Οδηγό εξέδωσε το το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού σε εργασιακούς χώρους αλλά και σχολεία που επαναδραστηριοποιούνται στην 1η και 2η φάση της στρατηγικής για άρση των απαγορεύσεων.
Διαβάστε αυτούσιο τον οδηγό:
Παρουσίαση συμπτωμάτων: Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και άμεση επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό ή/και παιδίατρο. Σε περίπτωση που ένα παιδί παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια στο σχολείο θα πρέπει να απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί και να απομακρύνεται από την τάξη.
Προετοιμασία του σχολικού κτιρίου:
1. Τοποθέτηση αλκοολούχων διαλυμάτων (με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε κάθε είσοδο της τάξης. Συστήνεται υποχρεωτική και σωστή εφαρμογή υγιεινής των χεριών κατά την είσοδο και έξοδο από αυτή (συμπεριλαμβανομένου και των διαλειμμάτων). Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης. Συστήνεται να αφισοκολληθούν οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας σχετικά με την ορθή χρήση του αλκοολούχου διαλύματος και από τις δύο πλευρές (έσω και έξω από την κάθε τάξη)
2. Καθαρισμός κτιρίου: Η τάξη και το σχολείο να καθαρίζονται καθημερινά ακολουθώντας τις καθημερινές πρακτικές καθαριότητας με έμφαση στα ακόλουθα:
A. Καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (high touch surfaces) όπως τα πόμολα, τα γραφεία, όλων των επίπλων, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες και κυρίως τα θρανία των μαθητών κλπ με καθαριστικό διάλυμα (είτε αλκοολούχο διάλυμα είτε αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99). Να γίνεται αυστηρά έλεγχος της καθαριότητας βάσει των παραπάνω.
B. Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση της τουαλέτας και των επιφανειών του χώρου με καθαριστικά διαλύματα (αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).
Κατά τη χρήση της τουαλέτας συστήνεται να κλείνει το καπάκι πριν τη χρήση φλοτέρ, Επίσης καθαρισμός των χεριών ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ τη χρήση/καθαρισμό της τουαλέτας. Τέλος αποφυγή συγχρωτισμού μέσα στους κλειστούς χώρους της τουαλέτας. Συστήνεται να γίνεται έλεγχος των παιδιών που μπαίνουν στις τουαλέτες ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατό ο συγχρωτισμός τους στο χώρο της τουαλέτας.
Γ. Καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα (προτιμητέο αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).
Δ. Αερισμός κτιρίου: Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα (ακόμα και κατά τη διάρκεια του μαθήματος εφόσον αυτό είναι εφικτό)
Σημείωση: Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
3. Ειδικές συστάσεις για μαθητές και εκπαιδευτές:
Α. Αυστηρή τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης από από τους μαθητές και τους καθηγητές.
1. Σε κάθε θρανίο να κάθεται ένας μαθητής και να υπάρχει τουλάχιστον απόσταση μεταξύ των θρανίων 1 μέτρου.
2. Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
3. Απόσταση καθηγητή από μαθητή στα 2 μέτρα
4. Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτέρνισμα, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος ή διάρροιες
Γ. Τήρηση λοιπών μέτρων προστασίας.
1. Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του
κινδύνου μόλυνσης.
2. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
3. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
4. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
5. Έλεγχος και αποφυγή συνάθροισης των μαθητών κατά τα διαλλείματα. Συστήνεται κάθε τάξη να έχει διαφορετικό ωράριο των διαλλειμάτων ώστε να μην συνωστίζονται στους εξωτερικούς χώρους.
6. Σύσταση τα παιδιά να φέρνουν φαγητό από το σπίτι τους και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός κατά τη σίτιση-διαλειμματα και σε χώρους όπως κυλικεία.
Διαβάστε επίσης:
Υπ. Υγείας: Κρούσματα σε υπεραγορά στη Λάρνακα και σε εστιατόριο στη Λευκωσία
Εικόνες από την πρώτη δημόσια εμφάνιση Κιμ Γιονγκ Ουν μετά από 3 εβδομαδες
Επεισοδιακή σύλληψη καταζητούμενου στην Πάφο- Προηγήθηκαν άλλες 4 συλλήψεις
Οι ισχυρισμοί των δύο συλληφθέντων για την απόπειρα απαγωγής στην Πάφο