Για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης.
Αρχικά ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί έχει εκτροχιαστεί η καλή εικόνα στην Κύπρο αλλά από τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νέους, οι οποίοι συμπεριφέρονται και πιο ανέμελα.
Δείτε εδώ: Covid19: Αυτές είναι οι προτάσεις για χώρους εργασίας – Δεδομένα και στοιχεία
Εξήγησε ότι «αυτή η κατάσταση μας έχει φέρει στην κόψη του ξυραφιού, δεν σηκώνει άλλο, δεν μπορούμε να έχουμε για τρεις- τέσσερις ημέρες ακόμα τριψήφιο αριθμό, γι αυτό και ο Πρόεδρος έχει ανησυχήσει και αύριο θα δούμε τι άλλα μέτρα μπορούμε να εφαρμόσουμε για να περιορίσουμε την εξάπλωση.»
Όσον αφορά στα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ ο ειδικός είπε ότι δεν εφαρμόζονται από όλους, ενώ για το τρίπτυχο Χέρια- Μάσκα- Αποστάσεις εξήγησε ότι εάν ακολουθηθεί πιστά στους εργασιακούς χώρους θα έχει αποτέλεσμα. Εντούτοις, σε μέρη όπου συγκεντρώνονται νεαρά άτομα δεν ακολουθείται το τρίπτυχο ούτε από τους πελάτες ούτε από τους ιδιοκτήτες.
Ο δρ. Καραγιάννης είπε ότι έχει πληροφορίες ότι κάποια στέκια δουλεύουν και ως νυχτερινά κέντρα, παρόλο που στα αδειούχα νυχτερινά κέντρα δεν έχει δοθεί ακόμα άδεια λειτουργίας. «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, υπάρχουν ατασθαλίες, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε αυτή την εικόνα που προς το παρόν περιορίζεται στη Λεμεσό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έφερε επίσης το παράδειγμα ατόμου που μετέβη από τη Λεμεσό στη Λευκωσία για μια εκδήλωση, βγήκε θετικός και τώρα τρέχει η μονάδα ιχνηλάτησης. Γι αυτό κάλεσε όπως περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας.
Πρόσθεσε ότι έγινε η χαρτογράφηση για τις δραστηριότητες που θεωρούνται πιο «επικίνδυνες» και εξήγησε ότι πρόκειται για το κέντρο της Λεμεσού, όπου επηρεάζονται όλες οι δραστηριότητες στην περιοχή, δεν είναι μόνο τα κέντρα διασκέδασης αλλά και οι επιχειρήσεις.
Σε ερώτηση για το ποια εισήγηση θα πάει αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι «οπωσδήποτε πρέπει να περιορίσουμε τους αριθμούς σε κάποιες δραστηριότητες, όπως το ποδόσφαιρο, ο εκκλησιασμός, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές».
Ερωτηθείς για τις προβλέψεις για τα κρούσματα απάντησε ότι δεν είναι «Πυθία» αλλά αναμένει ότι θα έχουμε υψηλούς αριθμούς για τις επόμενες, βασίζοντας την πρόβλεψη στον αριθμό των κρουσμάτων και στο γεγονός ότι πολλές από τις επαφές του θα βγουν θετικές στον κορωνοϊό.
Τέλος, είπε ότι «οπωσδήποτε πρέπει να ξεχάσουμε τα Χριστούγεννα εάν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό».
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Δεν αποκλείονται έκτακτα μέτρα – Οι λεπτομέρειες κι η φιλοσοφία
Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνουν όσοι εντοπίζονται θετικοί ή είναι στενές επαφές