Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα εμβόλια μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, Δρ. Γιάννης Ιωαννίδης.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ίσως πρέπει να μείνουμε στο αισιόδοξο σενάριο, ότι έχουμε εμβόλια, τα οποία είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις με κάποια εξαίρεση για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Είναι φυσικό οι ιοί να κάνουν μεταλλάξεις και ο κορωνοϊός σε σχέση με τον ιό της γρίπης έχει πολύ μικρότερη διάθεση για μεταλλάξεις. Το παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού γιατί είναι φυσική εξέλιξη της πανδημίας». Σημείωσε ότι το πρόβλημα με τα εμβόλια τώρα είναι μόνο η διαθεσιμότητά τους.
Ερωτηθείς για το μπλόκο του εμβολιασμού ηλικιωμένων με το εμβόλιο της AstraZeneca, απάντησε ότι η απόφαση αυτή είναι συμψηφισμός κάποιων δεδομένων ή έλλειψης δεδομένων και κάποιων αποφάσεων ρυθμιστικών υπηρεσιών. Το εμβόλιο δεν έχει ελεγχθεί σε έναν ικανό αριθμό ατόμων μεγάλων σε ηλικία. Τα άλλα εμβόλια που είχαν εγκριθεί είχαν πάρει ένα μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων από συμμετέχοντες μεγαλύτερους σε ηλικία. Υπάρχει αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα, εάν λάβουμε υπόψη ότι οι κλινικές δοκιμές έγιναν σε συνθήκες μιας μελέτης. Έτσι λίγα δεδομένα με μεγάλη αβεβαιότητα σε συνδυασμό με όχι τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα οδηγούν σε μη έγκριση σε μεγάλες ηλικίες. Δημιουργείται έλλειμμα για ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να δοθεί σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Εάν το πάρει κάποιος, «μάλλον κάτι κάνει αλλά δεν είναι αρκετό, ώστε να έχουμε υψηλό ποσοστό προστασίας».
Σε ερώτηση για το Sputnik V, απάντησε ότι παρά τις δημοσιεύσεις, έχουν εγερθεί πολλές επιφυλάξεις από επιστήμονες που θεωρούν ότι η τεκμηρίωση που έχει η δημοσίευση ειδικά της φάσης Γ, αλλά και οι ατέλειες που είχαν τα δεδομένα των προηγούμενων φάσεων, εγείρουν υποψίες ότι τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο καλά, όσο παρουσιάζονται. Μέσα στα ζητήματα που τίθενται είναι η πραγματική αποτελεσματικότητα και η αδυναμία πρόσβασης στα δεδομένα.
Όσον αφορά στα φάρμακα, σημείωσε ότι υπάρχει μια ενεργή αλυσίδα έρευνας για την ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων έχουμε ήδη κάποια που έδειξαν αποτελεσματικότητα σε σχέση με το όταν άρχισε η πανδημία. Ανέφερε μερικά παραδείγματα όπως την κολχικίνη και τα μονοκλωνικά.
Επεσήμανε ότι είμαστε σε ένα σημείο, όπου στα περισσότερα μέρη του κόσμου μπορούμε να δαμάσουμε τα επιδημικά κύματα, δεν είμαστε απροστάτευτοι ή στο σημείο 0.
Διαβάστε επίσης: Διευκρινίσεις Υπ. Υγείας για τον υποχρεωτικό εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test