«Η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα αναζωπύρωσης του ιού», είναι η προσωπική άποψη που εξέφρασε μιλώντας στο SigmaLive, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.


Η Ελληνική κυβέρνηση αυτό το διάστημα μετά την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα έχει λάβει έκτακτα μέτρα τα οποία δεν αποκλείεται να επεκτείνει.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί η επιδημιολογική ομάδα για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ο Δρ. Κωστρίκης παραθέτοντας την προσωπική του θέση είπε πως, η Ελλάδα έχει εντελώς διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα  από την Κύπρο.

Διαβάστε: Καραγιάννης για γάμους: Να ασκηθεί πίεση στο Υπ. Υγείας για διευκρινίσεις

«Μπορεί η Ελλάδα να έχει καλή επιδημιολογική εικόνα αλλά δεν είναι εξαιρετική λόγω του μικρού αριθμού διαγνωστικών ελέγχων. Οι διαγνωστικοί έλεγχοι που έγιναν ήταν λίγοι συγκριτικά με τις λοιμώξεις που υπήρχαν στην χώρα.  Με την άρση των μέτρων, υπήρχε η εντύπωση των μηδενικών κρουσμάτων. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι πλέον στα πρόθυρα αναζωπύρωσης του ιού», σχολίασε.

Παράλληλα ο δρ. Κωστρίκης είπε πως, «η σχέση της Κύπρου με την Ελλάδα όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα  εστιάζεται αυτό το διάστημα στους εκδρομείς, που θα φύγουν από την Κύπρο για διακοπές προς Ελλάδα και θα επιστρέψουν».

Διαβάστε:Καραγιάννης-Κωστρίκης:Ανησυχία για τον εντοπισμό πέντε μεταναστών με κορωνοϊό

Το ζήτημα που προκύπτει σύμφωνα με τον Δρ. Κωστρίκη είναι πως, «λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία Α΄ οι εκδρομείς δεν θα προχωρούν σε υποχρεωτική δειγματοληψία με την πιθανότητα να βρεθούν θετικοί στον ιό εξαιτίας της αναζωπύρωσης».

Αυτό που προτείνει ο δρ. Κωστρίκης είναι αν δεν μπει η Ελλάδα στην κατηγορία Β΄ όπου είναι υποχρεωτικά τα τεστ, να υπάρξει αύξηση της τυχαίας δειγματοληψίας.

Τα διατάγματα θα καθορίσουν τις προϋποθέσεις για την χαιρέτηση σε γάμους

Σχολιάζοντας τις ανησυχίες των ζευγαριών που θα παντρευτούν το επόμενο διάστημα μετά και την αλλαγή  του πρωτοκόλλου για συναθροίσεις ο Δρ. Κωστρίκης είπε πως θα πρέπει να ανακοινωθούν διατάγματα που αφορούν τον τρόπο χαιρέτησης των γάμων.

Διαβάστε: «Εξωφρενική απόφαση για γάμους – Περίεργη ομάδα στο Υπ.Υγείας»

«Ο αριθμός των ατόμων στη χαιρέτηση θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό ατόμων που θα βρεθούν στο δείπνο. Υπολογίζω γύρω στους 1000 άτομα και μιλάμε πλέον για παραδοσιακό κυπριακό γάμο», εξήγησε. 

Τέλος ο δρ. Κωστρίκη είπε πως δεν υπάρχουν λεπτομέρειες  αλλά πιθανόν οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον υπουργό Υγείας.