Για την σταδιακή άρση των μέτρων μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης.

 

Συγκεκριμένα, ο ειδικός ανέφερε ότι «είναι σχεδόν η ώρα μηδέν, αύριο επιστρέφουμε στην ομαλότητα». Τόνισε ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι οι κρισιμότερες και θα μας δείξουν τον δρόμο για την επόμενη χαλάρωση των μέτρων.

 Πρόσθεσε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να τηρούμε τις αποστάσεις και να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους, ώστε να σταματήσουμε την μετάδοση του ιού. Σε αντίθετη περίπτωση, θα «οπισθοχωρήσουμε» είτε λίγο είτε πολύ.

Όσον αφορά στους αριθμούς, εξήγησε ότι αν και έχουμε μονοψήφιους αριθμούς τις τελευταίες ημέρες, θα ήταν πιο θετικό εάν είχαμε μηδενικά κρούσματα. Εξήγησε ότι αυτό δείχνει ότι μπαίνουμε στην χαλάρωση, έχοντας αριθμό κρουσμάτων, γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αφού μπορεί να υπάρχουν κρούσματα που δεν ξέρουμε.

Σε ερώτηση πότε θα σημάνει συναγερμός για τα κρούσματα, είπε ότι εάν αρχίσουμε να βλέπουμε αριθμούς από 20, 35, 40 σε μια περίοδο τεσσάρων πέντε ημερών, «τότε θα σημάνει κόκκινο».

Πρόσθεσε ότι θα πάρει χρόνο να μεταδόσει ο ένας στον άλλο τον ιό, δεν θα φανεί στα πρώτα στάδια αλλά ίσως δούμε τα κρούσματα στην δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα, γι' αυτό συστήνει την προσοχή για όλο τον μήνα.  

Διαβάστε επίσης:

Οκτώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο

Το μήνυμα ΠτΔ λίγο πριν την α’ φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων (vid)

ΗΒ: Κύπρια απεβίωσε από κορωνοϊό: Την «ακολούθησε» ο σύζυγός της ένα μήνα μετά

«Λίγο ακόμα και θα πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας»-Δείτε το συγκινητικό βίντεο

To αναθεωρημένο έντυπο για τις μετακινήσεις που θα ισχύει από τη Δευτέρα