Απάντηση ως προς τη φιλοσοφία που οδήγησε την Κυβέρνηση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα δίδει το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Υπουργός Υγείας κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων τόνισε ότι στόχος είναι ο περιορισμός των συναθροίσεων με τα επιπρόσθετα μέτρα και γι' αυτό κλείνουν εστιατόρια κυρίως και εμπορικά κέντρα, χώροι δηλαδή όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. 

Το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στις πλείστες χώρες της Ευρώπης παρατηρείται σημαντική ομοφωνία σε σχέση με τα μέτρα που υιοθετούνται στην προσπάθεια για αναχαίτιση της περαιτέρω διασποράς της νόσου COVID-19.

Στην ίδια ανακοίνωση καταγράφονται και τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάζονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) για 31 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για την διαχείριση της πανδημίας, οι ενέργειες που λαμβάνονται από τις Κυβερνήσεις επικεντρώνονται στον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων και, κατ’ επέκταση, των επαφών που έχουν οι πολίτες.

Στην παρούσα φάση εφαρμόζονται αυστηρές απαγορεύσεις στις μαζικές συναθροίσεις και τις κοινωνικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Οι 11 από τις 31 χώρες όπου δεν ισχύει πλήρης απαγόρευση των κοινωνικών συγκεντρώσεων, εφαρμόζουν περιορισμούς ως προς τον μέγιστο αριθμό των παρευρισκόμενων, αναφέρει το Υπ.Υγείας. 

Σε σχέση δε με τους τομείς, οι πλείστες χώρες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης, υποστατικών διασκέδασης και γυμναστηρίων, χώροι οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα για τη μετάδοση του ιού, λόγω συγχρωτισμού, ανάμειξης ομάδων ατόμων, φαινομένων υπερμετάδοσης και δυσκολίας στη σωστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, συνεχίζει. 

Δεδομένης της ανησυχίας που εκφράζεται από την επιστημονική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη για ενδεχόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας με την πάροδο των εορτών των Χριστουγέννων, το ECDC σε πρόσφατη αναφορά του επισημαίνει ότι δραστηριότητες όπως οι δημόσιες και ιδιωτικές κοινωνικές συναθροίσεις, και κατά τη διάρκεια των εορτών ελλοχεύουν κινδύνους για μετάδοση του ιού και συστήνει περιορισμό του μεγέθους και της διάρκειάς τους.

Προκρίνει δε τη σταδιακή και στοχευμένη άρση των μέτρων, με στόχο να αποφευχθεί η απότομη αύξηση στους αριθμούς των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα των θανάτων, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στα Συστήματα Υγείας.

Πίνακας με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα σε χώρες της ΕΕ

Χώρα

Χώροι Διασκέδασης

Χώροι Εστίασης

Γυμναστήρια

Μαζικές Δημόσιες Συναθροίσεις

Αυστρία

Βέλγιο

Βουλγαρία

   

Γαλλία

Γερμανία

Δανία

 

   

Ελλάδα

Εσθονία

 

Ηνωμένο Βασίλειο

Ιρλανδία

Ισλανδία

 

Ισπανία

   

Ιταλία

Κροατία

 

Κύπρος

Λετονία

 

Λιθουανία

Λιχτενστάιν

 

   

Λουξεμβούργο

 

Μάλτα

Νορβηγία

   

Ολλανδία

Ουγγαρία

Πολωνία

 

Πορτογαλία

 

Ρουμανία

   

Σλοβακία

 

Σλοβενία

   

Σουηδία

   

Τσεχία

Φιλανδία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός-Κύπρος: Οι αυξημένοι αριθμοί έφεραν νέα μέτρα-Τι ισχύει από αύριο

Δρ Κωστρίκης: Πρέπει να πεθαίνουν 50 και 100 άτομα την ημέρα για να πιστέψουν;