Μπορεί οι αριθμοί του τελευταίου πενθημέρου να φέρνουν σ’ όλους χαμόγελα αισιοδοξίας και ελπίδας, ωστόσο οι επιδημιολόγοι συστήνουν υπομονή αφού δεν φθάσαμε ακόμα στο τέλος. Η συζήτηση της επόμενης μέρας έχει ανοίξει για τα καλά και ήδη η Κυβέρνηση σε συντονισμό με την ομάδα των επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται τα βήματα του οδικού χάρτη της επανεκκίνησης.
Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Το "καλοκαίρι του κορωνοϊού" – Τι θα αλλάξει με οργανωμένες παραλίες
Όλοι οι επιδημιολόγοι μέσα από τις δημόσιες τους τοποθετήσεις προσπαθούν να καταστήσουν σαφές ότι ο ιός δεν φεύγει τις πρώτες μέρες του Μάη ούτε του Ιούνη επειδή οι ζωές μας θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα. Ο ιός ήρθε για να μείνει κοντά μας για πολλούς ακόμα μήνες. Αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να εμπεδώσουμε ότι τα μέτρα κοινωνικής αποοσταστιοποίησης και προσωπικής υγιεινής θα πρέπει να μας γίνουν τρόπος ζωής.
Η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας στην Κύπρο αλλά και το τι επικρατεί ανάμεσα στους αλλοδαπούς που ζουν μόνιμα στην Κύπρο φαίνεται πως απασχολεί την επιδημιολογική ομάδα. Σχετικές τοποθετήσεις για το ζήτημα έκανε τις προηγούμενες μέρες ο δρ.Λεόντιος Κωστρίκης. Πιο συγκεκριμένα σε δηλώσεις του την Τετάρτη στην Πρώτη Εκπομπή ανέφερε ότι οι υπάλληλοι σε εργοστάσιο αρτοποιείου στην Αραδίππου ήταν το μεγαλύτερο cluster και αυτό συνέβη γιατί ζούσαν πολλά άτομα μαζί.
Δείτε εδώ: Αναλυτικά: Πότε ανοίγουν καταστήματα,αρχίζουν εκδηλώσεις – Ο ρόλος καιρού/VID
Το SigmaLive συνομίλησε τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με το Υπουργείο Εσωτερικών για το αν υπάρχει πλάνο για στοχευμένους ελέγχους στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών για παράδειγμα, στην Κοκκινοτριμιθιά και στην Κοφίνου. Αυτό που μας λέχθηκε είναι ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι δεν αποκλείεται τίποτα αφού οι σχεδιασμοί επικαιροποιούνται συνεχώς. Τα εν λόγω κέντρα μάλιστα όπως μας λέχθηκε από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών παραμένουν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί την επιδημιολογική ομάδα και θα απασχολήσει περισσότερο τους επόμενους μήνες είναι αυτό των κατεχομένων. Ο δρ.Κωστρίκης το βράδυ της Τετάρτης στις Τομές στα Γεγονότα ανέφερε ότι προβληματίζει τον ίδιο, η σχέση των κατεχομένων με την Τουρκία. Στην Τουρκία όπως είπε χαρακτηριστικά οι αριθμοί των κρουσμάτων εκτινάσσονται καθημερινά και υπάρχουν και αμφιβολίες για το κατά πόσο λένε την αλήθεια σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό.
Διαβάστε εδώ: Κωστρίκης: Το μεγάλο πρόβλημα όταν ανοίξουν τα σύνορα–Ανησυχία για οδοφράγματα