Τη δεύτερη βδομάδα του νέου lockdown διανύει η Κύπρος. Αναπόφευκτα η συζήτηση για την άρση των περιορισμών είναι πάντα επίκαιρη, χωρίς να παραγνωρίζεται ωστόσο η ανάγκη για ουσιαστική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Η χώρα παρουσιάζει μεν βελτίωση σε ότι αφορά τις ημερήσιες λοιμώξεις, εξακολουθεί όμως να κινείται οριακά στις νοσηλείες. Ας μην ξεχνάμε ότι η εικόνα των νοσοκομείων είναι η επιδημιολογική εικόνα που είχε η χώρα προ 10μερου ή 15μερου.

Ένα βήμα τη φορά

Όπως και τον προηγούμενο Μάιο έτσι και αυτή τη φορά, η άρση των περιορισμών θα γίνει σε φάσεις, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο. Το υφιστάμενο πακέτο μέτρων λήγει την 31η Ιανουαρίου και οι πρώτες χαλαρώσεις θα έρθουν την πρώτη βδομάδα Φεβρουαρίου νοουμένου ότι δεν θα δοθεί μερική παράταση στα υφιστάμενα μέτρα. Τονίζεται ότι η συζήτηση για το τι ανοίγει πρώτο και τι θα ακολουθήσει δεν έχει μεταφερθεί από τα λόγια στο χαρτί και η Συμβουλευτική Επιδημιολογική Επιτροπή στο παρόν στάδιο «κρατά άμυνα» μέχρι να υπάρχουν ξεκάθαρα συμπεράσματα για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Το μοντέλο του ανοίγματος πάντως δεν θα διαφοροποιείται πολύ απ’ αυτό του περασμένου Μάη. Θα υπάρξει χαλάρωση δηλαδή σε διάφορες φάσεις. Ανάμεσα στην κάθε φάση θα υπάρχει ένα διάστημα των 15 ημερών το οποίο θα αξιοποιείται προκειμένου να αξιολογείται η επιδημιολογική κατάσταση.

Αυτή τη φορά όπως άλλωστε τονίστηκε αρκετές φορές έχουμε το σημαντικότερο όπλο στη φαρέτρα μας: αυτό των εμβολιασμών. Παράλληλα δηλαδή με τη σταδιακή άρση των περιορισμών εξελίσσεται και το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Τυχόν έγκαιρη έγκριση από τον ΕΜΑ του εμβολίου της Astrazeneca θα επιταχύνει κατά πολύ τον ρυθμό εξέλιξης του εμβολιαστικού προγράμματος τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κύπρο αφού απ’ εκεί έχουν γίνει οι μεγαλύτερες παραγγελίες.

Διαβάστε επίσης: