Η Διευθύντρια της DURER LTD κα Σόνια Κάρκα Παναγή εξηγεί τι είναι τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην κυπριακή αγορά.

«Τα ‘rapid test’ ή αλλιώς ‘γρήγορα διαγνωστικά τεστ’ είναι μια μέθοδος ανίχνευσης και ταυτοποίησης της νόσου COVID-19 και του κορωνοϊού  SARS-CoV-2,  που δίνει με γρήγορο τρόπο μια πρώτη ένδειξη παρουσίας στον οργανισμό των αντισωμάτων IgM και IgG μέσω ταχείας ορολογικής εξέτασης» αναφέρει στο Sigmalive η Διευθύντρια της DURER LTD  Σόνια Κάρκα Παναγή τονίζοντας πως τα τεστ αυτά, «δεν αντικαθιστούν τη μοριακή εξέταση  (RNA) η οποία βασίζεται στην ανίχνευση του ιού μέσω του γενετικού υλικού.

Σύμφωνα με την κ. Παναγή, «τα συγκεκριμένα τεστ γρήγορης διάγνωσης μπορούν να ανιχνεύσουν τα ειδικά αντισώματα (IgM ή IgG) που δημιουργούνται από τον ίδιο τον οργανισμό έναντι του ιού» ενώ όπως υποστηρίζει, «πολύ σημαντικό είναι ότι έχουν σχετικά υψηλό βαθμό αξιοπιστίας (ποσοστό που φτάνει το 95%) και παρέχει με ασφάλεια μια πρώτη ένδειξη ειδικά στις περιπτώσεις των ασυμπτωματικών φορέων που δύσκολα μπορούν να ανιχνευθούν χωρίς εξέταση». Αναφερόμενη στον τρόπο διαδικασίας της εξέτασης, εξηγεί πως, «η εξέταση γίνεται με αίμα, είναι γνωστή ως ορολογική εξέταση και πραγματοποιείται με ένα μικρό τσίμπημα στον δείχτη συνηθώς του χεριού του ατόμου και με τη βοήθεια ενός αντιδραστηρίου που δίνεται μαζί με τα τεστ». «Τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ ανιχνεύουν αντισώματα στο αίμα, ή τον ορό του αίματος. Γίνονται για κάθε άτομο ξεχωριστά και απαιτούν 5-10 λεπτά για να βγει το αποτέλεσμα. Κάποια εξ αυτών διαχωρίζουν και τα δύο είδη αντισωμάτων δηλαδή τα IgG και τα IgM, ενώ κάποια άλλα όχι», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία των τεστ, η Διευθύντρια της DURER LTD σημειώνει πως: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει στις 15 Απριλίου κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τα διαφορά είδη τεστ που κυκλοφορούν. Οι οδηγίες αυτές καλύπτουν και τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων. Απαιτείται άδεια για την κυκλοφορία ενός τεστ για διαγνωστική χρήση. Στην Ευρώπη πρέπει να έχει τη σήμανση CE-IVD και στις ΗΠΑ να έχει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας αυτής. Γρήγορα τεστ  τα οποία ολοκληρώνουν με επιτυχία τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη σήμανση CE-IVD είναι αρκετά αξιόπιστα και διατίθενται νόμιμα στην αγορά».

Σε ποιους απευθύνονται

«Τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ απευθύνονται  σε μεγάλους οργανισμούς, μικρές εταιρείες αλλά και ιδιώτες. Μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός πρωτόκολλου σαν μέτρο πρόληψης για την μετάδοση και εξάπλωση του κορονοϊού με το άνοιγμα των επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων και αεροδρομίων. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιδημιολογικούς λόγους για να καταγραφεί το ποσοστό που νόσησε. ‘Ήδη κάποιες χώρες προγραμματίζουν να εξετάσουν όλο τους τον πληθυσμό (Δανία)» προσθέτει η κα Παναγή η οποία αναφέρεται παράλληλα και σε κάποιες άλλες χώρες και οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιούν τα τεστ. «Πολλές χώρες ανά την υφήλιο όπως η Αμερική, η Ισπανία, η Δανία, η Αυστραλία καθώς και αεροπορικές εταιρείες όπως η Emirates» όπως αναφέρει.

Καταλήγοντας η κα Παναγή σχολιάζει πως τα εν λόγω τεστ έχουν χαμηλό κόστος (περίπου €20-€30), υψηλή επιτυχία διάγνωσης (περίπου 95%-97%), μικρό χρόνο αναμονής του αποτελέσματος (περίπου 10 λεπτά) και ευκολία στη χρήση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι από την κυρία Σόνια Παναγή, διευθύντρια της DURER LTD στο [email protected] και στα τηλέφωνα:

Tel: +357-25773636 |  Cell: +357-96797549