Ενημέρωση αναφορικά με την πορεία του ιού έκανε ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Ομάδας δρ.Κωνσταντίνος Τσιούτης. 

Μεταξύ άλλων είπε ότι περίπου τα 2/3 των θετικών που εντοπίζονται, έχουν συμπτώματα. Επίσης υπενθύμισε ότι άτομα που έχουν πονόλαιμο, βήχα, πυρετό, πόνο στα κόκκαλα θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ γιατί μέχρι να κάνουν τεστ θεωρούνται ότι έχουν COVID19. Άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα τόνισε ο δρ.Τσιούτης οφείλουν να περιοριστούν και να ειδοποιήσουν τον προσωπικό γιατρό τους. Παρατηρούνται καθημερινά τέτοια φαινόμενα, είπε. 

Δείτε εδώ: Το πλάνο νοσηλευτηρίων&η πορεία εμβολιασμών – Η εικόνα παγκύπρια (ΧΑΡΤΗΣ)

Βασικός γνώμονας των μέτρων η μείωση συναθροίσεων, επαφών και συνωστισμού επεσήμανε ο δρ.Τσιούτης ενώ επανέλαβε ότι παρατηρήθηκε μεγάλη διασπορά εντός οικογενειών.

Δείτε εδώ: «Καμιά καθυστέρηση στο πλάνο εμβολιασμού της Κύπρου»

Λήφθηκαν στοχευμένα και κλιμακωτά μέτρα από τον Νοέμβριο. Δεδομένης της κατάστασης του επιβαρυμένου Δεκεμβρίου στόχος ήταν να μειωθεί το φορτίο στην κοινότητα. Παράγοντας που επίσης συνέλαβε ήταν και η κατάσταση στα νοσοκομεία, είπε ο δρ.Τσιούτης. Μετάδοση υπήρχε και σε εργασιακούς χώρους αλλά και σε οικογένειες, τόνισε. Μέσω της ιχνηλάτησης εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός επαφών και αυτό ήταν η «αιτία» του μεγάλου κύματος της αύξησης του ποσοστού θετικότητας μέσα στον Δεκέμβριο.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν έχουν φυσικά οι ηλικιωμένοι, τόνισε ο δρ.Τσιούτης.

Με τη χρήση των rapid τεστ η Κύπρος έχει κάνει πάνω από 600 χιλιάδες εξετάσεις από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι σήμερα. Σε αναλογία πληθυσμού είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Πλέον γίνονται και στοχευμένα τεστ σε κλειστούς οίκους όπου παρατηρήθηκε πτώση στα κρούσματα λόγω του έγκαιρου εντοπισμού.

Αυτή τη βδομάδα άρχισαν στοχευμένα τεστ και σε χώρους εργασίας. Αναμφίβολα αυτό, (τα τεστ) είπε ο δρ.Τσιούτης μαζί με τα μέτρα ήταν ένας τρόπος αναχαίτισης της μετάδοσης.

Κρατηθήκαμε τόνισε τον Δεκέμβριο σε οριακά σημεία αλλά τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε μια πτώση. Πρώιμο μεν αλλά βλέπουμε ένα μειωμένο ποσοστό θετικότητας και αυτό οφείλεται στα μέτρα. Τις επόμενες μέρες θα πούμε με σιγουριά ότι το μειωμένο ποσοστό θετικότητας είναι πραγματικό.

Η κατάσταση παραμένει ακόμη σε κρίσιμα επίπεδα. Υπάρχουν επαρχίες που πρέπει να προσέξουμε λίγο περισσότερο από άλλες λόγω υψηλού ποσοστού θετικότητας. Το υψηλό επίπεδο θετικότητας που είχαμε θα μεταφραστεί σε λίγες μέρες σε νοσηλείες, υπενθύμισε ο δρ.Τσιούτης. 

Στόχος είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε βελτιωμένη κατάσταση στην κοινότητα και να συνεχίζουν οι εμβολιασμοί. Να βλέπουμε δηλαδή άτομα υψηλού κινδύνου που εμβολιάζονται τώρα να αρχίσουν να κάνουν ανοσία. 

Να μην περιμένουμε μηδενισμό των κρουσμάτων είπε ο δρ.Τσιούτης αλλά να περιμένουμε να μπούμε σε μια νέα περίοδο χαλάρωσης τον Φεβρουάριο, αργή και στοχευμένη όπως αυτή του Μαίου.