Στην εξασθένηση του ιού ελπίζουν τώρα οι επιστήμονες ώστε να διευκολυνθεί ο έλεγχος της διασποράς, δηλώνει στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Ζωή-Δωροθέα Πανά, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής τα νέα είναι ευοίωνα.
Η κ. Πανά ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες μελέτες, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα σε περιοδικά που ασχολούνται με την ιολογία, όπου παρατηρήθηκε σε κάποιους ασθενείς να υπήρξε εξασθένηση του ιού ως ιού.
«Δηλαδή χάνει ένα κομμάτι του γενετικού του υλικού που τον καθιστά πιο αδύναμο, κάτι το οποίο είχε παρατηρηθεί και σε ένα παρόμοιο κορωνοϊό που είχε προκαλέσει την επιδημία SARS. Τυχαία αποδυναμώθηκε από μόνος του. Αυτό παρατηρήθηκε σε κάποιους μεμονωμένους ασθενείς. Προφανώς και είναι ευοίωνα τα νέα, το να μπορέσει από μόνος του ο ιός τυχαία βάσει κάποιων μεταλλάξεων να αποδυναμωθεί. Αυτό θα διευκόλυνε πάρα πολύ τον έλεγχο της διασποράς», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι το Καλοκαίρι θα συνδράμουν διάφοροι παράγοντες ώστε να μην έχουμε σημαντικό εκτροχιασμό της διασποράς. Κριτήριο γι αυτό, τόνισε, είναι να αποφύγουμε τον συνωστισμό και τον συγχρωτισμό παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ερωτηθείσα, είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε με υψηλή αξιοπιστία τι θα γίνει στο απώτερο χρονικό διάστημα, σε αρκετούς μήνες μετά. Όπως σημείωσε, στο θέμα αυτό, οι απόψεις πολλών επιστημόνων είναι αντικρουόμενες. Καλά είναι, σημείωσε, να πηγαίνουμε σιγά-σιγά και βήμα-βήμα και με όλα αυτά που μαθαίνουμε κάθε φορά να προχωράμε παρακάτω.
Σε ερώτηση αν θα έχουμε μηδενικά κρούσματα, η κ. Πανά είπε ότι «πρακτικά εμείς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι να έχουμε ένα μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της βαθμιαίας άρσης των μέτρων».
«Υπάρχουν και βγήκαν και κάποια προγνωστικά μοντέλα, όπως αυτό της Σιγκαπούρης πρόσφατα που μιλά με πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσει η επιδημία σε κάθε χώρα αλλά κι εκεί καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν εν ευθέτω χρόνο και ουσιαστικά να τροποποιήσουν τις ημερομηνίες και την αξιοπιστία της πρόγνωσης», σημείωσε.
Σε ερώτηση πότε θα έχουμε την πρώτη ένδειξη κρουσμάτων από την άρση της πρώτης φάσης των περιοριστικών μέτρων, η κ. Πανά υπέδειξε το πρώτο 20ήμερο.
«Πάνω-κάτω ο χρόνος επώασης του ιού, δηλαδή μέχρι να εκδηλωθεί είναι 14 ημέρες. Άρα λοιπόν ως γνώμονα αυτό, περιμένουμε ουσιαστικά το πρώτο 20ήμερο μετά τη βαθμιαία άρση των μέτρων να δούμε αδρά το τι έχει γίνει μέσα στην κοινότητα. Αυτό θα είναι ουσιαστικά ένα από τα βασικά κριτήρια και μαζί με τους επιδημιολογικούς δείκτες που έχουμε ορίσει να δούμε κατά πόσο μπορούμε να προβούμε με ασφάλεια και στις επόμενες φάσεις άρσης των μέτρων», είπε.
Αισιοδοξώ, συνέχισε, ότι ο κυπριακός λαός παρά το ότι είναι εξαιρετικά κουρασμένος και στρεσαρισμένος, αντιλαμβάνεται την δυσκολία της κατάστασης στην παρούσα φάση γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη επιδημία, κι είμαι σίγουρη ότι θα ανταποκριθεί στην φάση αυτή και θα τηρήσει τα μέτρα.
«Εάν τηρήσει τα μέτρα, έτσι όπως εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές, είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσουμε σε βάθος χρόνου να τα καταφέρουμε. Απλώς θέλει υπομονή, σύνεση και λογική από όλους», συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης