Για τα σενάρια περί επιβολής ολικού lockdown και για τα ισχύοντα μέτρα ρωτήθηκε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης.

 

Σε ερώτηση εάν επανέρχεται το sms στη ζωή μας, απάντησε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα. Το πιο ανησυχητικό είναι το τι βλέπουμε στα νοσοκομεία. Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός το φαίνεται να κυκλοφορεί στην Κύπρο εδώ και αρκετές βδομάδες το νέο στέλεχος του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά τα δύο δείχνουν ότι τουλάχιστον θα πρέπει να μείνουμε στα ίδια αυστηρά μέτρα, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί και κάτι πιο δραστικό, αφού η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εντελώς οριακή».

Σημείωσε ότι οι επαφές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων τώρα άρχισαν να φαίνονται στις νοσηλείες, άρα τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την ίδια κατάσταση στα νοσοκομεία.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό το πιο δραστικό, ανέφερε εμμέσως ότι ουσιαστικά δεν μένει και κάτι άλλο από το sms αν και κάθε φορά εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Όμως πλέον δεν έχουν μείνει πολλά για να συζητήσουν.

Απαντώντας στις επικρίσεις περί αποτυχίας των μέτρων, εξήγησε ότι δεν έχουν αποτύχει τα μέτρα, τονίζοντας ότι «τα μέτρα μπήκαν κλιμακωτά βάσει των παρατηρήσεων. Όταν μιλάμε για lockdown, εννοούμε στην πραγματικότητα εγκλεισμό και περιορισμό των μετακινήσεων. Τα μέτρα έχουν καθυστερήσει αρκετά αυτό το οποίο βλέπουμε. Έτσι εάν δεν υπήρχαν η κατάσταση θα ήταν χειρότερη πολύ νωρίτερα».

Πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι η χρονική στιγμή που βάζεις τους περιορισμούς και το lockdown. Τον Νοέμβριο ο επιδημιολογική κατάσταση δεν ήταν τέτοια που να το δικαιολογεί. Τον Δεκέμβριο υπήρξε σημαντική αύξηση γι αυτό επιβλήθηκαν κλιμακωτά τα μέτρα, όπως είναι οι διεθνείς συστάσεις. Τώρα ήρθαμε σε μια κατάσταση που ασφυκτιούν τα νοσοκομεία, αλλά δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε αλλά ελπίζαμε ότι με τα μέτρα που επιβλήθηκαν εάν εφαρμόζονταν όπως έπρεπε δεν θα μας έφερναν σε αυτό το σημείο».

Πλέον, σύμφωνα με τον ειδικό, «οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. Είτε μένουμε όπως είμαστε είτε πάμε πιο αυστηρά».

Σε ερώτηση γιατί τα κρούσματα από rapid test εντάσσονται στον συνολικό αριθμό χωρίς να επιβεβαιωθούν με PCR, απάντησε ότι «όταν αρχίσεις να χρησιμοποιείς αυτή τη μέθοδο, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι μια επαλήθευση, δηλαδή να δεις τα θετικά σου, εάν είναι όντως θετικά. Αυτό έγινε και σε ένα μεγάλο ποσοστό του 96% τα θετικά ήταν όντως θετικά. Υπάρχει και σχετική σύσταση από την ΕΕ».

Δείτε βίντεο: 

Διαβάστε επίσης: 

Πληροφορίες ΚΥΠΕ: Ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown με επαναφορά του sms

Νέα μέτρα στο τραπέζι – Υπουργικό μετά τη σύσκεψη επιδημιολόγων