Με την πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων να αρχίζει σήμερα και χιλιάδες εργαζόμενους να επιστρέφουν πίσω στους χώρους εργασίας τους, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το λιανικό εμπόριο και τα εργοτάξια, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει προβεί σε εντατικές προετοιμασίες για να καταστεί εφικτό να ελεγχθεί η εφαρμογή των μέτρων στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Επιθεώρησης Εργασίας Αναστάσιος Γιαννάκη, σημειώνοντας ότι σημαντικός θα είναι και ο ρόλος των ίδιων των πολιτών.

 

«Έπειτα από αρκετές μέρες που μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ήταν κλειστός και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ήταν περιορισμένοι εκτός του χώρου εργασίας επανέρχονται όλοι αυτοί στην κανονική λειτουργία τους», ανέφερε ο κ. Γιαννάκη.

Ετοιμασία οδηγών σε πολλές γλώσσες, τηλεκπαίδευση λειτουργών για επιθεωρήσεις
Σε σχέση με τις προετοιμασίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι «η περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ εντατική για εμάς γιατί ολοκληρώθηκαν και αναρτήθηκαν στις ιστοσελίδες του Τμήματος, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για τον κορωνοϊό, του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Υγείας συγκεκριμένοι οδηγοί, ερωτηματολόγια, φυλλάδια στην ελληνική, την αγγλική, την βουλγαρική, στην ρουμανική γλώσσα και ετοιμάζονται στην αραβική και την τουρκική με οδηγίες σε ότι αφορά την επάνοδο των εργαζομένων και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται προστασίας και πρόληψης λόγω του κορωνοϊού.

Εκτός από το υλικό που προετοιμάστηκε, πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκης, έγινε και μια μαραθώνια προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι λειτουργοί οι οποίοι ορίστηκαν με το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας από τις υπηρεσίες που θα συνεισφέρουν στην συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε για το έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά για λειτουργούς από την Υπηρεσία Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, του , Τμήματος Δασών και του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, της Υπηρεσίας Θήρας του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τους τροχονόμους των Δήμων.

«Όλο αυτό το εργατικό δυναμικό μετά από μια προσπάθεια με τηλεκπαίδευση διάρκειας δύο ωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που παραχώρησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο», είπε. Την διαδικτυακή εκπαίδευση παρακολούθησε και ομάδα της Αστυνομίας η οποία συνεργάζεται επίσης με όλους στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης επεξηγήθηκε ποιος θα είναι τρόπος εφαρμογής των μέτρων, ποιες είναι οι διαδικασίες, ποιες είναι οι εξουσίες των επιθεωρητών. Επίσης, πρόσθεσε, έγιναν τεχνικές παρουσιάσεις από το γιατρό εργασίας σε ότι αφορά τον κορωνοϊό και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, όπως και ειδικά μέτρα που εφαρμόζονται στο λιανικό εμπόριο ή στους χώρους των εργοταξίων που είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο.

Επίσης, συνέχισε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν επαφές, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις, με τους διάφορους αυτούς λειτουργούς, γιατί οι δικοί μας προϊστάμενοι και συντονιστές στα επαρχιακά γραφεία με τους καταλόγους του προσωπικού που έχουν, τους έχουν χωρίσει σε ομάδες των δύο συνήθως ατόμων και τους έχουν αναθέσει συγκεκριμένες περιοχές και συνοικίες και εμπορικούς δρόμους, που θα επιθεωρήσουν σήμερα.

Τόνισε ότι «δεν είναι μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα τα οποία θα επιθεωρηθούν αλλά έχουμε και πρόγραμμα για επιθεωρήσεις στην ύπαιθρο γιατί και εκεί πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού».

Σήμερα, ανέφερε ο Διευθυντής Επιθεώρησης Εργασίας, «ξεκίνησαν τους ελέγχους με συγκεκριμένα ερωτηματολόγια». Δηλαδή, εξήγησε, έχουν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αναφέρουν σε σχέση με το αν υπάρχουν προβλήματα ή όχι.

«Περίπου αναμένουμε στο λιανικό εμπόριο 20.000 επιχειρήσεις οι οποίες επανέρχονται σε πλήρη δραστηριοποίηση και αν υπολογίσουμε και το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο μια δύναμη που φτάνει στους 64.000 εργαζόμενους οι οποίοι μαζικά πλέον κινούνται στην αγορά».

