Σε ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη καταγγέλλει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του τα κρούσματα ανάμεσα σε εργαζόμενους σε μεγάλες υπεραγορές της Λευκωσίας ξεπερνούν τα 40.

 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει αυτολεξεί «με μη επιδεχόμενης αμφισβήτησης πληροφορίες μας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα σε εργαζόμενους σε μεγάλες υπεραγορές της Λευκωσίας ξεπερνούν τα 40.

Το υπουργείο Υγείας ενώ επιλεκτικά δίνει στη δημοσιότητα ονόματα κάποιων υπεραγορών με ένα – δύο κρούσματα, για άλλες αποκρύβει την επικίνδυνη πραγματικότητα.

Θεωρούμε ότι αυτό προσβάλει την επιδημιολογική επιτροπή και καλό θα είναι στα πλαίσια της αξιοπιστίας της και της ιατρικής ηθικής, να δίνει ακριβείς πληροφορίες για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Πληροφορούμαστε ότι το ίδιο συμβαίνει και με πολλά μικρότερα καταστήματα εδωδίμων σε περιοχές της δυτικής Λευκωσίας και είναι απορίας άξιο γιατί δεν επικεντρώνεται η επιδημιολογική έρευνα και στους πληθυσμούς των περιοχών αυτών. Πρέπει επιτέλους η επιτροπή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποκρύβει επιδημιολογικά δεδομένα».

Στο μεταξύ, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, απάντησε σε ερώτηση σχετικά του Sigmalive με την ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα το Κίνημα Αλληλεγγύη, με την οποία κάνει λόγο ότι το Υπουργείο Υγείας αποκρύβει τους αριθμούς των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε υπεραγορές.

Όπως είπε η κ. Κυριάκου «το Υπουργείο Υγείας απορρίπτει κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς», ενώ καλεί οποιονδήποτε κατέχει συγκεκριμένα στοιχεία να τα υποβάλει στο Υπουργείο, ώστε να διερευνηθούν.

Απαντώντας σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύη, που αναφέρει ότι κρούσματα αποκρύβονται και σε περιοχές της Λευκωσίας και γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν προχωρεί σε επιδημιολογική έρευνα στον πληθυσμό αυτών των περιοχών, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «κατά καιρούς ανακοινώσαμε κρούσματα τα οποία έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας».

«Η διαδικασία που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας είναι πάντοτε η ίδια. Όταν βρεθεί ένα κρούσμα γίνεται ιχνηλάτηση του κρούσματος, για να βρεθούν άλλα πιθανά κρούσματα, τα οποία να έχουν σχέση με το αρχικό κρούσμα», είπε.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πολιτική να γίνονται δειγματοληψίες στις περιοχές που βρίσκονται αυτές οι υπεραγορές, προσθέτοντας πως «αυτό δεν δεικνύεται μέσω των αρχών που ακολουθούμε, διότι προφανώς τα άτομα που πηγαίνουν σε αυτές τις υπεραγορές δεν είναι μόνο από την περιοχή αυτή, αλλά μπορεί να είναι από την ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας».

Σε νέα παρέμβαση η Αλληλεγγύη κάλεσε τον Υπουργό Υγείας «να αναζητήσει στο Αρχείο της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης τα στοιχεία που μας ζήτησε να του καταθέσουμε και στα οποία αναφερθήκαμε σε σημερινή ανακοίνωση μας σχετικά με τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού στις υπεραγορές και ταυτόχρονα τον καλεί να ελέγξει τους υφιστάμενους του».