Για τους σχεδιασμούς της Κύπρου σε σχέση με τα εμβόλια κατά της Covid-19 αλλά και για την μετά- εμβολίου εποχή μίλησε στο SigmaLive η Λέκτορας Παιδιατρικής, Ζωή Δωροθέα Πανά.
Αρχικά, ανέφερε ότι η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις κεντρικές διαδικασίες της ΕΕ όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν θα υστερεί σε τίποτα σε αυτό το ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι έχει αποφασιστεί να ακολουθηθεί κεντρική προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ για την εξασφάλιση του εφοδιασμού και την στήριξη της ανάπτυξης ενός εμβολίου. Έτσι σε σχέση με το ποια εμβόλια θα φτάσουν στην Κύπρο, η ειδικός εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ήδη, η BioNTech/Pfizer έχει αρχίσει τις διαδικασίες χορήγησης άδειας και η έγκριση του εμβολίου της αναμένεται να γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου.
Επίσης, το δεύτερο εμβόλιο που αναμένεται είναι αυτό της Moderna, το οποίο θα καταθέσει αίτημα έγκρισης στις αρχές του Ιανουαρίου. Τέλος, η AstraZeneca γύρω στις 21 Δεκεμβρίου θα καταθέσει τα στοιχεία του εμβολίου της για την τελική αξιολόγηση και αναμένεται η κυκλοφορία του το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η Δρ Πανά σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν 6+1 εμβόλια.
Η διαδικασία για τους εμβολιασμούς εκτιμά ότι θα κρατήσει μεγάλο διάστημα, επειδή τα εμβόλια θα φτάνουν ανά παρτίδα και ο αριθμός τους καθορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε κράτους μέλους. Ειδικότερα, στην Κύπρο θα φτάσει η πρώτη παρτίδα με πάνω από 40.000 εμβόλια, τα οποία θα καλύψουν περίπου 22.000 πολίτες.
Η επιλογή για τον εμβολιασμό θα βασίζεται σε δύο πυλώνες. Αρχικά, θα εμβολιαστούν όσοι έχουν αυξημένο ρίσκο εάν νοσήσουν και κατά δεύτερον όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε τομείς με υψηλή επικινδυνότητα.
Όσον αφορά στην επόμενη παρτίδα, εξήγησε ότι έχει προκαθοριστεί με βάση τα συμβόλαια των εταιρειών και έχουμε μια εικόνα για την ποσότητα που θα διαθέσουν.
Σε ερώτηση πότε θα αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα, απάντησε ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εκτίμηση, εξηγώντας ότι «γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και προφυλάσσουν από την covid19 και θα δούμε μείωση του αριθμού των θανάτων», εντούτοις αναμένεται ότι θα υπάρχει γκάμα μέτρων (ειδικά μέτρων προσωπικής υγιεινής) μέχρι να καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων. Μάλιστα, εξήγησε ότι είναι σημαντικό να γίνονται ταυτόχρονοι εμβολιασμοί, ειδικά στην ΕΕ, για να μην παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις.
Πρόσθεσε ότι με τους εμβολιασμούς αναμένεται ότι θα υπάρξει βαθμιαία ύφεση, αλλά πριν μιλούσε για κανονικότητα πρέπει βήμα βήμα να δούμε φως στην άκρη του τούνελ. Δεν είναι πανάκεια τα εμβόλια, είναι εργαλεία, με τα οποία τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.
Διαβάστε επίσης:
Δρ Πέτρου: Αναμενόμενες οι ανεπιθύμητες ενέργειες από χορήγηση του Pfizer
Η κατάσταση των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της κάθε επαρχίας