Για τα μαζικά τεστ και την πορεία της πανδημίας μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρων, Δρ. Γιώργος Πάνος.

 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «από την αρχή έπρεπε να είναι αυξημένοι οι έλεγχοι και όταν βρίσκουμε θετικά κρούσματα πρέπει να τους αυξάνουμε περισσότερο. Η ουσία είναι ότι όσο πιο πολλοί έλεγχοι γίνουν, τόσο πιο καλά».

Αναφορά έκανε στη θέση που είχε διατυπώσει για τον συνολικό έλεγχο του πληθυσμού, εξηγώντας ότι η Κύπρος είναι μικρό μέρος με μικρό πληθυσμό, επομένως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα case study για τον υπόλοιπο κόσμο. Εξήγησε ότι εάν ελεγχθεί όλος ο πληθυσμός θα είναι το καλύτερο, αφού αφαιρείται άμεσο ο πληθυσμός που είναι θετικός. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Σλοβακίας ο επιπολασμός έπεσε κατά 55% και είχαν ελέγξει μόνο τα 2/3 των πολιτών, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής μειώθηκε από το 1,47% στο 0,62%.

Σημείωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να προωθήσουμε μια ιδέα για την μακροπρόθεσμη διατήρηση της καλής εικόνας όταν αυτή η καλή εικόνα έρθει. Εξήγησε ότι η πρόταση έχει να κάνει με το να ξεχωρίσουμε κάποιους πληθυσμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο μεταδοτικότητας (π.χ όσοι δουλεύουν σε γηροκομεία) και χρειάζονται συστηματικό έλεγχο, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με rapid test. Το δεύτερο σκέλος της πρότασης αφορά εργαζόμενους σε τομείς υψηλής απόδοσης, όπως κρατικές υπηρεσίες, σχολεία, φαρμακεία τράπεζες κτλ. Ο ειδικός προτείνει και αυτοί να εξετάζονται μια φορά τη βδομάδα με rapid test.  Αυτό θα διευκολύνει και τον εμβολιασμό.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Έτσι γίνεται η εφαρμογή των rapid test στην Κύπρο- Ποιο το ποσοστό ακριβείας

Συνέχεια στα rapid tests στην Κύπρο - Που λειτουργούν σταθμοί δειγματοληψίας

Συνεχίζεται σε Λάρνακα & ελεύθερη Αμμόχωστο η δειγματοληψία με rapid test