Δημόσιος Τομέας

Σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, υπενθύμισε ότι από τις 30 Απριλίου εκδόθηκε ειδική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών η οποία καθόρισε τις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμοστούν στη δημόσια υπηρεσία για την επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων σε πλήρη απασχόληση.

Όπως γνωρίζετε, είπε, υπήρχε προηγούμενη διευθέτηση για τηλεργασία, με εξαίρεση κάποια Υπουργεία τα οποία ήταν «επιστρατευμένα» όπως το Υπουργείο Εργασίας, Μεταφορών και Υγείας. Αυτοί οι υπάλληλοι, ανέφερε, ήταν στις δουλειές τους, δεν διέκοψαν.

Άρα, πρόσθεσε, επιστρέφουν όλοι οι άλλοι υπάλληλοι στις εργασίες τους .

«Η συνολική δύναμη που έχουμε στη δημόσια υπηρεσία και το ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι γύρω στις 33.000 άτομα με πάνω από 750 υποστατικά», σημείωσε.

Αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες δεν θα επιστρέψουν πίσω. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο αριθμός των ατόμων που περιλαμβάνονται σε αυτό τον κατάλογο έχει μειωθεί με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Πρόσθεσε επίσης ότι παραμένει το θέμα των γονέων που προσέχουν τα παιδιά τους σπίτι, για τους οποίους υπάρχει η διευθέτηση να εργαστούν μέσω τηλεργασίας αν είναι εφικτό, διαφορετικά θα αναγκαστούν να πάρουν άδεια ανάπαυσης για να προσέχουν τα παιδιά τους μέχρι νεοτέρας που θα επιστρέψουν τα παιδιά τα σχολεία, ανάλογα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Γιαννάκη σε δημόσιους υπάλληλους οι οποίοι παρόλο που ήταν γονιοί μικρών παιδιών ή ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, συνέχισαν να εργάζονται σε ώρες εκτός κανονικού ωραρίου το προηγούμενο διάστημα. «Έρχονταν στα γραφεία», είπε, προσθέτοντας ότι «ειδικά τα τμήματα που ήταν σε επιστράτευση είχαμε τους λειτουργούς εδώ και Σάββατα και Κυριακές και βράδια». 

Ο κ. Γιαννάκη επανάλαβε ότι σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ότι «το σημαντικότερο είναι η ατομική υγιεινή, καθαριότητα, απολύμανση χεριών, αποφυγής αγγίγματος προσώπου, χειλιών, ματιών, αν δεν είναι καθαρά και απολυμασμένα τα χέρια. Είναι πρόσθεσε η απολύμανση των εργαλείων που χρησιμοποιούμε, των γραφείων, των πληκτρολογίων, των πόμολων, τα κουμπιά των ανελκυστήρων.

Έξω από τα καταστήματα, υπενθύμισε, πρέπει να υπάρχει δοχείο με απολυμαντικό υγρό,  στην είσοδο  και στην έξοδο αν είναι διαφορετική. Πρέπει, είπε, να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει κοινό μέσα στο χώρο, είτε είναι δημόσια υπηρεσία ή ιδιωτικός οργανισμός, πρέπει να υπάρχει η αναλογία των 8 τμ για κάθε άτομο το οποίο είναι στον χώρο εξυπηρέτησης.

«Ο αερισμός είναι πολύ σημαντικός. Ανοιχτά πόρτες και παράθυρα στο μέγιστο δυνατόν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «είναι προτιμότερο να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά ιδιαίτερα αυτά που κάνουν ανακύκλωση αέρα. Δεν συστήνεται καθόλου».

Σε ερώτηση πόσες επιθεωρήσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα απάντησε ότι «η κατάσταση είναι ρευστή». Η κατανομή έχει γίνει σε περιοχές και διαφορετικές ομάδες θα κάνουν επιθεωρήσεις το πρωί, άλλες το μεσημέρι και άλλες το απόγευμα.

«Έχουμε περίπου 100 άτομα που βγαίνουν αυτή την στιγμή έξω για κάποιες επιθεωρήσεις», είπε, εξηγώντας ωστόσο ότι ο αριθμός των επιθεωρήσεων είναι δύσκολο να καθοριστεί γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ των επιθεωρήσεων που θα γίνουν για παράδειγμα σε ένα δρόμο εμπορικό με δεκάδες καταστήματα και άλλων που θα γίνουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.


