Για την πορεία του ιού, την εξαιρετικά καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας που μοιάζει «ουτοπική» αλλά και για το πώς προχωρούν οι έρευνες για το εμβόλιο κατά του ιού μίλησε στο SigmaLive ο δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.
Ο δρ.Κωστρίκης αρχικά απάντησε για την εικόνα της Κύπρου από τις 21/5 μέρα κατά την οποία έγινε το πρώτο μαζικό άνοιγμα της χώρας μετά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης. Ο δρ.Κωστρίκης σημείωσε ότι παρεκκλίσεις υπάρχουν σύμφωνα και με τα όσα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, ωστόσο τα πράγματα είναι ελεγχόμενα και δεν ανέτρεψαν μέχρι στιγμής τα δεδομένα μας, είπε.
Το στοίχημα των αεροδρομίων
Ενόψει του μεγάλου ανοίγματος των αεροδρομίων όπου η χώρα θα δέχεται πλέον τουρίστες από διάφορες χώρες (σύμφωνα με την σχετική κατηγοριοποίηση που έγινε) ο δρ.Κωστρίκης είπε μιλώντας στο SigmaLive ότι θα ήταν καλό να γίνονται μαζικά τεστ στους τουρίστες με το που πατήσουν το πόδι τους στο νησί μας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει συνέχισε, με ένα ή δυο μηχανήματα που δίνουν αποτέλεσμα μοριακής εξέτασης εντός δυο περίπου ωρών και αφού δοθούν τα αποτελέσματα στους τουρίστες ο καθένας να ακολουθεί τον δρόμο του. Σε ξενοδοχείο αν είναι αρνητικός ή σε καραντίνα αν είναι αρνητικός. Αυτός ο τρόπος είναι ο καλύτερος για να έχουμε πλήρη εικόνα του τι γίνεται, είπε ο δρ.Κωστρίκης.
«Το ιδανικό και το σωστό αυτό που έχουμε»
Η εικόνα που έχει η Κύπρος αυτή την στιγμή είναι η «ιδανική και η σωστή» είπε ο δρ.Κωστρίκης. Τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά είναι τα πραγματικά και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τα πολλά τεστ που έκανε η χώρα μας από την αρχή της πανδημίας. Περίπου το 10% του πληθυσμού της Κύπρου έχει κάνει τεστ κι αυτό είναι κάτι που μας δίνει την ακριβή εικόνα της επιδημιολογικής εικόνας. Είναι κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ουτοπικό» αυτό που επιτύχαμε, τόνισε ο δρ.Κωστρίκης. Σε αντίθεση με την Κύπρο, γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ, τώρα αντιλαμβάνονται ότι τα κρούσματα που είχαν δεν ήταν τα πραγματικά κι αυτό όχι για κάποιο εσκεμμένο λόγο, αλλά γιατί δεν έκαναν πολλά τεστ, εξηγεί ο δρ.Κωστρίκης.
«Ίσως να εξαφανιστεί ο ιός πριν προλάβει να βγει εμβόλιο»
Το σενάριο της εξαφάνισης του ιού είναι ένα εκ των τριών που υπάρχουν στην βιβλιογραφία. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει το καλό, το κακό και το πολύ κακό σενάριο. Το καλό σενάριο είναι ότι η επιδημία θα έχει μικρές αναζωπυρώσεις και θα τελειώσει εκεί. Το κακό σενάριο είναι η επιδημία να συνεχίζει με σημαντικές αναζωπυρώσεις ανά καιρούς, ενώ το άσχημο σενάριο είναι να έχουμε ένα εξίσου μεγάλο κύμα όπως στην αρχή της επιδημίας.
Ο δρ.Κωστρίκης εξήγησε ότι μπορεί να επαναληφθεί αυτό που έγινε με τον ιό Sars. Τότε είχε βγει το εμβόλιο και ο ιός εξαλείφθηκε. Αυτή την φορά δεν αποκλείεται να έχουμε εξαφάνιση του ιού προτού προλάβει να κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Για το εμβόλιο μας λέει ο δρ.Κωστρίκης «τρέχουν» παράλληλα δυο έρευνες, μια σε Ευρώπη και μια σε Αμερική. Η τελευταία αφορά εμβόλιο «νέας γενιάς» όπως ονομάζεται ενώ η πρώτη γίνεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών και τους πρώτους μήνες του 2021 θα έχουμε το εμβόλιο και τότε θα μπορεί ο γενικός πληθυσμός να εμβολιαστεί.
Διαβάστε επίσης: