Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.
"Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι", δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟ Υγείας σχεδιάζει να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου ανακοίνωσαν σήμερα η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αφού αρκετές χώρες ανέφεραν σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο.
Η Δανία και η Νορβηγία σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα έπειτα από αναφορές για μεμονωμένες περιπτώσεις θρόμβων αίματος ή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων. Η Ισλανδία και η Βουλγαρία ακολούθησαν και η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, αναστολή χρήσης του εμβολίου.
Παρ΄όλ΄αυτά, η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟ Υγείας επανέλαβε σήμερα πως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της COVID-19.
"Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί", δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟ Υγείας Σουμία Σουαμινάθαν στη συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε πως δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα "θρομβοεμβολικά γεγονόντα" που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά της COVID-19.
"Απ΄ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων", δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟ Υγείας, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.
Μπορεί μερικές χώρες να ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όμως άλλες συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν και άλλοι οργανισμοί λένε πως τα οφέλη υπερέχουν οποιωνδήποτε κινδύνων.
Η Βρετανία, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεταιρισμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι δεν ανησυχεί, ενώ η φαρμακοβιομηχανία είπε πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας έδειξε πως δεν υπάρχει απόδειξη για αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος.
Ο πρωθυπουργός Τζόνσον διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 είναι ασφαλές και ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για τη χρήση του στην εκστρατεία εμβολιασμών.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ο Τζόνσον απάντησε: «Ναι, μπορώ».
«Ο MHRA (ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων) είναι ένας από τους αυστηρότερους και εμπειρότερους φορείς παγκοσμίως. Δεν βλέπουν κανέναν λόγο για τη διακοπή του προγράμματος εμβολιασμών», τόνισε.
«Επομένως, συνεχίζουμε να είμαστε πολύ πεπεισμένοι για το πρόγραμμα και είναι φανταστικό που βλέπουμε ότι συνεχίζεται σε τέτοια ταχύτητα στη Βρετανία».
Διαβάστε επίσης:
Εμβόλιο AstraZeneca: Δέκα αναφορές για πιθανές παρενέργειες στην Ολλανδία
Η Δανή που πέθανε αφού έλαβε το AstraZeneca παρουσίασε «ασυνήθιστα» συμπτώματα