Με αφορμή φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Αεροδρόμιο Λάρνακας που δείχνουν εικόνες συνωστισμού, το «SigmaLive» αναζήτησε το τι αναφέρει το επίσημο πρωτόκολλο της EASA για το θέμα, η αρμόδια δηλαδή υπηρεσία της ΕΕ. Επίσης, δηλώσεις για το θέμα έκανε στις "Τομές στα Γεγονότα" ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος.
Το έγγραφο με τίτλο «Covid-19 Aviation Health Safety Protocol» της EASA (European Union Aviation Safety Agency), στην τελευταία του έκδοση (30/06/2020) όπου δίνει επιχειρησιακές οδηγίες για ταξιδιώτες και προσωπικό αεροδρομίου και αεροπλάνων με σκοπό την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού. (Το κείμενο είναι διαθέσιμο εδώ.)
Στη σελίδα 14 αναφέρει:
«Όποτε είναι δυνατόν εντός του τερματικού σταθμού (terminal), θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε υπηρεσίες αυτοεξυπηρέτησης (π.χ. κάρτα επιβίβασης, περίπτερα με τις ετικέτες αποσκευών, παράδοση αποσκευών, αυτόματοι σαρωτές κάρτας επιβίβασης, έλεγχος διαβατηρίου). Οι αερομεταφορείς, σε συντονισμό με το προσωπικό του αεροδρομίου, πρέπει να θεσπίσουν μέτρα για να βοηθήσουν τους επιβάτες στη χρήση διαδικασιών αυτοελέγχου και να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των χειραποσκευών που μεταφέρονται στην καμπίνα, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία επιβίβασης και αποβίβασης και να μειωθούν οι κινήσεις και το ρίσκο μόλυνσης στην καμπίνα.
Οι αερομεταφορείς πρέπει να προωθήσουν τη μεταφορά χειραποσκευών στους χώρους φορτίου εφαρμόζοντας πολιτικές κινήτρων. Με αυτόν τον τρόπο, οι αερομεταφορείς πρέπει να υπενθυμίζουν στους επιβάτες να μην μεταφέρουν μπαταρίες λιθίου (σε εξοπλισμό ή ανεξάρτητα) στις ελεγμένες αποσκευές τους.
Οι αερομεταφορείς και το προσωπικό του αεροδρομίου πρέπει να συνεργάζονται για να διασφαλίζουν ότι τηρούνται οι φυσικές αποστάσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, ιδίως κατά το check-in, τους ελέγχους ασφαλείας, την επιβίβαση και την αποβίβαση. Όταν η συνιστώμενη φυσική απόσταση δεν είναι δυνατή (τουλάχιστον 1,5 μέτρο), λόγω υποδομών ή λειτουργικών περιορισμών, οι χειριστές αεροσκαφών και αερολιμένων πρέπει να εφαρμόσουν και να ενθαρρύνουν την τήρηση πρόσθετων μέτρων μείωσης του κινδύνου όπως η υγιεινή των χεριών, τα αναπνευστικά μέτρα, η χρήση μάσκας προσώπου, βελτιωμένες διαδικασίες επιβίβασης, επιπρόσθετα λεωφορεία για επιβίβαση, κ.λπ.
Οι αερομεταφορείς πρέπει, στο μέτρο όπου είναι πρακτικά δυνατόν, θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν ξεχωριστές αντίθετες ροές. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με σήματα δαπέδου, ορθοστάτες ή πινακίδες κατεύθυνσης. Όσον αφορά την πρόσβαση στις τουαλέτες του αεροδρομίου, οι αρχές της φυσικής απόστασης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να τηρούνται.»
Για τα βίντεο που κυκλοφόρησαν με εικόνες από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, τοποθετήθηκε στις «Τομές στα Γεγονότα» ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος:
Διαβάστε επίσης: Πόσο κινδυνεύουν οι ταξιδιώτες από Κύπρο λόγω του συνωστισμού στα αεροδρόμια
Σήμερα μαζί με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, @emilyyiolitis πραγματοποιήσαμε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας με σκοπό να ελέγξουμε την εφαρμογή των μέτρων για την καταπολέμηση της μετάδοσης του κορωνοϊού. #Cyprus pic.twitter.com/1rRuuJcygV
— Yiannis Karousos (@yianniskarousos) July 31, 2020