Η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Πούτιν τον περασμένο Αύγουστο ότι η Ρωσία δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό και έδωσε άδεια για χρήση πριν τις δοκιμές ασφαλείας προκάλεσε σκεπτικισμό παγκοσμίως.
Όμως, σήμερα οι χώρες μπαίνουν στην ουρά για να προμηθευτούν το εμβόλιο Sputnik V, μετά τη δημοσίευση της έρευνας στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, που δείχνει πως προστατεύει εξίσου καλά με τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά εμβόλια και πολύ καλύτερα από τα κινεζικά.
Τουλάχιστον 19 χώρες έχουν εγκρίνει την χρήση του, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας-μέλους της Ε.Ε., ενώ αγορές κλειδιά όπως η Βραζιλία και η Ινδία είναι κοντά στο να δώσουν έγκριση.
Τώρα, η Ρωσία προσανατολίζεται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ένωση έχει προβλήματα με το πρόγραμμα εμβολιασμού, λόγω έλλειψης εμβολίων.
Σύμφωνα με τις δοκιμές σε 20 χιλ. συμμετέχοντες που παρουσιάστηκαν στο Lancet, το εμβόλιο έχει επιτυχία 91,6%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιτυχία του Sputnik V δεν πρόκειται να αλλάξει την εχθρική στάση απέναντι στον Πούτιν από τις δυτικές κυβερνήσεις, ωστόσο θα μπορούσε να ενισχύσει την γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, όπως αναφέρει η Οκσάνα Αντονένκο, επικεφαλής της συμβουλευτικής Control Risks.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech, το Sputnik V μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα κοινό ψυγείο, κάτι που το καθιστά ευκολότερο στη μεταφορά και την διανομή σε φτωχότερες και θερμότερες χωρες.
Με τιμή περίπου στα 20 δολάρια ανά δόση-για εμβολιασμό δύο δόσεων-είναι φτηνότερο από τα περισσότερα δυτικά εμβόλια.
Κι ενώ είναι ακριβότερο από εκείνο της AstraZeneca, το ρωσικό εμβόλιο έχει δείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το βρετανικό.
Η ευρωπαϊκή έγκριση ίσως πάρει αρκετούς μήνες, λόγω της ανάγκης για λεπτομερή στοιχεία, σημείωσε ο αρχισυντάκτης του Lancet, Ρίτσαρντ Χόρτον, μιλώντας στο Bloomberg.
Διαβάστε επίσης: «Πλήρης στήριξη και εμπιστοσύνη από Μέρκελ και Φον Ντερ Λάιεν σε Κυριακίδου»
Πηγή: Sputnik