Για τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, για την επόμενη μέρα και τις πιθανές εστίες μόλυνσης μίλησε στο βραδινό δελτίο του ΣΙΓΜΑ, ο επιδημιολόγος και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.
Σύμφωνα με το Δρ. Κωστρίκη είναι πολύ νωρίς ακόμη να προχωρήσουμε σε συμπεράσματα σχετικά με τη πορεία του ιού, δύο μέρες μετά από την πρώτη φάση σταδιακής άρσης των μέτρων
«Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτές τις δύο μέρες, καθώς είναι αποτελέσματα πρίν την άρση των μέτρων. Για να έχουμε τα αποτελέσματα μετά την άρση των μέτρων πρέπει να περιμένουμε ακόμη μια βδομάδα. Δεν έχουμε τελειώσει με αυτή την υπόθεση, ακόμα είναι το τέλος της αρχής. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση» εξήγησε.
Σχολιάζοντας δήλωσή του πως ο ιός θα εξαφανιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δρ. Κωστρίκης σημείωσε πως «υπάρχουν αρκετά δεδομένα. Το πρώτο δεδομένο είναι ότι από μαθηματικά μοντέλα που έχουν γίνει, φαίνεται ότι εάν δεν έχουμε νέα ευρήματα και παραμείνουμε ως έχει, θα φτάσουμε σύντομα σε μηδενικά κρούσματα. Αν γίνει αυτό θα μπορούμε να πούμε πλέον ότι φτάσαμε στο τέλος».
Ο Δρ. Κωστρίκης τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι πλέον η Κύπρος αλλά τα εισαγόμενα κρούσματα.
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Διότι αυτά θα διαμορφώσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν θα ανοίξουν τα σύνορα και τα οδοφράγματα. Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε οι χώρες με τις οποίες θα έχουμε εμπορικές συναλλαγές ή τουρισμό να είναι περίπου του ίδιου επιπέδου επιδημιολογικά όπως εμείς», είπε.
Όσον αφορά τον προβληματισμό που προκύπτει για τις πιθανές εστίες μόλυνσης ομάδων πληθυσμού που δεν ελέχθησαν ο Δρ. Κωστρίκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ίχνος ρατσισμού. «Υπάρχουν αλλοδαποί που ήρθαν να εργαστούν και άλλοι που είναι παράνομοι. Αυτές οι ομάδες φαίνεται να μην έχουν ενταχθεί σε καμία δειγματοληψία και υπάρχει ανησυχία».
Ερωτηθείς σχετικά με τη θερμοκρασία και αν καύσωνας που παρατηρείται τα καλοκαίρια στην Κύπρο θα βοηθήσει, απάντησε πως «ναι, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμος. Πρώτον γιατί ο κόσμος βγαίνει έξω και δεν βρίσκεται σε κλειστούς χώρους και δεύτερον πως η ξηρασία δεν βοηθάει τον ιό να αναπτυχθεί αφού αποδυναμώνεται», εξήγησε.
Δείτε σχετικό βίντεο:
Διαβάστε ακόμη:
Οικογενειακή τραγωδία/Λάρνακα:Χειροπέδες για ανθρωποκτονία στον 23χρονο
Υφ. Τουρισμού: «Στόχος μέσα Ιουνίου να είναι έτοιμος ο τουριστικός τομέας»
Βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις κατά ισλαμιστών στο Ιράκ από βάση Ακρωτηρίου