Σε Λάρνακα και Αμμόχωστο εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του τελευταίου δεκαπενθημέρου, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Επιδημιολόγος Πεδίου, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, ο οποίος επισήμανε ότι η διαδικασία της ιχνηλάτησης γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αφού τα άτομα που εμπλέκονται αρνούνται να δηλώσουν τις στενές τους επαφές.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι οι κάτοικοι της Άχνας αρνούνται να δηλώσουν τις στενές επαφές τους, ο κ. Σιλβέστρος ανέφερε ότι δεν είναι μόνο πρόβλημα που παρατηρείται στη συγκεκριμένη κοινότητα, αλλά είναι γενικευμένο.
«Δεν είναι μόνο στην Άχνα. Θα έλεγα ότι είναι γενικό το φαινόμενο. Και στη Λεμεσό είχαμε περιστατικά που δεν δήλωναν στοιχεία όπως και στη Λάρνακα. Για κάποιους λόγους είναι γενικευμένο το κακό», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν άτομα που αρνούνται να κάνουν το τεστ, είπε ότι αυτό που παρατηρείται είναι ότι πάνε να το κάνουν με μη ενδεδειγμένο τρόπο. Δηλαδή, εξήγησε, δεν περιμένουν από την Ομάδα Ιχνηλάτησης να τους πάρει τηλέφωνο για να τους δώσει ημερομηνία και ώρα που θα πάνε για να το κάνουν με ασφάλεια και πάνε μόνοι τους σε ιδιωτικά εργαστήρια θέτοντας σε κίνδυνο τη διασπορά του ιού σε ανθρώπους που είναι δίπλα τους.
Ο κ. Σιλβέστρος ανέφερε ότι η Ομάδα Ιχνηλάτησης έχει καταγράψει σήμερα όλα τα στοιχεία για τα πόσα κρούσματα υπάρχουν σε κάθε περιοχή και δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν στην μη δήλωση στενών επαφών, θα συστήσει στο Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στοχευμένα στον πληθυσμό.
«Προσανατολιζόμαστε προς στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού για να δούμε αν υπάρχει πρόβλημα σε μια περιοχή ή αν όλα τα κρούσματα συνδέονται. Αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα ή αν θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε την αλυσίδα μετάδοσης περιορίζοντας τους εμπλεκόμενους», σημείωσε.
Ερωτηθείς για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Άχνα, ο Επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, είπε πως το ποσοστό των κρουσμάτων στην κοινότητα είναι σεβαστό, αλλά πρόβλημα υπάρχει και σε όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής.
«Πρόβλημα υπάρχει σε χωριά που συνορεύουν με τη Λάρνακα, όπως και χωριά της Λάρνακας που συνορεύουν με την Αμμόχωστο. Από τα στατιστικά μας στοιχεία, βλέπουμε ότι τα πιο πολλά μας κρούσματα, από τα 216 κρούσματα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, τα 147 είναι από αυτές τις περιοχές, που ανάλογα με τον πληθυσμό είναι μεγάλο το ποσοστό τους».
Πηγή: ΚΥΠΕ