Διάσκεψη Τύπου παρέθεσαν μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου. Στη Διάσκεψη παρών ήταν και ο Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου εκ μέρους του ΟΚΥπΥ ο οποίος εξήγησε τον σχεδιασμό που υλοποιείται ως προς τη διαχείριση.

Σε ερώτηση του SigmaLive για το τι μάθαμε και τι δεν γνωρίζουμε αναφορικά με τον ιό τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας εξήγησαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας και παράλληλα εξήγησαν τι είναι αυτό που μας φοβίζει περισσότερο.

Δείτε εδώ: Πάνος: Επιχείρηση σκούπα ο συνδυασμός rapid τεστ και εφαρμογή μέτρων (BINTEO)

Τι γνωρίζουμε

Αρχικά ο δρ.Νικολόπουλος έκανε αναφορά στις αποστάσεις που τηρούμε και πιο συγκεκριμένα, τα δυο μέτρα.

«Το να κρατήσεις την απόσταση των δύο μέτρων, ξέρουμε ότι λειτουργεί, διότι έχει φανεί και έχουν δείξει μελέτες ότι μεταδίδεται μέσω μεγάλων σταγονιδίων τα οποία θα πέσουν λόγω του μεγέθους τους σε απόσταση λιγότερη από δύο μέτρα. Άρα αν κρατήσεις την απόσταση μπορεί να βοηθήσει».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά για κάτι άλλο που γνωρίζουμε και αυτό είναι η μάσκα. 

«Το ξέρουμε από έρευνες που έχουν γίνει σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα. Έχουν γίνει μελέτες και έχουν δημοσιευθεί σε καλά περιοδικά που δείχνουν για τις χειρουργικές μάσκες, τις απλές χειρουργικές τις υφασμάτινες την προστασία την οποία προφέρουν. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει», είπε.

«Επίσης ξέρουμε ότι ευνοείται η μετάδοση σε κλειστούς χώρους και σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός ακόμα και αν είναι σε εξωτερικό περιβάλλον.

Αυτά και οι οδηγίες που έχουμε αρκούν για να περάσουμε τους επόμενους μήνες κρατώντας τη δραστηριότητά ενός πανδημικού στελέχους  σε χαμηλότερα επίπεδα.

Επαναλαμβάνω: Αποστάσεις, χρήση μάσκας, αποφυγή εσωτερικών χώρων, αποφυγή συγχρωτισμού», συνέχισε ο δρ.Νικολόπουλος.

Δείτε εδώ: Κωστρίκης: Σταθεροποίηση της καμπύλης – Ενδεχόμενο να πέσει κατηγορία η Ελλάδα

Τα άγνωστα σημεία

Αναφορά έγινε και σε όσα δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον ιό. Ο δρ. Νικολόπουλος συνεχίζοντας είπε ότι δεν ξέρουμε ακόμη το τι γίνεται με τα εμβόλια. «Είναι αρκετά (σ.σ τα εμβόλια) που βρίσκονται στην Γ’ Φάση και αναμένουμε να ανακοινωθούν αποτελέσματα. Με βεβαιότητα γνωρίζουμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι τους επόμενους μήνες δραματικά στην καθημερινότητά μας. Απλά θα προστεθεί και το εμβόλιο και θα έχουμε ακόμα ένα καλύτερο όπλο», κατέληξε ο δρ.Νικολόπουλος.

Από πλευράς του ο δρ.Τσιούτης ανέφερε ότι είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό και καλό είναι όπως είπε να το λέμε. Σημαντικό είναι ότι δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό αναπτύσσει ανοσία ένα άτομο που κόλλησε νκαι δεν γνωρίζουμε την πορεία της ανοσολογικής απόκρισης του. Δεν ξέρουμε δηλαδή πόσο προστατευτική ή σημαντική θα είναι η ανοσία. Κάπου εδώ όπως είπε θα πρέπει να δοθεί και ένα τέλος στις θεωρίες περί ανοσίας της αγέλης.

Ο δρ.Τσιούτης συνέχισε λέγοντας ότι δεν γνωρίζουμε την πραγματική αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Πρέπει να δούμε το ποσοστό της αποτελεσματικότητας τους και ακολούθως τη διάρκεια και την προστατευτικότητα τους.

Τον λόγο πήρε και ο δρ. Κωστρίκης για το θέμα που είπε ότι ένα πράγμα που δεν γνωρίζουμε ακόμα και θα πάρει χρόνο για να το μάθουμε είναι η μοριακή βιολογία του ιού, πώς λειτουργεί ο ιός, ποιος είναι ο κύκλος ζωής του, ποιες είναι οι πρωτεΐνες.

«Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την κατασκευή των φαρμάκων, άρα για να κατασκευαστεί ένα αντιικό φάρμακο για τον ιό αυτό θα χρειαστεί πάρα πολλύς χρόνος. Για τον HIV χρειάστηκαν 10 χρόνια αλλά ίσως σ΄αυτόν το ιό να χρειαστούν λιγότερα. Σίγουρα δεν θα έχουμε στην φαρέτρα μας συγκεκριμένα φάρμακα για αυτόν τον ιό», είπε ο δρ.Κωστρίκης.

«Επίσης, μας ανησυχεί η γενετική ετερομορφία του ιού και η ιδιότητά του να μεταλλάσσεται. Αυτό που υπάρχει στη βιβλιογραφία μέχρι τώρα είναι ότι οι μεταλλάξεις είναι σποραδικές, είναι λίγες και δεν μεταλλάσσεται τόσο πολύ αυτός ο ιός και οι παρατηρήσεις όσον αφορά τις γενετικής μεταλλάξεις είναι σε επίπεδο κατά την άποψή μου δεν θα επηρεάσουν τα στελέχη των εμβολίων».

Ο φόβος των Νοσοκομείων

Από πλευράς του ο δρ. Κωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό που φοβίζει περισσότερο είναι να μην γίνουμε Ιταλία, όπως υπογράμμισε. Εξήγησε λέγοντας ότι τώρα η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη αλλά είναι αναμενόμενο ότι με αυξημένες λοιμώξεις θα υπάρχουν με μαθηματική ακρίβεια και νοσηλείες. Αυτό που δεν θέλει να ζήσει κανείς, είπε περιγραφικά ο δρ.Κωνσταντίνου, είναι να μην υπάρχει δυνατότητα να περιθαλφθεί ως πρέπει ένας ασθενής λόγω αυξημένων περιστατικών.