Σημαντικό ρόλο κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων φαίνεται πως θα παίξει το επόμενο διάστημα ο ορθός εξαερισμός χώρων επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων αλλά και των σχολικών μονάδων.

 

Αυτό είναι κάτι που αναφέρθηκε σε μελέτες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες στην Κίνα, όπου επιστήμονες σημειώνουν πως «τα ρεύματα αέρα, ιδίως από τα κλιματιστικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους».

Το ίδιο σημείωσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Γιώργος Πάνο, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως, «πρέπει να υπάρξει μελέτη όσον αφορά τον εξαερισμό των χώρων στην Κύπρο. Υπάρχουν νομοθεσίες και κανόνες σύμφωνα με τις οποίες εάν ένα μέρος εξαερίζεται κάποιες φορές θεωρείται ασφαλές εάν υπάρχουν χώροι που δεν εξαερίζονται ορθά θα πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις».
Θα πρέπει πρόσθεσε «για ένα μικρό διάστημα να δούμε εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξάπλωση των λοιμώξεων, ώστε να καταφέρουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Όσον αφορά τον εξαερισμό χώρου που εφαρμόζεται στις σχολικές μονάδες, μιλώντας στο Sigmalive, o Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Αντρέας Μαραγκός, ανέφερε πως οι συζητήσεις δεν έχουν εστιάσει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση ωστόσο οι σχολικές μονάδες έχουν υποδομές βασισμένες στο Μεσογειακό πρότυπο.

«Οι αίθουσες διδασκαλίας στα σχολεία εξαερίζονται με φυσικό αέρα. Οι υποδομές είναι τέτοιες ώστε κάθε αίθουσα να είναι ανεξάρτητη με παράθυρα ενώ υπάρχουν διάδρομοι. Όσον αφορά το ζήτημα ωστόσο είμαστε σε προκαταρτικές συζητήσεις εάν προκύπτει θέμα», είπε.