Οι αρχηγοί κρατών και οι ηγέτες υγείας παγκοσμίως προχώρησαν χθες σε μια άνευ προηγουμένου δέσμευση να συνεργαστούν για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και παραγωγή νέων εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών για τον COVID-19 και να διασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβασή τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η πανδημία του COVID-19 έχει ήδη επηρεάσει περισσότερους από 2,4 εκατ. ανθρώπους, προκαλώντας τον θάνατο σε πάνω από 160.000. Έχει τεράστιο κόστος σε οικογένειες, κοινωνίες, συστήματα υγείας και οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο και για όσο αυτός ο ιός απειλεί οποιαδήποτε χώρα, ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο», σημειώνεται.

Γι αυτό, είναι επείγουσα ανάγκη, την ίδια ώρα που ακολουθούνται υφιστάμενα μέτρα για την απόσταση μεταξύ ανθρώπων, την διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων και την ιχνηλάτηση των επαφών όλων όσων επιβεβαιώνονται ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, για καινοτόμα COVID-19 εμβόλια, διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες, προστίθεται.

«Μόνο μέσω της αλληλεγγύης θα σταματήσουμε τον COVID-19» δήλωσε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

«Οι χώρες, οι εταίροι υγείας, οι κατασκευαστές και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ενεργήσουν μαζί και να διασφαλίσουν ότι οι καρποί της επιστήμης και της έρευνας θα ωφελήσουν όλους», είπε.

Αναφέρεται ότι από τον Ιανουάριο, ο ΠΟΥ συνεργάζεται με ερευνητές από εκατοντάδες θεσμούς για την ανάπτυξη και την δοκιμή εμβολίων, την τυποποίηση δοκιμασιών και τυποποίηση ρυθμιστικών προσεγγίσεων σε καινοτόμα σχέδια δοκιμών και τον καθορισμό κριτηρίων για να αποφασιστεί η προτεραιότητα η οποία θα δοθεί στα υποψήφια εμβόλια.

Ο οργανισμός έχει ήδη προεγκρίνει διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο και τροχοδρομούνται και άλλες.

Προστίθεται ότι συντονίζει επίσης μια παγκόσμια δοκιμή για αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας τεσσάρων θεραπευτικών αγωγών εναντίον του COVID-19.

Η πρόκληση, αναφέρεται, «είναι η επιτάχυνση και η εναρμόνιση διαδικασιών για να διασφαλιστεί ότι όταν κριθούν τα προϊόντα ασφαλή και αποτελεσματικά μπορούν να παρασχεθούν στα δισεκατ. ανθρώπων ανά το παγκόσμιο που τα χρειάζονται».

Η εμπειρία του παρελθόντος για παράδειγμα τον πρώτο καιρό των θεραπειών κατά του HIV και στην διάθεση εμβολίων κατά της εξάπλωσης του ιού H1N1, δείχνει ακόμα και όταν υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία, δεν ήταν ισότιμα διαθέσιμα σε όλους, συμπληρώνεται.

Έτσι, αναφέρεται, χθες οι ηγέτες συναντήθηκαν, στο πλαίσιο εικονικής εκδήλωσης, την οποία φιλοξένησαν ο ΠΟΥ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, η Πρόεδρος της Κομισιόν και το Ίδρυμα του Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, ο Πρόεδρος των G20, οι αρχηγοί κρατών Γαλλίας, Νοτίου Αφρικής, Γερμανίας, Βιετνάμ, Κόστα Ρίκας, Ιταλίας, Ρουάντας, Νορβηγίας, Ισπανίας, Μαλαισίας και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ηγέτες τον τομέα της  υγείας από τον Συνασπισμό Καινοτομιών Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI), GAVE Συμμαχία Εμβολίων, το Παγκόσμιο Ταμείο, την UNITAID, το Wellcome Trust, το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και την Κίνηση Ερυθράς Ημισελήνου, τη Διεθνή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Φαρμάκων (IFPMA), το Δίκτυο Κατασκευαστών Εμβολίων Αναπτυσσόμενων Χωρών (DCVMN) και τη Διεθνή Ένωση Γενόσημων και Βιολογικών Φαρμάκων, δεσμεύτηκαν να εργαστούν μαζί, καθοδηγούμενοι από ένα κοινό όραμα για ένα πλανήτη που θα προστατεύει από τον ανθρώπινο πόνο και τις καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του COVID-19, να προχωρήσουν με αυτή την ριζοσπαστική συνεργασία. Τους συνεπικουρούν δύο Ειδικοί Απεσταλμένοι ο Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουεάλα, Πρόεδρο του Συμβουλίου του GAVI και τον Σερ Άντριου Γουίτι, πρώην Διευθύνων Σύμβουλο της GlaxoSmithKline.

«Υποσχέθηκαν να εργαστούν προς μια ισότιμη παγκόσμια πρόσβαση τη βάση ενός άνευ προηγουμένου επιπέδου συνεργασίας. Συμφώνησαν να έχουν μια ισχυρή, ενωμένη φωνή, να κτίσουν πάνω στην προηγούμενη εμπειρία τους και να είναι υπόλογοι στον κόσμο, στις κοινότητας και ο ένας στον άλλο», σημειώνεται.

«Η κοινή μας δέσμευση είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία για πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και νίκη επί του COVID-19», είπε ο Δρ. Τέντρος.

«Καμία χώρα και κανένας οργανισμός δεν μπορεί να το πράξει αυτό μόνος του. Ο Επιταχυντής της πρόσβασης εργαλείων για τον COVID-19 συγκεντρώνει τον συνδυασμό της ισχύος αρκετών οργανισμών οι οποίοι θα εργαστούν με ταχύτητα και κλίμακα», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες του τομέα υγείας κάλεσαν την παγκόσμια κοινότητα και τους πολιτικούς ηγέτες να υποστηρίξουν αυτή την συνεργασία ορόσημο και σε δωρητές να παρέχουν τους απαραίτητους πόρους για επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων της, αξιοποιώντας την ευκαιρία που παρέχεται από μια επερχόμενη πρωτοβουλία δέσμευσης στις 4 Μαΐου 2020».

«Αυτή η πρωτοβουλία, της οποίας θα ηγείται η ΕΕ, στοχεύει να ενεργοποιήσει τους σημαντικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για να επιταχυνθεί η εργασία για να προστατευθεί ο κόσμος από τον COVID-19», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Διαβάστε ακόμη: 

Καμπανάκι ΠΟΥ για "διαβατήρια ανοσίας" σε πρόσωπα που μολύνθηκαν

Σαουδική Αραβία: Η χώρα κατάργησε την ποινή της μαστίγωσης

Πηγή: ΚΥΠΕ