Επιστολή με την οποία καταγγέλλει τις διαδικασίες με τις οποίες κατακυρώθηκαν οι προσφορές για rapid τεστ αποστέλλει το Σωματείο αντιπροσώπων ιατρικού και επιστημονικού εξοπλισμού Κύπρου. Η επιστολή έχει αποδέκτη, με τη μορφή του κατεπείγοντος, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας.

Το SigmaLive κατέχει την τετρασέλιδη επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων καταγράφεται η έντονη δυσαρέσκεια των μελών του συνδέσμου για την όλη διαδικασία προκήρυξης της προσφοράς για την αγορά των τεστ αντιγόνου, γνωστά ως rapid τεστ.Μεταξύ άλλων στην επιστολή καταγράφεται το πλαίσιο που ορίστηκε για υποβολή προσφορών αναφορικά με τον πιο πάνω διαγωνισμό.

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ζητήθηκε η υποβολή ενδιαφέροντος με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές και πιστοποιητικά ποιότητας της κατασκευάστριας εταιρείας. Ζητείτο επίσης η δυνατότητα παράδοσης του προϊόντος εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων με τελευταία ημερομηνία υποβολής τις 24 Νοεμβρίου.

Στις 27 Νοεμβρίου ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις. Πιο συγκεκριμένα αναφερόταν ότι η επιλογή των οικονομικών φορέων για υποβολή προσφοράς και για διαπραγμάτευση θα γινόταν λαμβάνοντας υπόψη τη μεγαλύτερη ευαισθησία του προσφερόμενου κιτ ως προς την ανίχνευση του ιού τις πρώτες μέρες έκθεσης.

Στο ίδιο πλαίσιο διευκρινίσεων ζητούσαν με στοιχεία από την κατασκευάστρια εταιρεία, την ευαισθησία του προϊόντος, από την μέρα έκθεσης στον ιό μέχρι την 7η μέρα και από την 7η μέρα έκθεσης στον ιό και μετά. Αυτές οι διευκρινίσεις είχαν καταληκτική ημερομηνία αποστολής το πρωί της Δευτέρας 30/11.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι δυο εταιρείες υπέβαλαν προσφορά. Η μια εκ των δυο εταιρειών έχει όπως λέει ο Σύνδεσμος ημερομηνία σύστασης 19 Οκτωβρίου ενώ ο Διευθυντής της δεν είναι μέλος του Συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και πικρία των μελών του για την απαξίωση που έτυχαν όπως λένε. 

«Δεν μπήκατε στον κόπο να τους ειδοποιήσετε μέχρι σήμερα ότι δεν έχουν προεπιλεγεί για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό ενώ ακόμη αναμένουν πληροφόρηση για το πότε θα υποβάλουν προσφορά, ενώ εσείς προχωρήσατε στην επιλογή των εταιρειών που μπορούν να συμμετέχουν. Μια εταιρεία με λειτουργία 40 ημερών είναι σχεδόν αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να διαθέτει κανένα πιστοποιητικό ποιότητας και κανένα εχέγγυο ότι μπορεί να πληροί τα ελάχιστα προαπαιτούμενα που πρέπει να ζητούνται γενικότερα σε διαγωνισμούς εξειδικευμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Ο Σύνδεσμος ζητά επίσης να μάθει τα αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία διαγράφηκαν (ως μη συμμορφούμενες) όλες οι εταιρείες του Συνδέσμου οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για προσφορά.

Η Επιστολή κοινοποιείται στον Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στον Υπουργό Υγείας, στην Υπουργό Δικαιοσύνης, στον Ελεγκτή της Δημοκρατίας καθώς επίσης και στον Πρόεδρο της ΟΕΒ και τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ.  

*Εικόνα αρχείου 

Διαβάστε επίσης: 

Στον κυκεώνα δεύτερου κύματος COVID19 η Κύπρος:Πάνω από 600χλδ τεστ μέχρι 2/12