Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ζητά από τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες να συμφωνήσουν σε επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης της πρότασης της Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.
 
Συγκεκριμένα σε ενημέρωση προς τον Τύπο σήμερα το πρωί ο Μ.Βέμπερ ανέφερε ότι «νομίζω ότι το κάνουμε με νομικά δεσμευτικό τρόπο είναι καλό από αυτή την άποψη. Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τεράστια ευθύνη να το εγκρίνει το συντομότερο δυνατό».
 
«Άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη περιμένουν αυτό το πιστοποιητικό, ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές και στον τουριστικό τομέα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ
 
Όπως είπε «η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πρότεινε στο κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσει μια άλλη νομική βάση για τη νομική αξιολόγηση. Αυτό θα δώσει στην ολομέλεια όλες τις δυνατότητες τροποποίησης της νομοθετικής πρότασης. Αυτό δεν είναι λοιπόν επίθεση κατά της δημοκρατίας ή του Κοινοβουλίου. Η Ολομέλεια θα έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Αλλά είναι μια γρήγορη διαδικασία, και αυτό είναι που χρειαζόμαστε τώρα. Γι `αυτό η ομάδα μου θα υποστηρίξει σήμερα την ιδέα της ταχείας διαδικασίας».
 
«Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα κόμματα στο Κοινοβούλιο. Στην επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων, τα μέλη της Renew και της S&D αντιτάχθηκαν σε αυτήν την έννοια μιας γρήγορης διαδικασίας. Ελπίζω ότι θα επανεξετάσουν τη θέση τους στις ομαδικές συναντήσεις σήμερα», σημείωσε ο Μ. Βέμπερ.
 
«Και το τρίτο σημείο για το συμβούλιο είναι προφανώς η δικαιοσύνη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό εμβολιασμού κυμαίνεται σήμερα από 5% στην πιο αργή χώρα στο 22% στην ταχύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έχουμε τώρα πρόβλημα με τις παραγγελίες των χωρών που συνδέονται με τις διάφορες εταιρείες. Το έβαλε στο τραπέζι ο Σ.Κουρτς τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε.
 
«Η ουσία της συζήτησης είναι σημαντική διότι μία από τις ιδέες ολόκληρης της στρατηγικής εμβολιασμού της ΕΕ ήταν να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργήσουμε Ευρωπαίους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Αυτή ήταν η ιδέα. Και τώρα, λόγω της τρέχουσας κατάστασης και της αδυναμίας της AstraZeneca να παραδώσει, διακινδυνεύουμε ότι ορισμένες χώρες θα χάσουν πραγματικά έδαφος και άλλες θα είναι μπροστά», είπε.
 
«Έχουμε λοιπόν χώρες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη, Ευρωπαίους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», πρόσθεσε ο κ. Βέμπερ.
 
Διαβάστε επίσης