τρεις εβδομάδες.
Από τις 24 Ιανουαρίου, έκλεισε τα σύνορα της για ταξιδιώτες από την Κίνα, καθώς ο κορωνοιός εξαπλωνόταν σε όλα τον κόσμο.
Στα μέσα Ιανουαρίου η Ταιβάν ενεργοποίησε το Κέντρο Διοίκησης Επιδημίας ενοποιώντας κυβέρνηση, ακαδημαϊκό χώρο, ιατρικό σύστημα και ιδιωτικό τομέα σε κοινό αγώνα.
Όλα εξαρτώνται από τη σαφήνεια και τη διαφάνεια της κυβέρνησης, δήλωσε ο Τσεν. «Πρέπει να ενημερώσετε τους πολίτες τι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση».
Δεν υπήρχε τίποτα που να εμπόδιζε τη βρετανική κυβέρνηση να μάθει από αυτούς, αλλά ίσως εξαιτίας του ότι άλλες επιδημίες του κορωνοϊού είχαν περιοριστεί μακριά από την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να ακολουθήσει το δικό του θανατηφόρο «μονοπάτι».
Διαβάστε επίσης:
- Οι περισσότεροι Γάλλοι πρέπει να εργαστούν από το σπίτι λόγω της Covid-19
- AstraZeneca: Έκρυβαν 29εκ δόσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ρώμη
Πληροφορίες από Guardian