Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Δρ.Γιώργος Πάνος. Ο παθολόγος/λοιμωξιολόγος επανέλαβε την πρότασή του για μαζικά τεστ στον πληθυσμό και εξήγησε τη μέθοδο με την οποία εισηγείται να γίνουν. Ο δρ.Πάνος είπε ότι υπάρχει χρόνος, μικρός όπως είπε, μπορεί μια βδομάδα. Μέσα σ’ αυτή την βδομάδα το Κράτος να αγοράσει τα τεστ και να ελέγξει τον κόσμο.

Εξηγώντας τη μέθοδο είπε ότι πρόκειται στην ουσία για δυο χαρτάκια. Τοποθετείς 6 σταγόνες. Βγάζεις τη μπατονέτα το βάζεις 5 φορές στο ένα ρουθούνι και 5 στο άλλο το στριφογυρίζεις μέσα στο χαρτάκι και σε 5 λεπτά έχεις αποτέλεσμα. Μέσω εφαρμογής στο τηλέφωνο μπορείς να το φωτογραφίσεις και αυτό καταγράφεται, είπε ο δρ.Πάνος.

Δείτε εδώ: Δρ.Καραγιάννης: Ίσως αυστηρότερα μέτρα σε επαρχίες-Ποια η πιθανότητα lockdown

«Αυτά τα τεστ είναι αρκετά αξιόπιστα και δουλεύουν αρκετά καλά σε συμπτωματικούς αλλά και ασυμπτωματικούς. Δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε το 100% των θετικών. Αν αποσύρουμε το 80 ή το 90% όμως των θετικών από σύνολο έστω του 70% τότε θα έχουμε κερδίσει την απόσυρση των θετικών», συμπλήρωσε.

Ο λοιμωξιολόγος είπε ότι αν εισακουγόταν η πρότασή του τώρα θα είχαμε ελέγξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ο δρ.Πάνος μίλησε και για τα κρούσματα στο σφαγείο. Είπε ότι σε χώρο όπου υπάρχει ψύξη ευνοείται η μετάδοση του ιού. «Άτομα τα οποία είναι θετικά και χειρίζονται τρόφιμα μπορεί να βάλουν με τα χέρια τους πάνω σε τρόφιμα τον ιό», είπε.

Δείτε εδώ: Εποχική γρίπη ή κορωνοϊός; Τα συμπτώματα και πώς να τα ξεχωρίσετε

«Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα παραμένουμε σε αυτά που πρέπει να τηρούμε (χέρια, αποστάσεις, αντισηψία). Πρέπει ο καθένας να αυτοελέγχεται αν θεωρεί ότι έχει κάποιο σύμπτωμα», είπε ο δρ.Πάνος ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνονται τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες και όταν θα έρχονται εδώ να ελέγχονται.