Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδονται οι φήμες για ρήγμα στις σχέσεις της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα υγείας Στέλλας Κυριακίδου τόσο με τη Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όσο και με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, που έχουν άμεση γνώση των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων και μίλησαν στο ΚΥΠΕ, τόσο η Καγκελάριος, όσο και οι Πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Κομισιόν αντίστοιχα έχουν πλήρη εμπιστοσύνη και επικροτούν πλήρως τους μέχρι τώρα χειρισμούς της Επιτρόπου στο θέμα της κοινής προμήθειας εμβολίων από την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, κοινοτικές πηγές που ενημέρωσαν το ΚΥΠΕ τονίζουν ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν και η Καγκελάριος γνωρίζουν για τις απόπειρες επίρριψης “ευθυνών” προς την Επίτροπο, όπως παρουσιάστηκαν σε γερμανικά ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα και ξεκαθαρίζουν ότι αυτή η τάση δεν βρίσκει αντίκρισμα στα ανώτερα κλιμάκια της Κομισιόν.
Κάθε άλλο, όπως σημειώνουν, η Επίτροπος πήρε μέρος τελικά στη σύσκεψη με τους επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιρειών με τις οποίες η ΕΕ έχει υπογράψει APA (advanced purchasing agreements) την περασμένη Κυριακή. Παρομοίως η πρόσκληση και συμμετοχή της Επιτρόπου στο σύνοδο για τον εμβολιασμό που συγκάλεσε η Καγκελάριος με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων (Landen) αποτελεί ευθεία κίνηση στήριξης τόσο προς την Επίτροπο, όσο και προς τις κεντρικές επιλογές που έχουν γίνει. Το ίδιο ισχύει και με την αντίστοιχη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Μακρόν.
Σύμφωνα με κοινοτικές πήγες, οι πρόσφατες μομφές στο γερμανικό Τύπο αντικατοπτρίζουν εσωτερικές πολιτικές κινήσεις και διενέξεις στην ίδια τη Γερμανία και εντός των γερμανικών κομμάτων και στόχο προφανώς δεν έχουν την Επίτροπο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια την Πρόεδρο ή και την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη της Καγκελαρίου. Το γεγονός όμως ότι τα ίδια τα κράτη μέλη, της Γερμανίας περιλαμβανομένης, μετείχαν στις διαπραγματεύσεις αναιρεί όλη την συλλογιστική των καταγγελιών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν εκτέλεσε τις κεντρικές πολιτικές οδηγίες των κρατών, όπως ακριβώς της δόθηκαν: διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, με όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες (σήμερα φτάνουμε τις 8), ασφάλεια με αυστηρότατη πιστοποίηση ΕΜΑ, έναντι ρίσκου και ταχύτητας, διατήρηση της αστικής ευθύνης (liability) στις εταιρείες και όχι ανάληψή της από τα κράτη μέλη, επένδυση στο ρίσκο της παραγωγής κ.α.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η Κομισιόν από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι οι τρεις ημέρες εμβολιασμού 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ήταν τρεις συμβολικές ημέρες και ο κανονικός εμβολιασμός θα ξεκινούσε σταδιακά τον Ιανουάριο. Η Κομισιόν είχε προαναγγείλει ότι ο μαζικός εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινούσε το 2ο τρίμηνο του έτους.
Το 2ο τρίμηνο πέραν των εμβολίων της Pfizer (που αυξάνει τις παραδόσεις για να καλύψει κενά και των άλλων εταιρειών), της Moderna και της ΑstraΖeneca (που θα συμπληρώσει και τα δικά της κενά του πρώτου τριμήνου), θα έχει στην διάθεσή της το εμβόλιο της Jansen και αναμένονται της Valneva kai Νοvavax.
Τα παραπάνω δημιουργούν ερωτηματικά ως προς την δημόσια συζήτηση που προκλήθηκε μετά από συγκεκριμένα δημοσιεύματα ιδιαίτερα ως προς τη χρονική στιγμή, καθώς όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι γνωστά. Κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι είναι γνωστά τα χρονοδιαγράμματα και το γεγονός πως το 2ο τρίμηνο η ροή των εμβολίων προς τα ΚΜ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την δυνατότητα των ΚΜ να εμβολιάσουν γρήγορα τον πληθυσμό. Είναι όμως επίσης γνωστό ότι σε ένα -δύο μήνες αυτή η συζήτηση στην ΕΕ θα είναι εξαιρετικά ξεπερασμένη για να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, επισημαίνουν.
Διαβάστε επίσης: Εμβολιάστηκαν συνολικά 32,837- Πέραν των 10,000 έλαβαν και τη δεύτερη δόση