Στις Τομές στα Γεγονότα μίλησε ο Υπουργός Υγείας, το βράδυ της Μ.Δευτέρας. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, στον απόηχο των νέων κρουσμάτων επέλεξε να κάνει αρχή με το ζήτημα των ασυμπτωματικών, που αποτελούν κίνδυνο. Ακριβώς για να εντοπιστούν τα άτομα αυτά που έχουν τον ιό αλλά δεν το γνωρίζουν, διεξάγονται τα μαζικά, επιχορηγούμενα τεστ που θα είναι συνολικά 20 χιλιάδες, είπε ο Κ.Ιωάννου. Με βάση τα στοιχεία, οι ασυμπτωματικοί ανέρχονται σ’ ένα ποσοστό της τάξης του 15-20%.

Ο Υπουργός επέμεινε στο μοντέλο που ακολουθεί η Κύπρος, αυτό της ιχνηλάτησης. Κίνα και Σιγκαπούρη εφάρμοσαν ιχνηλάτηση και περιορισμό. «Επιμένουμε στην ιχνηλάτηση. Καθημερινά κάνουμε πάνω από 400 τεστ. Κανείς δεν το εφαρμόζει πλέον, λόγω ελλείψεων και αυξημένου αριθμού».

Ο Υπουργός επανέλαβε τα βήματα που ακολουθούνται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε επιχειρήσεις.

Αν εντοπίστηκαν κρούσματα σε συγκεκριμένο χώρο που τώρα εξακολουθεί να είναι ανοικτός ο χώρος λειτουργεί με επιπλέον προσωπικό (είτε από άλλα καταστήματα είτε προσλήψεις), εξήγησε ο Κ.Ιωάννου. Σε διαφορετική περίπτωση είπε, πρέπει να περάσουν 14 μέρες να γίνει έλεγχος στους υπαλλήλους ι μετά να επαναλειτουργήσουν.

«Έφερε ως παράδειγμα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έκλεισαν για 48 ώρες.Διαβεβαίωσε ότι μέσω μονάδας παρακολούθησης, εφαρμόζονται αυστηρά τα πρωτόκολλα. Δόθηκαν οδηγίες για επιθεωρήσεις στα υποστατικά τόσο για τα πιο πάνω, όσο και για τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν συγκεκριμένα άτομα εντός συγκεκριμένου χώρου».

Τα ψώνια του κόσμου αυτές τις μέρες, λόγω Πάσχα είπε ο Υπουργός θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα όπως και τις προηγούμενες δυο βδομάδες. Κληθείς να απαντήσει για το τι είναι αυτό που προβληματίζει ιδιαιτέρως αυτές τις μέρες, είπε ότι καθημερινά τον ανησυχεί η χαλάρωση στα μέτρα λόγω γιορτών. «Αν υπάρχουν συγκεντρώσεις σε σπίτια και ναούς ελπίζω να γίνουν καταγγελίες. Το θέμα είναι να μην συμβούν, όχι να καταγγελθούν.

Αν δεν πειθαρχήσουμε ό,τι καταφέραμε θα το αναιρέσουμε», υπογράμμισε.

Η επόμενη μέρα

Είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για άρση των μέτρων. Και σήμερα ενημέρωσα επιδημιολογική ομάδα να δώσουν ενημέρωση για το πότε κρίνουν ότι θα πάμε σε αυτό, σημείωσε ο Υπουργός.

Τόνισε ότι η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή. Για κάθε άρση μέτρου θα υπάρχει αξιολόγηση εντός 2-3 βδομάδων.

Ο ECDC είπε ότι για άρση μέτρων τότε τα 2/3 του πληθυσμού πρέπει να έχουν αντισώματα. «Αυτό θα γίνει είτε όταν βρούμε εμβόλιο είτε όταν νοσήσουν τα 2/3.Ο ECDC διαφωνεί με την άρση μέτρων και θεωρεί ότι δεν εισήλθε στην κορύφωση η ΕΕ», σημείωσε.

Τα μέτρα, εξήγησε, δεν μπορούν να γίνουν πιο αυστηρά. «Στις 30 χώρες της ΕΕ μόνο 18 χώρες έλαβαν τέτοιες αποφάσεις, τύπου δηλαδή Lockdown. Δεν είναι εφικτό να λάβουμε άλλα μέτρα. Είναι μεν σκληρά τα μέτρα αλλά ο κόσμος υπακούει και τον ευχαριστούμε. Να καταλάβουμε ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε», υπογράμμισε.

Κληθείς να απαντήσει για τα παραδείγματα χωρών που βγήκαν από την πανδημία και αν θα μπορούσαμε να λάβουμε τεχνογνωσία απ’ αυτές,  ο Υπουργός εξήγησε ότι πρέπει να αξιολογούμε και την κουλτούρα της κάθε χώρας. Η Σιγκαπούρη άνοιξε τα σύνορά της και δέχθηκε σωρεία εισαγόμενων κρουσμάτων. Να παρακολουθούμε τα λάθη των άλλων, για να μην κάνουμε και εμείς τα ίδια, κατέληξε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.