Για την σημασία των αποτελεσμάτων της τυχαίας δειγματοληψίας, τα ασυμπτωματικά άτομα, όπως επίσης και την χαλάρωση των μέτρων μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Πέτρός Καραγιάννης.

 

«Σημαντική η προσπάθεια της τυχαίας δειγματοληψίας, από την άποψη ότι θα δώσει μια σαφή εικόνα του τι γίνεται έξω στην κοινότητα. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που μολύνεται δεν παρουσιάζει ποτέ του συμπτώματα και αν δεν γίνει αυτή η τυχαία δειγματοληψία δεν θα μάθουμε ποτέ για αυτά τα άτομα.  Αν έχει νοσήσει και έχει ξεπεράσει τον ιό κάποιο άτομο, ο μόνος τρόπος να το μάθουμε αυτό είναι με την ανίχνευση των αντισωμάτων, κάτι το οποίο θα γίνει σε κατοπινό στάδιο», είπε.

Διαβάστε:Μ. Βωνιάτης:«Άτομα που πέρασαν κορωνοϊό μπορεί να νοσήσουν εκ νέου»

Πρόσθεσε πως πρόκειται για τα rapid test τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν δύο είδη αντισωμάτων. «Το ένα αφορά την οξεία φάση της νόσου και ένα άλλο που είναι το αντίσωμα που αναπτύσσεται και παραμένει μαζί μας και είναι αυτά που ονομάζουμε, εξουδετερωτικά αντισώματα. Αυτά τα τεστ όσον αφορά την διάγνωση δεν είναι καλό να χρησιμοποιούνται γιατί δεν ανιχνεύουν άμεσα εάν κάποιος είναι θετικός στον ιό.Θετικοκοποιούνται δέκα μέρες μετά την ανάπτυξη των συμπτωμάτων, επομένως αργούν».

Ο  δρ Καραγιάννης είπε πως ένα άτομο που είναι ασυμπτωματικό μπορεί να εργάζεται και να κινείται στην καθημερινότητά του και να μην αναπτύξει συμπτώματα. «Μπορεί να μεταδώσει τον ιό και στην συνέχεια θα αναπτύξει αντισώματα».

Διαβάστε: Δρ. Πάνος: Ενδεχόμενο επανεμφάνισης του κορωνοϊού το φθινόπωρο (vid)

Όσον αφορά την επιστροφή των φοιτητών, ο δρ Καραγιάννης είπε πως η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση μετά από πιέσεις που δέχθηκε από  γονείς φοιτητών αλλά όπως ανέφερε «και με την συμβολή τη δική μας αλλά και στο γεγονός ότι η επιδημιολογική καμπύλη που έπεφτε».

Διαβάστε:Τι προνοεί το διάταγμα για τις εκκλησίες και ποιους αφορούν τα εξώδικα

Παράλληλα, ανέφερε πως «η μεγάλη δειγματοληψία θα επιτρέψει να κάνουμε εισηγήσεις για την σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα και το πότε θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση μέτρων».

«Αν πάνε όλα καλά, ίσως από την τελευταία βδομάδα Μαΐου να σκεφτούμε κάτι. Όλα, όμως, εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά αποτελέσματα», είπε.