Το εμβολιαστικό πλάνο αλλά και τον τρόπο λήψης αποφάσεων για την άρση των περιοριστικών μέτρων ανέλυσε στις Τομές στα Γεγονότα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Αρχικά, ανέφερε ότι αναμένουμε την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca αύριο. Εξήγησε ότι επειδή έχουμε παραγγείλει διπλάσιες ποσότητες, ακόμα και μετά την εξέλιξη με τη μείωση των ποσοτήτων από την εταιρεία, θα έχουμε αρκετές, ώστε να προχωρήσουμε το εμβολιαστικό πλάνο όπως το είχαμε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες. Με την έγκριση της AstraZeneca και τις ποσότητες που μας έχουν διαβιβάσει στις 25 Ιανουαρίου θα πάρουμε γύρω στις 120.000 δόσεις, ενώ εάν προσθέσουμε τις δόσεις της Pfizer μέχρι το τέλος του Μάρτη θα έχουμε εμβολιάσει γύρω στις 100.000 άτομα. Σύμφωνα με το πλάνο που έχει κοινοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί 500.000 άτομα στην Κύπρο, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο εάν εγκριθούν τα υπόλοιπα εμβόλια με το πλάνο που υπάρχει, αναμένεται ότι θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός.
Πρόσθεσε ότι εάν εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού η στατικές αναφέρουν ότι θα μειωθούν κατά 60%-65% οι νοσηλείες και αυτό είναι σημαντικό γιατί θα θωρακιστεί το σύστημα υγείας. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα ακόμα, επειδή τα κρούσματα μπορεί να είναι σε ηλικίες που είναι δύσκολο να νοσήσουν, εντούτοις σε αυξημένο αριθμό ατόμων ακόμα και με μικρές πιθανότητες να νοσήσουν, ο συνολικός αριθμός θα είναι μεγάλος.
Ερωτηθείς εάν υπήρχε άλλο πλάνο χαλάρωσης, ανέφερε ότι αυτές ήταν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Τόνισε ότι «το Υπουργείο Υγείας αξιολογεί τα δεδομένα μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτές τις ημέρες παρουσιάζεται η εικόνα των μέτρων που είχαμε πάρει πριν τρεις εβδομάδες. Τη Δευτέρα έγινε η συνάντηση με τους επιδημιολόγους, υπάρχει η τεχνική επιτροπή από τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και πλάνο για την αποκλιμάκωση, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις δείκτες. Πρόκειται για τη θετικότητα, την πληρότητα στις εντατικές, τον δείκτη R και την αθροιστική επίπτωση των τελευταίων 15 ημερών. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο ακόμα στην κοινότητα αν και η θετικότητα έχει μειωθεί».
Όσον αφορά στα σχολεία, ανέφερε ότι υπήρχε διασπορά στα σχολεία, όχι κατ ανάγκη μέσα στα σχολεία, αλλά οι μαθητές μετέφεραν τον ιό μέσω των συμμαθητών τους στις οικογένειες. Επεσήμανε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και το ότι αποφασίζεται από την τεχνική επιτροπή βασίζεται σε ένα πλάνο που έχει να κάνει με την επικινδυνότητα, με πιο ουσιαστικό να είναι να περιορίσουμε τις συναθροίσεις και τις επαφές του κόσμου.
Τόνισε ότι «όλες οι επιχειρήσεις είναι γονατισμένες, όλες ανεξαιρέτως, δυστυχώς, και αυτό υπάρχει σε όλες τις χώρες. Αλλά ο μόνος τρόπος για να βγούμε πιο γρήγορα από αυτό είναι να πάμε προσεκτικά, να μειωθούν η θετικότητα και τα κρούσματα παράλληλα με το φιλόδοξο πλάνο ελέγχου των εργαζομένων με rapid test (μέχρι και 30.000 την ημέρα) και την εμβολιαστική κάλυψη».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι «αντιλαμβανόμαστε στην ανάγκη που έχουν όλοι να ανοίξουν. Φανταστείτε να άνοιγαν όλοι αυτοί οι τομείς που δικαιολογημένα ο καθένας θέλει να δει τις δουλειές του να λειτουργούν. Θα είχαμε απότομη αύξηση των κρουσμάτων» Φέρνοντας ως παράδειγμα τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ανέφερε ότι «εάν υποκύπταμε σε πιέσεις θα άνοιγε τη Δευτέρα, όπως φημολογείτο. Και όμως ανοίγουμε σε μια εβδομάδα για να δώσουμε περιθώριο για να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση, αφού αναμένεται με το άνοιγμα μια αύξηση των κρουσμάτων».
Τέλος, όσον αφορά στις αγωγές που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, είπε ότι «δεν το ανέμενα αλλά με αυτά θα ασχοληθεί ο νομικός μας σύμβουλος, ο Γενικός Εισαγγελέας. Σίγουρα μας στεναχωρεί σαν Κυβέρνηση γιατί αυτά τα μέτρα τα παίρνουμε για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγείας και υιοθετούνται από όλες τις χώρες. Εάν δεν τα λαμβάναμε φανταστήκατε που θα ήμασταν, δεν βλέπετε τι γίνεται στην Αγγλία, στην Αμερική; Εμείς στο ποσοστό θνησιμότητας είμαστε από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης ακόμα».
Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε επίσης:
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας για τα νέα μέτρα