Καλεσμένος στο Πρόγραμμα Σπουδών Δημοσιογραφία με Δημόσιες Σχέσεις του KES College ήταν την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος μίλησε διαδικτυακά στους φοιτητές του ομώνυμου Προγράμματος αλλά και σε άτομα του διοικητικού προσωπικού που τον παρακολούθησαν, αναφορικά με την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας του Covid – 19 και στη συνέχεια, δέχθηκε ερωτήσεις.

Στην εισαγωγή του, ο Δρ Κωστρίκης έκανε μια σύντομη αναφορά για την πορεία της πανδημίας καθώς και για την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως ο ίδιος ανάφερε, αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα, με την οικονομία να έχει γονατίσει. Περαιτέρω επεσήμανε ότι, έχει γίνει μια ανακατάταξη σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιστρέψουμε πίσω στην κανονικότητα περί τα τέλη του χρόνου.

Δείτε εδώ: Υπ.Υγείας: Εάν υποκύπταμε σε πιέσεις θα άνοιγε τη Δευτέρα το λιανεμπόριο (vid)

Ερωτηθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών ο Δρ Κωστρίκης, ανάφερε ότι: «οι εμβολιασμοί δεν πρέπει σε οποιαδήποτε περίπτωση να είναι υποχρεωτικοί εκτός και αν καταλήξουμε σε μια εθνική καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτιμά πως μέχρι το Φθινόπωρο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 75% του πληθυσμού της χώρας γεγονός που θα μας οδηγήσει στην ανοσία της αγέλης.

Όσον αφορά στους «αρνητές» του ιού και σε όσους συνδέουν την πανδημία με θεωρίες συνωμοσίας, ο Δρ Κωστρίκης μεταξύ άλλων, ανάφερε ότι για αυτές τις συνωμοσιολογίες ευθύνεται κυρίως η κακή χρήση του διαδικτύου: «Κατά την άποψή μου, η αντιμετώπιση αυτών των ατόμων που εμπλέκονται στις ιστορίες συνωμοσιολογίας, δεν μπορεί να γίνει με την επιστημονική μέθοδο.

Με την εμπειρία που απέκτησα σε αυτό το θέμα, έμεινα έκπληκτος για το πόσο μεγάλο ποσοστό ανθρώπων υπάρχει στην χώρα μας που δεν πιστεύει στον ιό, αλλά στις ιστορίες συνομωσίας. Αυτό νομίζω έχει να κάνει κυρίως με την κακή χρήση του διαδικτύου. Δεν είναι κυπριακό φαινόμενο, αλλά κάτι το οποίο υπάρχει και στο εξωτερικό. Οπότε θερμή παράκλησή μου προς εσάς, τους φοιτητές  της δημοσιογραφίας, αλλά και στους δημοσιογράφους είναι να ενημερώνουν σωστά, έγκυρα και αντικειμενικά τον κόσμο».

Ο ρόλος του στη ΣΕΕ

Μεταξύ άλλων, ο Δρ Κωστρίκης όταν ρωτήθηκε από τους φοιτητές δημοσιογραφίας αν υπήρξαν φορές που ήρθε σε αντιπαράθεση με άλλα μέλη της επιστημονικής ομάδας, ο ίδιος αποκάλυψε πως πολλές φορές κατηγορήθηκε για τη στάση του. «Ανήκουμε σε μια συμβουλευτική επιτροπή» είπε. «Η άποψή μου είναι ότι μια καλή συμβουλευτική ομάδα είναι αυτή που θα παρουσιάσει ιδέες, οι οποίες θα διεγείρουν το μυαλό των πολιτικών ή των τεχνοκρατών του Υπουργείου συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργού.

Η επιστήμη είναι αυτή η οποία κάνει τον κόσμο να σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο. Αν είμαστε εκεί για να τους γαργαλάμε τα αυτιά και να τους λέμε αυτά που θέλουν να ακούσουν σημαίνει πως είμαστε μια κακή επιστημονική ομάδα.

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Οφείλω να ομολογήσω πως αρκετές φορές υπήρχαν αντιπαραθέσεις με το επίκεντρο αυτών των αντιπαραθέσεων να είμαι εγώ και ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι. Η επιστημονική θέση πρέπει να τεκμηριώνεται και να λέγεται και να μην υπάρχει ο φόβος ότι θα σε κατηγορήσει κάποιος. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου θέση. Και πάρα πολλές φορές κατηγορήθηκα  για αυτό το πράγμα» είπε αυτολεξεί.

Ο βανδαλισμός και οι απειλές

Παράλληλα, ερωτηθείς ο Δρ Κωστρίκης, αναφέρθηκε στις απειλές που δέχθηκε πρόσφατα αλλά και τον βανδαλισμό του αυτοκινήτου του λέγοντας πως κατανοεί τον θυμό και την αγανάκτηση του κόσμου. Η περίπτωση του βανδαλισμού του αυτοκινήτου, πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης και στον ένοχο επιβλήθηκεχρηματικό πρόστιμο, ανάφερε σχετικά.

Τέλος, όσον αφορά τις συνέπειες της πανδημίας στην Κύπρο αλλά και στον κόσμο γενικότερα, είπε ότι θα μας αφήσει  πολλές πληγές αλλά και αρκετά διδάγματα.

«Ένα από τα θετικά της πανδημίας είναι η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα, τα online σεμινάρια και οι διαλέξεις που πραγματοποιούνται με την συμμετοχή αρκετών χωρών και τους παρευρισκομένους να τα παρακολουθούν από το σπίτι τους με ασφάλεια». Παράλληλα,  αναφερόμενος στα αρνητικά, μίλησε ειδικά για τα παιδιά, λέγοντας ότι λόγω του εγκλεισμού υποσυνείδητα ενδεχομένως να έχουν κάποια ψυχολογικά θέματα. Όλα αυτά, θα τα αντιμετωπίσουμε, είναι μια εμπειρία η οποία δεν θα φύγει χωρίς τα καλά ή τα κακά της, ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Δρ Κωστρίκη.

Κλείνοντας, ο Δρ Κωστρίκης ευχαρίστησε τους φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό του KES College που παρακολούθησαν τη διάλεξη αυτή  και ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής του Κολλεγίου κ. Πέτρος Στυλιανού, να ανταπόδωσε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες προς τον Δρ Κωστρίκη εκ μέρους της Διεύθυνσης του KES College.

Διαβάστε επίσης: