Εγρήγορση και όχι πανικός. Τήρηση των προσωπικών μέτρων υγιεινής και όχι νέα καθολικά μέτρα που θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας. Σε αυτό το πνεύμα κινείται το Υπουργείο Υγείας μετά την εμφάνιση ορφανών κρουσμάτων στη Λεμεσό. Όπως ενημερώνεται το SigmaLive από αρμόδιες πηγές του Υπουργείου τις επόμενες ώρες δεν αναμένουμε εξαγγελία νέων μέτρων αλλά ούτε και αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των χωρών στο παρόν στάδιο.
Διαβάστε εδώ: Υπ. Υγείας: Η συνεχής εγρήγορση θα αποτρέψει τυχόν αναζωπύρωση κρουσμάτων
Μόλις χθες ανακοινώθηκε ο νέος επικαιροποιημένος κατάλογος των χωρών και αυτός δεν πρόκειται να αλλάξει όπως ενημερώνεται το SigmaLive. Αυτό που μελετάται ωστόσο είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους, όπως αποφασίστηκε δηλαδή στην Ελλάδα. Ίδιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το SigmaLive ανέφεραν ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου δεν έχει πρόθεση να εξαγγείλει μέτρα όπως για παράδειγμα τοπικό lockdown στη Λεμεσό.
Διαβάστε εδώ: Κορωνοϊός: Καμπανάκια αναζωπύρωσης ανά το παγκόσμιο
Αυτό που δεν αποκλείεται όμως όπως αναφέρουν στο SigmaLive οι ίδιες πηγές είναι να εκδοθεί νέο Διάταγμα με το οποίο θα υποχρεώνει επιχειρήσεις να φιλοξενούν στις εισόδους τους την κινητή μονάδα για τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο.
Ο λόγος είναι ότι υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα ιδιοκτητών καταστημάτων σε περισσότερες από μία πόλεις, οι οποίοι δεν ήθελαν την ύπαρξη της μονάδας αυτής έξω από τις επιχειρήσεις τους.
Οι επιστολές του Υπουργού προς τους επιδημιολόγους
Εξάλλου σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Φιλελεύθερος κάνει λόγο για «κόντρες» μεταξύ Υπουργού και ομάδας λόγω της χαλάρωσης που επήλθε τις τελευταίες βδομάδες.
Όπως ενημερώνεται το SigmaLive οι επιστολές για τις οποίες γίνεται λόγος στο πρωτοσέλιδο θέμα στάλθηκαν από τον Υπουργό σε μέλη της επιδημιολογικής ομάδας εις απάντηση των εισηγήσεων που απέστειλαν οι τελευταίοι σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα επιχειρήσεων και εκδηλώσεων. Πιο συγκεκριμένα ενημέρωση του SigmaLive αναφέρει ότι κατά διαστήματα οι επιδημιολόγοι είχαν εισηγηθεί στον Υπουργό ημερομηνίες στις οποίες έκριναν ότι θα έπρεπε να γίνουν ανοίγματα. Για παράδειγμα τέλη Ιουνίου είχαν εισηγηθεί άνοιγμα των πανηγυριών κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό ενώ αρχές Ιούλη είχαν εισηγηθεί εκ νέου το άνοιγμα των πανηγυριών για τις 15 Ιουλίου κάτι που πάλι δεν έγινε αποδεκτό. Αυτό που τους ειπώθηκε ήταν να δουν τις συστάσεις του ECDC για συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα οι συναυλίες, προκειμένου να υπάρχει εικόνα για το τι έκαναν άλλες χώρες και τι μπορεί να κάνει η Κύπρος.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η επιδημιολογική ομάδα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Υπουργός Υγείας έχει προγραμματίσει δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.