Λόγο για «ισραηλινό θαύμα» κάνει η παγκόσμια κοινή γνώμη την ώρα που οι χώρες της Ένωσης φωνάζουν για καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αρκετές χώρες καταγράφουν μόλις τριψήφιο αριθμό εμβολιασμών την ώρα που το Ισραήλ των 9 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων προχωρεί με ρυθμούς φωτός το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.
Υπολογίζεται ότι σε διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων κάπου 1,4 εκατομμύρια Ισραηλινοί – δηλαδή περίπου το 1/6 του πληθυσμού των 8,7 εκατ. κατοίκων - έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου των BioNTech / Pfizer για την Covid-19.
Μόνο την περασμένη Δευτέρα εμβολιάστηκαν σχεδόν 146.000 άτομα, περισσότερα από όσα έχουν λάβει συνολικά το εμβόλιο σε ορισμένες δυτικές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς έχουν στηθεί εμβολιαστικά κέντρα ακόμη και σε κλειστά αθλητικά κέντρα με τη συνδρομή εφέδρων του στρατού. Έτσι το Ισραήλ έχει εμβολιάσει ήδη πάνω από το 12% των πολιτών και μολονότι μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί δόσεις του εμβολίου των BioNTech / Pfizer, οι Αρχές της χώρας είχαν κλείσει συμφωνίες και με τη Moderna και την AstraZeneca, πολύ πριν εγκριθούν τα εμβόλιά τους.
Η μαρτυρία στο SigmaLive Έλληνα που διαμένει μόνιμα στο Ισραήλ
Στο SigmaLive εντωμεταξύ μίλησε ο δρ.Γαβριήλ Χαρίτος, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μπεν-Γκουριόν του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, μόνιμος κάτοικος Ισραήλ ο οποίος εμβολιάστηκε παρόλο που δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.
Ο δρ.Χαρίτος είπε στο SigmaLive ότι σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο παρέχει κάθε μέρα το Υπουργείο Υγείας έναν καθορισμένο αριθμό εμβολίων. Οι φορείς ασφάλισης υγείας ειδοποιούν τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών ή όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ανεξαρτήτως ηλικίας.
«Εγώ δεν ανήκω σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Όμως είδα από την ιστοσελίδα του ασφαλιστικού μου φορέα ότι ένα εμβολιαστικό κέντρο άνοιξε για πρώτη φορά εκείνη τη μέρα. Υποψιάστηκα ότι στο συγκεκριμένο κέντρο δεν θα είχε πολύ κόσμο και έτσι θα περίσσευαν εμβόλια, που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν αυθημερόν. Πράγματι, όταν πήγα εκεί, δεν είχε καθόλου κόσμο. Περίμενα υπομονετικά μέχρι τη λήξη του ωραρίου, είχαν περισσέψει πολλά εμβόλια και εμβολιάστηκα. Μετά από είκοσι μέρες θα πάω στην ίδια κλινική για την δεύτερη δόση», είπε ο δρ.Χαρίτος.
Κληθείς να απαντήσει για το κατά πόσο ήταν σκεπτικός αναφορικά με ενδεχόμενες παρενέργειες, ο δρ.Χαρίτος είπε χαρακτηριστικά, «εννοείται ότι δεν είναι μία απλή απόφαση, αλλά αυτή η νέα πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι. Χωρίς το εμβόλιο δεν θα μπορείς να ταξιδέψεις, δεν θα μπορείς να έχεις μια φυσιολογική κοινωνική ζωή.
Ευτυχώς δεν παρουσίασα κάποια παρενέργεια. Αφού εμβολιάστηκα, παρέμεινα στην κλινική για μία ώρα περίπου, μήπως παρουσιαστεί κάποια αλλεργική αντίδραση. Οι γιατροί μου είπαν ότι την επομένη μέρα μπορεί να παρουσίαζα λίγο πυρετό, αλλά αυτό θα ήταν φυσιολογικό. Εγώ δεν είχα πυρετό. Έχουν περάσει ήδη δύο μέρες από τότε που εμβολιάστηκα και ευτυχώς δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα».
Πώς εμβολιάζονται οι νέοι
Παράλληλα το Ισραήλ έχει διανείμει με τέτοιο τρόπο τις παρτίδες των εμβολίων, ώστε να φθάνουν και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ενώ το υγειονομικό προσωπικό έχει καταφέρει σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γιούλι Έντελσταϊν, να βγάλει έξι δόσεις από τα φιαλίδια των πέντε δόσεων που λαμβάνει. Αν και έχει δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας άνω των 60, εμβόλιο λαμβάνουν και οι νεότεροι, αν τύχει να βρεθούν στα εμβολιαστικά κέντρα εκείνη την ώρα, ώστε να μην πάει καμία δόση χαμένη, από τις έξτρα που «στραγγίζουν» οι νοσοκόμες κι οι γιατροί από τα εμβόλια με αποτέλεσμα να έχουν ήδη λάβει από μία δόση πάνω από 100.000 Ισραηλινοί ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών.
