Διευκρινίσεις για το ζήτημα των γάμων αλλά και για τα επόμενα βήματα για την άρση των περιορισμών έδωσε στο Sigmalive ο επιδημιολόγος, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

 

Όσον αφορά στις φάσεις ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι μετά και τις τελευταίες αποφάσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων τίποτα δεν μένει να ανοίξει, εκτός από τις μεγάλες εκδηλώσεις όπως οι γάμοι κτλ. .Όσον αφορά στην εποχή μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ο ειδικός εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός ως προς τον αριθμό των ατόμων στις συναθροίσεις.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις των επαγγελματιών στους χώρους εκδηλώσεων και στη διαφορά με τους χώρους εστίασης, ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι σε ένα εστιατόριο ο αριθμός των ατόμων μπορεί να ελεγχθεί πιο εύκολα και κρατούνται καλύτερα οι αποστάσεις. Σε μια εκδήλωση γάμου όμως, με μεγάλο αριθμό καλεσμένων, κάποιες φορές ξεπερνούν τους χίλιους για παράδειγμα, διερωτάται πώς θα γίνονται έλεγχοι.

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι στους χώρους εκδηλώσεων μπορεί να υπάρχει κατάλογος με τους καλεσμένους καθώς και συγκεκριμένες θέσεις, εξήγησε ότι δεν ισχύει αυτό σε όλες τις περιπτώσεις και σε πολλούς γάμους, ειδικά μεγάλων, ο κόσμος κάθεται όπου βρει και όχι σε συγκεκριμένες θέσεις. Πρόσθεσε ότι δεν θα υπήρχε εύκολος τρόπος να γίνεται ο έλεγχος σε τέτοια μέρη εάν τηρούνται οι αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής.

Όσον αφορά στην εισήγηση να μην υπάρχει μέγιστος αριθμός ατόμων αλλά το κριτήριο να είναι τα τετραγωνικά σε χώρους εκδηλώσεων, απάντησε ότι ο μέγιστος αριθμός έχει αποφασιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ότι δεν είχε τεθεί από την επιδημιολογική ομάδα και εκτίμησε ότι ο αριθμός ίσως έχει τεθεί για να είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση.

Κατέληξε ότι δεν είναι μια καλώς ελεγχόμενη κατάσταση και δεν ήθελε η Κυβέρνηση σε τόσο πρώιμο στάδιο μετά τις χαλαρώσεις να δοθεί και αυτή η πιθανότητα να συναθροίζονται τόσο πολλά άτομα σε ένα μέρος.

Από την άλλη πλευρά, μιλώντας  στο Sigmalive ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κτήματος Κουσιουμήμς τη Λευκωσία, Κωσταντίνος Κουσιουμής,  που διοργανώνει δεξιώσεις, τόνισε πως αυτό που επικράτησε το τελευταίο διάστημα ήταν ασυνεννοησία. Κατανοούμε όπως είπε  τις ευρύτερες ανησυχίες, ωστόσο ουδέποτε είχε τεθεί η 1 Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία  έναρξης εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσια χωρίς περιορισμούς. Έκανε επίσης λόγο για παραλογισμό στην απόφαση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας  καθώς  τα ζευγάρια που είχαν προγραμματισμένους γάμους για Αύγουστο θα πρέπει να αναζητήσουν νέες ημερομηνίες .

«Τα ζευγάρια  αυτά γυρεύουν το λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε «Πως γίνεται να ανοίγουν όλα πιο γρήγορα αλλά έχουμε θέμα με τους γάμους και βάφτιση;»

Ο κ. Κουσιουμής είπε πως κάθε χρόνο στην Κύπρο γίνονται 16 χιλιάδες  γάμοι και ζουν από αυτούς 20 διαφορετικά επαγγέλματα, από το catering , τους χώρους δεξίωσης, τον φωτογράφο μέχρι το άτομο που κάνει τις μπομπονιέρες. «Ζούμε αυτή την εργασία και δεν πρέπει να περάσει αυτός ο παραλογισμός», είπε .

Εξέφρασε μεταξύ άλλων την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα  επαναπροσδιορίσει την απόφασή της  τουλάχιστο για τους γάμους μετά τις 15 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης:

Διευκρινίσεις Υπ.Υγείας: Τα υποστατικά που δεν λειτουργούν στη Γ'Φάση

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες των χώρων εκδηλώσεων- Πανικός με τις κρατήσεις

Οι επισπεύσεις και οι ημερομηνίες-Όλα όσα αλλάζουν στην τρίτη φάση

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για άρση των περιορισμών για μαζικές συναθροίσεις

Η απάντηση του Υπ.Υγείας για μαζικές συναθροίσεις, γάμους, βαφτίσεις