Αυξάνονται τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού διεθνώς. Η κατάσταση σε ορισμένες χώρες του κόσμου είναι η εξής:
Ελβετία
Λόγω του αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων στην αυστριακή πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες, η Ελβετία έθεσε απόψε τη Βιέννη στον κατάλογο των περιοχών κινδύνου κορωνοϊού, και από την επόμενη Δευτέρα, θα είναι υποχρεωτική η καραντίνα για ταξιδιώτες από την Βιέννη, όπως μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, επικαλούμενη το Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων Keystone-SDA.
Εκτός από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, στον ελβετικό κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει σήμερα περισσότερες από 50 χώρες και περιοχές επικίνδυνες λόγω κορωνοϊού, προστέθηκαν επίσης οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Τσεχία και ορισμένες περιοχές στη Γαλλία, ενώ η υπόλοιπη Αυστρία δεν επηρεάζεται από το μέτρο.
Από τις γειτονικές της χώρες, η Ελβετία, ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου, τοποθετεί μόνον περιοχές, αλλά όχι ολόκληρη τη χώρα, στον κατάλογο κινδύνων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας . Αυτό συμβαίνει όταν ο αριθμός των περιπτώσεων κορωνοϊού υπερβαίνει το όριο των 60 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 άτομα, όταν λείπουν αξιόπιστες πληροφορίες ή όταν άτομα από τις περιοχές που έχουν μολυνθεί έχουν επανειλημμένα εισέλθει στην Ελβετία, ενώ, όσον αφορά τη Βιέννη, καταγράφηκαν πρόσφατα περισσότερες από 80 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.
H Ελβετία έθεσε σήμερα εννέα περιοχές της μητροπολιτικής Γαλλίας, εκ των οποίων το Ιλ-ντε-Φρανς με το Παρίσι και την περιοχή της Προβηγκίας-Αλπεων-Κυανής Ακτής, στη λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Γαλλία
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια νέα, γενικευμένη καραντίνα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, όμως θα εφαρμόσει μια σειρά λιγότερο ριζοσπαστικών μέτρων. Η επιδημιολογική κατάσταση στη Γαλλία επιδεινώνεται, παραδέχτηκε ο Καστέξ, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Μασσαλία και στο Μπορντό.
Αρμενία
Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα χερσαία σύνορά της θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, καθώς παρατείνονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, οι πολίτες άλλων χωρών δεν θα μπορούν να μπουν στο έδαφος της Αρμενίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.
Απαγορεύονται επίσης οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 60 προσώπων μέχρι και τις αρχές του επόμενου έτους. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται ώστε να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης της ασθένειας στην Αρμενία, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, στην χώρα έχουν καταγραφεί 45.503 κρούσματα και 909 θάνατοι. Τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, που είχε βρεθεί και ο ίδιος θετικός στον νέο κορωνοϊό, είχε εκφράσει την λύπη του επειδή οι συμπατριώτες του δεν τηρούσαν την καραντίνα.
Γεωργία
Στο μεταξύ, η γειτονική Γεωργία, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία, ανέβαλε το άνοιγμα των σχολείων στις μεγάλες πόλεις για την 1η Οκτωβρίου, καθώς διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.
Ολλανδία
Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν σήμερα 1.270 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, αριθμός που πλησιάζει το ρεκόρ των κρουσμάτων που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου.
Η ολλανδική Κυβέρνηση δημοσιεύει τα ημερήσια στοιχεία για την επιδημία του κορωνοϊού στην ιστοσελίδα της. Οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι η ικανότητα της χώρας για τη διεξαγωγή των διαγνωστικών τεστ φθάνει στα όρια της και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) ανακοίνωσε σε ενημέρωση την Τρίτη ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Πηγή: ΚΥΠΕ