Συμπληρωματικά μέτρα, στο πλαίσιο των ενεργειών για περιορισμό της διασποράς του ιού, αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που έγινε με την επιδημιολογική ομάδα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη πριν από λίγο ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι η ισχύς των νέων μέτρων καθορίστηκε στις τρεις εβδομάδες για εκείνα που αφορούν στην Λεμεσό, αλλά δεν έχει οριστεί χρονικό περιθώριο για εκείνα που πρέπει να εφαρμόζονται παγκύπρια, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι «θα ξεπερδέψουμε όταν υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη. Μέχρι τότε, που μιλάμε για μήνες, θα υπάρχουν περιορισμοί».

Σχετικά με τη διενέργεια συναυλιών, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι και τώρα μπορούν να γίνουν συναυλίες με αυστηρά πρωτόκολλα. Υπογράμμισε εκ νέου ότι «τα πρωτόκολλα υπάρχουν. Είναι σημαντικό και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων να τα τηρούν, αλλά και εμείς, και αυτά θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας μέχρι να βρεθεί εμβόλιο. Είναι μαραθώνιο που έχουμε μπροστά μας και κακώς μεταφέρθηκε η εντύπωση στον κόσμο ότι δεν έχουμε κορωνοϊό τόσες εβδομάδες».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Υγείας, σε σχέση με την ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στην Λεμεσό, εξήγησε ότι αν φανεί τις επόμενες ημέρες από τους επιπλέον δειγματοληπτικούς ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα «και αυτό όχι για τη Λεμεσό αλλά για όλες τις Επαρχίες. Πήραμε αυτά τα μέτρα και θα τα επαναξιολογήσουμε, αλλά στο τέλος της ημέρας εάν δεν υπακούσουμε εμείς στα μέτρα τότε τα μέτρα δεν θα βοηθήσουν σε κάτι».

Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είμαστε σε κομβικό σημείο. Αυτά τα μέτρα που πήραμε και θα ισχύουν μέχρι 15 Σεπτέμβρη, θα ισχύουν και για πολύ πιο μετά οπόταν όλοι να το ξέρουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους».

Σε ερώτηση εάν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, ο κ. Ιωάννου δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τόνισε ότι δεν υπάρξει συμμόρφωση θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, αν και ήδη οι ποινές είναι πολύ ψηλές.

Ερωτηθείς για την έλλειψη αντιδραστηρίων στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι υπάρχει μεν πρόβλημα σε κάποια από τα δημόσια νοσηλευτήρια, ωστόσο αυτό θα λυθεί εντός των ημερών με την προμήθεια αντιδραστηρίων. Ωστόσο, είπε, η διενέργεια των τεστ γίνεται από διάφορους χώρους, έχουμε και τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Αναφορικά με τα ασυμπτωματικά άτομα και κατά πόσον αυτό ανησυχεί τις Αρχές, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου εξήγησε ότι «τον τελευταίο καιρό έχουμε και συμπτωματικούς. Έχουμε παρατηρήσει ότι αφορούν νεαρούς, οι οποίοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, έχουμε όμως και κάποια περιστατικά με συμπτώματα τα οποία είναι ακόμα πιο σοβαρά».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο Καθηγητής Κωστρίκης είπε ότι «η αιτία είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή, πιθανότατα όμως να υπάρχουν κάποιοι γενετικοί παράγοντες στο στέλεχος του ιού. Αυτό αξιολογείται. Το εργαστήριό μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει πάρει τα περισσότερα δείγματα και τα διερευνάμε αυτή τη στιγμή. Μπορεί να δημιούργησε ο ιός κάποιους πολυμορφισμούς και μπορεί να γίνει αυτό και να προκαλεί σε κάποιους ανθρώπους περισσότερα συμπτώματα από κάποιους άλλους».