Τα βρετανικά νοσοκομεία, αντιμέτωπα με συνεχή ροή κρουσμάτων της Covid-19, πλησιάζουν στο σημείο κορεσμού, σε σημείο που αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες σε οίκους ευγηρίας, προειδοποιεί αξιωματούχος των νοσοκομειακών υπηρεσιών.
«Η κατάσταση οξύνεται με μεγάλη ταχύτητα. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε να φθάνουν στα νοσοκομεία 5.000 νέοι ασθενείς της Covid-19, δηλαδή το αντίστοιχο 10 νοσοκομείων γεμάτων με ασθενείς Covid», δήλωσε στο BBC ο Κρις Χόπσον, στέλεχος του NHS Providers, οργανισμού που εκπροσωπεί τις νοσοκομειακές μονάδες του δημόσιου τομέα.
«Φθάνουμε στο σημείο του κορεσμού», είπε προσθέτοντας ότι αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες αλλού, για παράδειγμα στους οίκους ευγηρίας και ιατρικής φροντίδας.
Αντιμέτωπο με την εκτόξευση των κρουσμάτων που αποδίδεται σε μία μετάλλαξη του ιού, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε χθες τους χίλιους νεκρούς σε ένα 24ωρο για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Πλέον, οι θάνατοι στην χώρα έχουν φθάσει τους 77.346 συνολικά.
Περισσότερα από 62.000 κρούσματα καταγράφηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό, γεγονός που αποτελεί δυσοίωνο προάγγελο αυτού που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν ξεπεράσει τους 30.000, ξεπερνώντας το ρεκόρ της κορύφωσης του πρώτου κύματος της επιδημίας.
Ακόμη και αν ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξηθεί σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, και τα σχέδια για την αύξηση της νοσηλευτικής δυναμικότητας λειτουργήσουν, θα καταγραφεί έλλειψη 2.000 κλινών γενικής και εντατικής νοσηλείας στα νοσοκομεία του Λονδίνου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του δημόσιου συστήματος υγείας της Αγγλίας που δόθηκαν στους υπεύθυνους των νοσοκομείων.
Ο Ρούπερτ Πιρς, εντατικολόγος του Royal London Hospital, δήλωσε στο BBC ότι η κατάσταση είναι «οπωσδήποτε χειρότερη από ό,τι κατά το πρώτο κύμα και δυσκολότερα διαχειρίσιμη».
Και όταν ερωτήθηκε αν θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας θα κατακλυσθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες απάντησε: «Σε όλη μου την καριέρα δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα πω κάτι τέτοιο, αλλά ναι το πιστεύω».
«Εκτός αν πάρουμε στα σοβαρά το lockdown, οι συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρη την χώρα μπορεί να είναι καταστροφικές».
Η βρετανική κυβέρνηση ποντάρει στο lockdown, το οποίο επισήμως ετέθη σε ισχύ χθες στην Αγγλία, και στην επιτάχυνση της διαδικασία εμβολιασμού με τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Oxford/AstraZeneca).
Στόχος της κυβέρνηση είναι ο εμβολιασμός των άνω των 70 ετών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, δηλαδή 14 εκατομμυρίων ατόμων, μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