Οι Αρχές του Ισραήλ έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν ψηφιακά «πράσινα διαβατήρια» σ’ όσους λάβουν και τις δύο δόσεις, που θα τους επιτρέπουν να παρακάμπτουν ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα του lockdown. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας της χώρας, Χεζί Λεβί, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού, δηλαδή κάπου δύο εκατομμύρια πολίτες, οι περισσότεροι μεγαλύτερης ηλικίας.
Το Ισραήλ προχώρησε στην αγορά επαρκών αποθεμάτων εμβολίων
Το Ισραήλ παρήγγειλε μεγάλες ποσότητες δόσεων και των τριών εμβολίων, που χρησιμοποιούνται σε δυτικές χώρες, δηλαδή των BioNTech / Pfizer, AstraZeneca και Μοderna, προτού αυτά λάβουν επίσημη έγκριση. Η συμφωνία με τη Μοderna υπεγράφη τον Ιούνιο, πριν ξεκινήσει η κρίσιμη τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, ενώ οι υπογραφές στο ντιλ με τη Pfizer – από την οποία θα προμηθευτεί οκτώ εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό των μισών του κατοίκων - έπεσαν στις 13 Νοεμβρίου, λίγες μέρες αφότου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των κλινικών της δοκιμών. Την επόμενη εβδομάδα το Ισραήλ συνήψε συμφωνία και με την AstraZeneca για άλλες δέκα εκατ. δόσεις.
«Ηγούμαστε της παγκόσμιας κούρσας χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία μας», είπε στους New York Times ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ. Παράλληλα οι Αρχές της χώρας κατάφεραν με αρωγό τη Γερμανία να συμπεριληφθεί το Ισραήλ στη συμφωνία που έκλεισε η ΕΕ με την AstraZeneca.
Το Ισραήλ διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα Εθνικά Συστήματα Υγείας, ενώ οι πολίτες του υποχρεούνται να ασφαλίζονται σε έναν από τους τέσσερις ανταγωνιστικούς, αλλά μη κερδοσκοπικούς φορείς, γεγονός που καθιστά τη χώρα ελκυστικό προορισμό για μπίζνες για τις φαρμακευτικές εταιρείες και βοήθησε στην επίσπευση του προγράμματος εμβολιασμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κατάλογο αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας του Bloomberg για τη χρονιά που πέρασε το Ισραήλ ήλθε πέμπτο παγκοσμίως πίσω από τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, ενώ το προσδόκιμο ζωής των πολιτών του (83 έτη) είναι από τα υψηλότερα στον πλανήτη.
Η εκστρατεία του Ισραήλ κατά των fake news για το εμβόλιο
Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού, οι Αρχές του Ισραήλ ζήτησαν από το Facebook να μπλοκάρει τέσσερις λογαριασμούς που διέδιδαν αντιεμβολιαστικά μηνύματα κι ο κολοσσός του Διαδικτύου ανταποκρίθηκε.
Μεταξύ των ψευδών μηνυμάτων που διέσπειραν οι αντιεμβολιαστές ήταν ότι τα εμβόλια θα χρησιμοποιούνταν για να τοποθετηθούν «τσιπάκια παρακολούθησης» στους οργανισμούς των ανθρώπων, για να τους δηλητηριάσουν ή για να τους υποβάλλουν σε ιατρικά πειράματα. Όπως ανακοίνωσε το Facebook, μπλόκαρε τους λογαριασμούς τεσσάρων εβραιόφωνων ομάδων στο πλαίσιο της πολιτικής του κατά της «διασποράς παραπληροφόρησης αναφορικά με τα εμβόλια».
Εκατοντάδες Ισραηλινοί θετικοί στον κορωνοϊό, αφότου έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer
Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 13 News και τους «Times of Israel», περίπου 240 πολίτες διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μόλις λίγες ημέρες αφότου έλαβαν το εμβόλιο. Πρόκειται για εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι επιστήμονες.
«Το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να αναπτύξει αποτελεσματικά αντισώματα απέναντι στον κορωνοϊό», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι «Times of Israel».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν παρασκευάζεται με τμήμα του κορωνοϊού -αντιθέτως, χρησιμοποιείται η τεχνολογία mRNA- και γι’ αυτό δεν είναι δυνατό να προσβληθεί κάποιος από τον ιό από το εμβόλιο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να «χτιστούν» αντισώματα που είναι αποτελεσματικά κατά 50% χρειάζονται 8 με 10 ημέρες από την πρώτη δόση του εμβολίου. Με τη δεύτερη δόση του εμβολίου, 21 μέρες μετά την πρώτη, το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται περαιτέρω.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση το εμβόλιο φτάνει την αποδοτικότητα του 95%.
«Οποιοσδήποτε προσβληθεί λίγες μέρες πριν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου ή τις εβδομάδες προτού φτάσει στην πλήρη αποτελεσματικότητά του κινδυνεύει να αναπτύξει συμπτώματα», προσθέτουν οι «Times of Israel».
Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο ένας άνθρωπος που έχει λάβει το εμβόλιο μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα ο ιός να βρει «καταφύγιο», για παράδειγμα, σε ρινικές εκκρίσεις, που «ξεφεύγουν» από τα αντισώματα, με συνέπεια να είναι σε θέση να τον διασπείρουν.
Πηγή: iefimerida.gr / dw / reuters