Ένας νέος θάνατος από τον ιό και άλλα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (22/04) το Υπουργείο Υγείας.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη για την μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα της αντιικής αγωγής που χορηγείται στους ασθενείς στις ΜΕΘ, ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ Δρ Μάριος Λοΐζου είπε ότι «χρησιμοποιούνται όλα τα προβλεπόμενα σχήματα με βάση το πρωτόκολλο το οποίο έχει αποφασιστεί. Η αλήθεια είναι , όπως είπα και χθες, έχουμε πετύχει αρκετές μικρές νίκες δηλαδή βλέπουμε ότι η θεραπεία η οποία χορηγείται στους αρρώστους και στο πρώτο στάδιο του νοσοκομείου Αναφοράς και στις ΜΕΘ έχει αρχίσει πράγματι να έχει αποτελέσματα».
Ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Λεόντιος Κωστρίκης, ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες που εξέφρασε σήμερα το πρωί με δηλώσεις του για το γεγονός ότι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που αφορούν κυρίως αλλοδαπούς δεν έχουν γίνει έλεγχοι και για τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, ο κ. Κωστρίκης έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας όπου υπάρχουν χώροι όπου μένουν μαζικά αλλοδαποί αλλά και το παράδειγμα με το εργαστάσιο - αρτοποιό στην Αραδίππου «όπου άτομα ζούσαν σε κοντινά διαμερίσματα και εργαζόντουσαν μαζί».
Στην Κύπρο, είπε, δεν έχουν γίνει ακόμα μαζικές επιδημιολογικές μελέτες που αφορούν μη Κύπριους «και νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας ενόψει του γεγονότος ότι πιθανολογείται να γίνεται και έναρξη των εργοταξίων όπου εργοδοτούνται αρκετοί αλλοδαποί. Επομένως νομίζω είναι ένα σημείο το οποίο πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για να γίνουν πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες για να έχουμε υπόψη μας πώς ήταν πριν ή πως μπορεί να εξελιχθεί η επιδημία σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κρούσματα σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού.
Είπε, επίσης, ότι «η περίπτωση των ασυμπτωματικών είναι μια περίπτωση που είναι γνωστή υπό την έννοια κάποιος μπορεί να έχει τον ιό, να μην το γνωρίζει και μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλα άτομα. Άρα είναι – ‘όπως έχω πει παλιά- ένα καλό κακό διότι μια σημαντική μερίδα των ατόμων που μολύνονται δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και καμία ταλαιπωρία με τη νόσο αλλά υπάρχει αυτή η δυσκολία ότι εντοπίζονται δύσκολα…».
Σε ερώτηση προς τον κ. Λοΐζου αν υπάρχει ένδειξη για την μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα της αντιιικής αγωγής που χορηγείται στους ασθενείς στις ΜΕΘ, είπε ότι «χρησιμοποιούνται όλα τα προβλεπόμενα σχήματα με βάση το πρωτόκολλο το οποίο έχει αποφασιστεί. Η αλήθεια είναι , όπως είπα και χθες, έχουμε πετύχει αρκετές μικρές νίκες δηλαδή βλέπουμε ότι η θεραπεία η οποία χορηγείται στους αρρώστους και στο πρώτο στάδιο του νοσοκομείου Αναφοράς και στις ΜΕΘ έχει αρχίσει πράγματι να έχει αποτελέσματα».