Θα πάρει λίγο περισσότερο καιρό απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, μέχρι να δούμε να καταγράφονται μηδενικά κρούσματα στην Κύπρο, ανέφερε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης, λέγοντας ότι «έχουν υπάρξει απροσεξίες».

 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε μια πιθανή διασπορά του κορωνοϊού λόγω αδιαφορίας του κόσμου να τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα μετά τη χαλάρωση. Σε περίπτωση που υπάρξουν 20-30 περιστατικά την ημέρα για τρεις ή τέσσερις συνεχόμενες ημέρες «θα πρέπει να πάμε δύο βήματα πίσω» σε σχέση με τη χαλάρωση των μέτρων, προειδοποίησε.

Ο κ. Καραγιάννης παρέπεμψε στον μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων που συνεχίζει να καταγράφεται στην Κύπρο. Πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί αυτή την περίοδο, συνέχισε, καθώς με τη διακίνηση του κόσμου μπορεί να υπάρξει διασπορά αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως τα μέτρα αυτοπροστασίας, η απόσταση και η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Ερωτηθείς πόσο απέχουμε από το να δούμε να καταγράφονται μηδενικά κρούσματα, ο καθηγητής απάντησε ότι φαίνεται πως θα πάρει λίγο περισσότερο καιρό. «Ήλπιζα ότι θα βλέπαμε μηδενικά [κρούσματα] μέχρι στιγμής, αλλά έχουν υπάρξει απροσεξίες» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η καθοδική πορεία των κρουσμάτων.

Ανέφερε ότι από τα δεδομένα που έχει ενώπιον της η επιδημιολογική ομάδα, δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια κορύφωση που να αποδίδεται στην περίοδο του Πάσχα, ενώ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, τα περιστατικά είναι μεμονωμένα.

«Φυσικά και έχουν παρατηρηθεί σε κάποιες επιχειρήσεις, στον οίκο ευγηρίας» περιστατικά, συνέχισε, λέγοντας ωστόσο ότι μια εστία μόλυνσης είναι πιο εύκολο να τεθεί υπό έλεγχο απ΄ό,τι τα μεμονωμένα περιστατικά.

Εξήγησε ότι οι μικροεστίες μόλυνσης μπορούν να απομονωθούν χωρίς να χρειάζεται να ληφθούν δραστικά μέτρα για τον γενικότερο πληθυσμό, αν όμως υπάρξει διασπορά, τότε τα μέτρα θα πρέπει να είναι οριζόντια και να αφορούν όλο τον πληθυσμό.

Είπε επίσης ότι όσο ο δείκτης μεταδοτικότητας ρ-0 παραμένει κάτω από το 1 σημαίνει ότι η επιδημία φθίνει και κάποια στιγμή θα εκλείψει, εφόσον δεν υπάρχει μετάδοση. Όσο είναι πάνω από το 1 σημαίνει ότι η μετάδοση συνεχίζεται και σε κάποιο στάδιο μπορεί και να ξεφύγει εκτός ελέγχου, συμπλήρωσε.

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι η Κύπρος βρίσκεται αρκετά κάτω από το 1, στο 0,3 για αρκετό καιρό τώρα, είπε. Ανέφερε ωστόσο ότι με τη χαλάρωση των μέτρων αναμένεται ότι ο δείκτης θα πάει προς τα πάνω, καθώς κάποιοι δεν θα πειθαρχήσουν.

«Για να μας ξεφύγει πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε 20-30 περιστατικά την ημέρα για τρεις ή τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Όταν το δούμε αυτό θα πρέπει να πάμε δύο βήματα πίσω», είπε.

Remdesivir

-----------

Ερωτηθείς για το πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο Remdesivir, το οποίο αδειοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο έχει την ίδια ιδιότητα με ένα ευρείας φάσματος αντιβιοτικό, καθώς επιδρά σε πολλαπλούς ιούς.

Απo την άλλη, συνέχισε, δεν είναι 100% αποτελεσματικό, καθώς κάποιες από τις μελέτες που έχουν δημοσιευτεί αναφέρουν ότι βελτίωση βλέπει το 65% των ασθενών, ενώ υπήρξαν και μελέτες που αναφέρουν ότι δεν είχε καμία επίδραση.

Είπε ότι το φάρμακο προωθείται στην Αμερική, ωστόσο στην Ευρώπη οι πολυκεντρικές μελέτες, που γίνονται σε πολλαπλά νοσοκομεία σε διάφορες χώρες, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

«Φαίνεται ότι πράγματι βελτιώνει κάπως την κατάσταση των ασθενών, ίσως να αποτρέπει και τη διασωλήνωση σε κάποιους από αυτούς» ανέφερε, εκτίμησε όμως ότι η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος δεν θα είναι ίδια για όλους τους ασθενείς.

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Υγείας: Κρούσματα σε υπεραγορά στη Λάρνακα και σε εστιατόριο στη Λευκωσία

Εικόνες από την πρώτη δημόσια εμφάνιση Κιμ Γιονγκ Ουν μετά από 3 εβδομαδες

Επεισοδιακή σύλληψη καταζητούμενου στην Πάφο- Προηγήθηκαν άλλες 4 συλλήψεις

Οι ισχυρισμοί των δύο συλληφθέντων για την απόπειρα απαγωγής στην Πάφο