Για το κάτω από ποιες συνθήκες μεταδίδεται ο ιός αναφέρθηκε ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, μιλώντας στην καθημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τα νέα κρούσματα. 
 
Απαντώντας σε ερώτηση του SigmaLive ότι «Έγινε λόγος για μετάδοση του ιού με στενή επαφή που ορίζεται για 15 λεπτά, ειδικά για υπεραγορές. Αυτό προφανώς ισχύει για όλες τις επαφές, ανεξαρτήτως χώρου. Πώς επεξηγείται αυτό σε συνάρτηση με το ότι γίνονται αναφορές βάσει ερευνών ότι ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και αερομεταφερόμενος:», ο δρ Κωστρίκης ανέφερε πως ο ιός είναι αερομεταφερόμενος όταν βήξει κάποιος. 
 
 
Εξηγώντας, σημείωσε πως με το βήξιμο δημιουργείται ένα «σύννεφο» από ατμούς ή από μικρά σταγονίδια από το στόμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και αυτό αιωρείται για αρκετό καιρό στην ατμόσφαιρα, άρα μπορεί κάποιος να μολυνθεί πρωτίστως από τον βήχα ή εάν μιλάει με κάποιον σε κοντινή απόσταση πέραν των 15 λεπτών. 
 
Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι όταν βρεθεί ένα κρούσμα εδώ στην Κύπρο, υπάρχει μια μεγάλη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης εδώ στο Υπουργείο που παίρνει τηλέφωνο αυτό το άτομο και προσπαθεί να αξιολογήσει με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο τις πιθανές επαφές που είχε αυτό το άτομο, προσθέτοντας ότι είναι η λεγόμενη ιχνηλάτηση. Αυτά τα άτομα έχουν συγκεκριμένους κανόνες και ορισμούς με βάση τους οποίους λειτουργούν. «Με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται, επαφή ενός κρούσματος νοείται η παρουσία μαζί του στον ίδιο χώρο και συναναστροφή για συνεχόμενο διάστημα πέραν των 15 λεπτών», είπε.