Δεκαπέντε νέα κρούσματα από σύνολο 2,981 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν στην Κύπρο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (28/04) το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τα νέα περιστατικά COVID-19 κατανέμονται ως εξής:
-Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί 727 εργαστηριακές διαγνώσεις, με 2 θετικά αποτελέσματα,
-Από σύνολο 237 εργαστηριακές εξετάσεις από την διαδικασία της ιχνηλάτησης, βρέθηκαν 6 κρούσματα,
-Από σύνολο 210 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 2 θετικά αποτελέσματα,
-Ένα δείγμα που ολοκληρώθηκε από άτομο που επέστρεψε από το εξωτερικό της προηγούμενες μέρες, ήταν θετικό,
-Από σύνολο 920 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα,
-Από σύνολο 93 εργαστηριακών διαγνώσεων από εργαζόμενους στον ΟΚΥπΥ, δεν εντοπίστηκε κανένα θετικό αποτέλεσμα,
-Από σύνολο 508 διαγνώσεων από τον έλεγχο 2,000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων και τους οίκους ευγηρίας, δεν προέκυψε κανένα θετικό αποτέλεσμα, και
-Από σύνολο 285 διαγνώσεων από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο 800 ατόμων, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 837.
Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα στις 4 το απόγευμα, συνολικά 17,014 εργαστηριακές εξετάσεις, όπως αναφέρθηκε.
"Ο τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος 800 ατόμων ολοκληρώθηκε. Από τα 800 άτομα που αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν, προσήλθαν για δειγματοληψία 779 και από αυτά εντοπίστηκε ένα θετικό αποτέλεσμα", σημείωσε ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης.
Η Επιστημονική Ομάδα, είπε, θεωρεί ότι ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, παρότι αυξημένος, δεν ανατρέπει την θετική επιδημιολογική εικόνα που αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες.
Σημείωσε πως "σήμερα ενημερώσαμε διεξοδικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται, ενόψει του σχεδιασμού για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενόψει των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν αύριο από το υπουργικό συμβούλιο και των ανακοινώσεων που θα γίνουν από την κυβέρνηση, εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο".
Οι νοσηλευόμενοι
Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 15 άτομα, ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν τέσσερα εξιτήρια. Όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερεις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.
"Τις προηγούμενες μέρες είχαμε την άρση του Διατάγματος του Υπουργείου Υγείας για την λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων και τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχουμε την άρση των Διαταγμάτων που αφορούν στις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες μη επείγουσες παρεμβάσεις", σημείωσε ο Δρ Μάριος Λοΐζου.
Ανέφερε πως "τα νοσηλευτήρια του τόπου μας, δημόσια και ιδιωτικά, θα πρέπει με προσοχή να επανέλθουν σε πλήρη δραστηριοποίηση. Η επάνοδος αυτή θα πρέπει να γίνει με αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας, που καθημερινά αναφέρουμε, τόσο από τα νοσηλευτήρια όσο και από τους ασθενείς. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η προσφορά με υπομονή και ασφάλεια σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους την έχουν ανάγκη. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να πάμε στον γιατρό, στα νοσοκομεία. Θα πρέπει όμως να συμμορφωνόμαστε πλήρως με τα μέτρα προστασίας και τις οδηγίες που εκδίδονται από κάθε νοσοκομείο".
Προστατεύουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε και ενισχύουμε το Σύστημα Υγείας. Μένουμε υγιείς και βοηθάμε την επανεκκίνηση της πατρίδας μας, κατέληξε.
Ο κ. Κωστρίκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Επιστημονική Ομάδα είχε μια διεξοδική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με την άρση των μέτρων που είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην επαναφορά στην κανονικότητα. «Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές κι εμείς τα μέλη της Επιτροπής και ο Υπουργός Υγείας, είναι εξαιρετικής σημασίας ότι η άρση αυτών των μέτρων θα συνοδεύεται πάντοτε με κανόνες αποστασιοποίησης και υγιεινής και είναι κάτι το οποίο πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι θα μας συνοδεύει αυτό το πράγμα μέχρι που να υπάρχει ένα εμβόλιο εναντίον αυτού του ιού», είπε.
Ερωτηθείς αν η σχετική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων πιθανόν να οφείλεται σε παρακοή των μέτρων κατά το Πάσχα, ανέφερε ότι «δεν είμαστε σίγουροι αν αυτά τα 15 κρούσματα που είχαμε σήμερα είναι από το Πάσχα. Από τους αριθμούς που έχω πει, είναι ορισμένα κρούσματα από τις ιχνηλατήσεις και άλλα 5 κρούσματα από τις εξετάσεις με ιδιωτική πρωτοβουλία. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι από την μελέτη των 800 τυχαίων διαγνώσεων, είχαμε μόνο ένα θετικό κρούσμα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό αποτέλεσμα».
Κληθείς να σχολιάσει ότι τα 15 κρούσματα αφορούν πολίτες που είτε αποτάθηκαν ιδιωτικά για εξέταση είτε προέκυψαν από την δειγματοληψία των 20,000 επαγγελματιών, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι «μεταφράζεται ότι υπήρχαν άτομα που δεν ένιωθαν πολύ καλά και πήγαν με ιδιωτική πρωτοβουλία και πήραν δείγματα. Επομένως, αναμένονται αυτά τα θετικά κρούσματα να συνεχίσουν να υπάρχουν στην κοινωνία μας και από τους επαγγελματίες υγείας και δεν αναμένουμε να έχουμε μηδέν κρούσματα αυτού του επιπέδου. Είναι άτομα τα οποία βρίσκονται σε επαφή συνεχώς με τον κόσμο. Όπως έχω πει, αν και είναι κάπως ψηλός ο αριθμός των 15 να μην ξεχνούμε ότι έχουμε κάνει σήμερα σχεδόν 3,000 δείγματα», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης