Για τα κρούσματα στην Λεμεσό, τους σχεδιασμούς της επιδημιολογικής ομάδας ώστε να αποφευχθεί η έξαρση, η Ελλάδα και η επικείμενες αυριανές ανακοινώσεις για πιθανά μέτρα  μετά την συνάντηση της ομάδας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μίλησε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Νικολόπουλος, στις «Τομές στα Γεγονότα».

 

Ο κος Νικολόπουλος είπε πως παρατηρείται το φαινόμενο χαλαρότητας από τους πολίτες κι ήταν κάτι το οποίο αναμενόταν και συμβαίνει σ' όλο τον πλανήτη.

«Ήταν αναμενόμενο και στην Κύπρο να παρουσιαζόταν μια μικρή έξαρση. Το ζητούμενο είναι να είσαι έτοιμη ως χώρα, να συνεχίζονται τα τεστ και ιχνηλάτηση ώστε να απομονώνονται οι θετικοί πολίτες στο ιό, να συμμορφώνει τους πολίτες και αν δεν συμμορφώνονται να έχεις τα εποπτικά όργανα να το ελέγχουν», εξήγησε.

Όσον αφορά την Λεμεσό, ο κος Νικολόπουλος είπε πως όσον αφορά την κατάσταση στην πόλη της Λεμεσού, θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη λίγες ημέρες. «Είμαι αισιόδοξος ότι ίσως λόγω των τεστ και της ιχνηλάτησης έχουμε περιορίσει το πρόβλημα».

Διαβάστε: Έξι νέα κρούσματα στη Λεμεσό από σύνολο 280 εργαστηριακών ελέγχων

Παράλληλα, ο κος Νικολόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με τους σχεδιασμούς της επιδημιολογικής ομάδας για να αποφευχθούν τα τετελεσμένα, ανέφερε πως, «το πρώτο το έχει πει ήδη ο υπουργός Υγείας. Δεν εφησυχάζουμε. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνει η πολιτεία αλλά και αυτά που πρέπει να κάνουμε εμείς ως κοινωνία. Η πολιτεία οφείλει να μας δώσει οδηγίες και εμείς να ακούσουμε αυτές και να τις ακολουθήσουμε και να υπάρχουν εποπτικοί μηχανισμοί».

Σχετικά με την αυριανή συνάντηση και εάν αναμένονται ανακοινώσεις, ο κος Νικολόπουλος είπε πως δεν γνωρίζει ποιες είναι τελικές αποφάσεις.

«Ίσως κάποια από αυτά που συζητήσαμε. Όπως οι εποπτικοί μηχανισμοί, ίσως κάποια μέτρα προστασίας όπως η μάσκα. Συζητείται η υποχρεωτική  χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους. Υπήρχε η σύσταση από πριν, ωστόσο φαίνεται ότι δεν γινόταν η χρήση για αυτό υπάρχει περίπτωση να γίνει υποχρεωτική», είπε.

Διαβάστε: Δύο από τα τέσσερα κρούσματα σε Λεμεσό-Μια ασυμπτωματική υπάλληλος ξενοδοχείου

Τέλος, ο κος Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην Ελλάδα και σε περίπτωση που θα κατηγοριοποιηθούν περιοχές της χώρας.

«Δεν υπάρχει περιοχή που έχει σοβαρό πρόβλημα. Εγώ κοιτάζω τους επιδημιολογικούς δείκτες και τους δειγματολογικούς δείκτες. Δεν χαρίζεται κανείς στην Ελλάδα αλλά στην παρούσα φάση δεν προκύπτει αλλαγή κατηγορίας της χώρας», ανέφερε.