Εργοτάξια
Αναφερόμενος στα εργοτάξια είπε ότι πρόκειται για «ιδιαίτερη περίπτωση».

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ανέφερε, έχει στείλει από την περασμένη εβδομάδα ειδοποιήσεις σε όλους τους συντελεστές εκτέλεσης και μελέτης των μεγάλων έργων μέσω επιστολών  στις οποίες επεξηγούνται τα μέτρα που θα πρέπει να έχουν ληφθεί στα εργοτάξια πριν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους.

«Έχουμε καταμετρήσει τα εργοτάξια, άρα ξέρουμε που θα κινηθούμε», είπε, προσθέτοντας ότι «κατά κύριο λόγο τα εργοτάξια θα επιθεωρούνται από τους δικούς μας επιθεωρητές που έχουν καλύτερες τεχνικές γνώσεις, για να μην υπάρξει κίνδυνος τραυματισμού ατόμων που δεν έχουν εμπειρία σε εργοτάξια.

Ο κ. Γιαννάκη είπε επίσης ότι το Τμήμα είναι σε επαφή με την Ομοσπονδία Εργολάβων και Οικοδομών η οποία έχει ενημερωθεί αναλυτικά για τα διάφορα θέματα.

«Ένας από τους οδηγούς που έχουμε κάνει είναι ειδικά για τις κατασκευές», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν δύο ερωτηματολόγια για τις κατασκευές, το ένα είναι για σκοπούς προετοιμασίας του εργοταξίου και το άλλο θα πρέπει να συμπληρώνεται κάθε μέρα με τα σημεία ελέγχου που πρέπει να έχουν. «Έχουμε ετοιμάσει επιπλέον φυλλάδιο στο οποίο εμπεριέχονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων», πρόσθεσε.

Ο εργοδότης, ανέφερε ο κ. Γιαννάκη, έχει υποχρέωση να δώσει τα μέσα προστασίας, τα απολυμαντικά, τις μάσκες, τις διαδικασίες, τις πινακίδες και τις επισημάνσεις καθώς και να επιτηρεί την εφαρμογή τους, αλλά φυσικά έχουν και οι εργαζόμενοι την υποχρέωση να εφαρμόζουν τα μέτρα, να χρησιμοποιούν τα μέτρα που τους παρέχονται.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας είπε ακόμα ότι εκτός από τον νόμο περί λοιμοκαθάρσεως ο οποίος προβλέπει διοικητικό πρόστιμο μέχρι €300 και είναι ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιείται, υπάρχει και η νομοθεσία για ασφάλεια και υγεία στην εργασία που είναι πολύ πιο αυστηρή, «την οποία δεν θα διστάσουμε να την χρησιμοποιήσουμε και προνοεί ακόμη και έκδοση υλοποίησης απαγόρευσης».

Αν διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμόρφωση παρά τις υποδείξεις μας, θα διακόψουμε την λειτουργία της επιχείρησης ή και θα προχωρήσουμε σε ποινική δίωξη, που προβλέπει ο νόμος ένα πολύ ψηλό ποσό €80.000 ή 4 χρόνια φυλάκιση, ανέφερε ο κ. Γιαννάκη.

Διαβεβαίωσε ότι εκείνο το οποίο θέλουμε δεν είναι να φτάσουμε στο στάδιο να οδηγούνται εργοδότες ή εργαζόμενοι στα δικαστήρια, «θέλουμε να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης, ο κάθε εργοδότης, ο κάθε εργαζόμενος ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα».

«Κερδίσαμε κάποιες πρώτες μάχες. Δεν θέλουμε να πάμε πίσω. Το είπαν καθαρά και οι εμπειρογνώμονες και οι Υπουργοί. Αν διαπιστώσουν ότι αυξάνονται τα κρούσματα θα περιορίσουν πάλι τη διακίνηση και την λειτουργία επιχειρήσεων», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε και στο ρόλο των πολιτών, λέγοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι τον ρόλο τους. Δεν μπορούν να συγκεντρώνονται μπουλούκια έξω από γραφεία ή επιχειρήσεις και να μην τηρούν αποστάσεις».

«Η συμβολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι πολύ σημαντική  να επιβεβαιωθούν κάποια θέματα, να ακουστούν, να διοχετευθούν, να εμπεδωθούν ξανά», είπε.