Για τη μετάλλαξη του ιού και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου μίλησε στο Πρωτοσέλιδο το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης.

 

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταλλάξεων, είπε ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα ειδικά στους κορωνοϊός, αφού πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο. Ο συγκεκριμένος ιός βρίσκεται σε κυκλοφορία εδώ και ένα χρόνο, έτσι είναι φυσικό να δημιουργεί μεταλλάξεις. Ενδεικτικά, υπάρχουν καταγεγραμμένες γι αυτό τον ιό περίπου 12.000 μεταλλάξεις, οι οποίες είναι πολύ λίγες. Ο ιός hiv για παράδειγμα έχει τεράστιες.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν κατατεθεί στη βιβλιογραφία και δεν έχουν κάνει πειράματα για να αποδείξουν την αυξημένη μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους του ιού. Εξήγησε ότι μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που να εξηγούν αυτό το φαινόμενο.

Πρόσθεσε ότι αφήνουν να νοηθεί ότι η μεταδοτικότητα μπορεί ή θα συνδέεται με την ιδιότητα του ιού να παρακάμπτει τα αντισώματα που θα δημιουργούνται από τα εμβόλια. Σύμφωνα με τον ειδικό αυτά είναι δύο διαφορετικά θέματα. Η μεταδοτικότητα του ιού δεν έχει να κάνει με την παθογένεια. Άρα δεν υπάρχει επιστημονική ένδειξη ότι το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να παρακάμψει τα αντισώματα που θα δημιουργεί το εμβόλιο.

Σε σχέση με το Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε ότι έχουν κληθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο να απαντήσουν επτά ερωτήματα που τέθηκαν προς την Επιστημονική Επιτροπή από το Υπουργείο Υγείας και είχαν να κάνουν με χαλαρώσεις μέτρων για την οικονομία και την Εκκλησία. Οι απαντήσεις θα πάνε στο Υπουργικό για να αποφασίσει η Πολιτεία. Επεσήμανε ότι η κατάσταση όπως είναι σήμερα στην Κύπρο είναι σταθερή αλλά τα κρούσματα είναι σε υψηλό επίπεδο, το οποίο σε αυτή τη φάση είναι οριακά να μην είναι διαχειρίσιμο. Με βάση αυτά τα δεδομένα, εξέφρασε την άποψη ότι με εξαίρεση τον εκκλησιασμό την ημέρα των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει κανένα επιδημιολογικό δεδομένο, το οποίο να δικαιολογεί οποιαδήποτε χαλάρωση.    

Διαβάστε επίσης: Δρ. Κωστρίκης: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού και οι δυνατότητες των εμβολίων