Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις βελγικές αρχές να επιθεωρήσουν την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, όπου προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μεγάλη έλλειψη προσφοράς του εμβολίου.
Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε και «ορισμένα έγγραφα και δεδομένα» που κατασχέθηκαν «βρίσκονται υπό εξέταση», δήλωσε σήμερα το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Βελγίου (FAGG).
Ανακοίνωση της υπηρεσίας ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι η επίσκεψη δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί. Γνωστοποιούσε ωστόσο πως η Επιτροπή, που συντονίζει τις παραγγελίες εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε έλεγχο των ροών παραγωγής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται στο Σενέφ, στο γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο. Λειτουργεί από τον αμερικανικό όμιλο Thermo Fischer Scientific, ο οποίος μόλις ανέλαβε τη διαχείρισή του στα μέσα Ιανουαρίου από τον γαλλικό όμιλο, που εξειδικεύεται στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, τον Novasep.
Η βελγική ρυθμιστική αρχή αρχικά διαβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να είναι εργοστάσιο της Novasep.
Η επιθεώρηση και η εξέταση των στοιχείων που συλλέχθηκαν επιτόπου αποσκοπούν στο «να διασφαλιστεί ότι η καθυστέρηση στη χορήγηση εμβολίων οφείλεται πράγματι σε ένα πρόβλημα παραγωγής στον βελγικό εργοστάσιο», υπεργολάβος της AstraZeneca, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκκε.
Ο υπουργός ήταν εκείνος που έδωσε στην FAGG την εντολή επιθεώρησης του εργοστασίου «κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Όπως απαιτείται από τις διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιθεώρηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλες χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», πρόσθεσε ο Βαντενμπρούκκε, αναφερόμενος στη συνεργασία των βελγικών αρχών με «εμπειρογνωμόνες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».
Διαβάστε επίσης:
- «Έφοδος» στις εγκαταστάσεις AstraZeneca μετά από αίτημα Κομισιόν
- Η Κύπρος 5η καλύτερη χώρα στον κόσμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