Όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά, αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι Ιατρικές Υπηρεσίες οι οποίες δίδουν παράλληλα οδηγίες και μέτρα προφύλαξης.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Αν και τα περισσότερα παθογόνα δεν μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, κάποια από αυτά μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με βιολογικά υγρά ή ιστούς του νεκρού σώματος.
Με στόχο την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης επιβεβαιωμένου ή όχι μεταδοτικού νοσήματος, η διαχείριση των νεκρών σωμάτων πρέπει να γίνεται πάντα με αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Γενικές οδηγίες
Μέτρα ατομικής προφύλαξης/ εξοπλισμός ατομικής προστασίας
1. Το σύνολο του προσωπικού που θα ασχοληθεί με την διαχείριση νεκρού σώματος πρέπει να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας.
2. Κατά την διάρκεια χειρισμού νεκρού σώματος συνιστάται:
- Αποφυγή άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά.
- Εφαρμογή εξοπλισμού ατομικής προστασίας (γάντια, αδιάβροχη ρόμπα ή πλαστική ποδιά πάνω από ρόμπα που δεν είναι αδιάβροχη, μάσκα FFP3). Προστατευτικά γυαλιά ή ασπίδα προσώπου όταν υπάρχει κίνδυνος εκτίναξης βιολογικών υγρών.
- Κάλυψη τραυμάτων, τομών, εκδορών με αδιάβροχο επίδεσμο.
- Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα ή τη μύτη.
- Αυστηρή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.
- Προσοχή στη χρήση αιχμηρών, τόσο κατά την διάρκεια των χειρισμών στο νεκρό σώμα, όσο και κατά τη διαδικασία αποκομιδής των μολυσματικών απορριμμάτων και της απολύμανσης των επιφανειών.
3. Η αφαίρεση του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Ακολουθεί εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
Τυχαία έκθεση σε αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά
1. Σε περίπτωση απροστάτευτης έκθεσης δέρματος ή βλεννογόνου σε αίμα ή βιολογικά υγρά του νεκρού σώματος πρέπει άμεσα να γίνεται πλύσιμο με άφθονο νερό.
2. Οποιοσδήποτε τραυματισμός του προσωπικού πρέπει να αναφέρεται άμεσα και να αναζητείται ιατρική συμβουλή.
Αποκομιδή μολυσματικών απορριμμάτων
Όλα τα υλικά που θα απορριφθούν πρέπει να τοποθετηθούν στον ειδικό κάδο των μολυσματικών αποβλήτων. Το προσωπικό που θα ασχοληθεί με την αποκομιδή των μολυσματικών αποβλήτων πρέπει να εφαρμόζει τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
Οδηγίες για ειδικές ομάδες επαγγελματιών υγείας Κλινικές – Θαλάμοι
1. Εφαρμογή εξοπλισμού ατομικής προστασίας (γάντια, αδιάβροχη ρόμπα ή πλαστική ποδιά πάνω από ρόμπα που δεν είναι αδιάβροχη, μάσκα FFP3). Προστατευτικά γυαλιά ή ασπίδα προσώπου όταν υπάρχει κίνδυνος εκτίναξης βιολογικών υγρών.
2. Αφαιρούνται καθετήρες, φλεβοκαθετήρες κλπ. Ότι μπορεί να απορριφτεί στα μολυσματικά απόβλητα απορρίπτεται. Τοποθετείτε βαμβάκι στο στόμα και στην μύτη του νεκρού
3. Τοποθέτηση του νεκρού σώματος σε εξειδικευμένο σάκο μεταφοράς νεκρών για μολυσματικές ασθένειες, ο οποίος είναι διπλός και κλείνει με φερμουάρ, ο οποίος κλείνει ερμητικά, δεν ανοίγει ξανά και δεν αφαιρείται. Οι λειτουργοί υγείας αφαιρούν τα χρησιμοποιημένα γάντια (μολυσμένα γάντια) τοποθετούν στα χέρια τους νέα γάντια και καθαρίζουν την επιφάνεια του σάκου με διάλυμα οικιακής χλωρίνης 5,25% σε αναλογία 1 προς 4 και αφήνεται να στεγνώσει στον αέρα. Ο σάκος πρέπει να κλείνει με πλαστικούς σφικτήρες στα μεταλλικά σημεία του φερμουάρ. Πάνω στο σάκο πρέπει να τοποθετείται καρτελάκι με τα στοιχεία του νεκρού.
4. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η αφαίρεση του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Ακολουθεί εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
5. Ο κλητήρας μεταφέρει με ειδικό τροχήλατο μεταφοράς νεκρού τον νεκρό στα ψυγεία. Ο κλητήρας πρέπει να έχει τις κατάλληλες προσωπικές προφυλάξεις όπως μάσκες, FFP3, γυαλιά, καθώς και ολόσωμη αδιάβροχη στολή, η οποία καλύπτει όλο το σώμα και το κεφάλι, εκτός το πρόσωπο.
6. Αποφυγή τοποθέτησης επιπλέον ιματισμού στο νεκρό σώμα.
7.Ο προηγούμενος ιματισμός πρέπει να τοποθετηθεί σε ειδικό σάκο συλλογής μολυσματικών υλικών.
8. Σε όλες τις περιπτώσεις εκδίδεται ιατρικό πιστοποιητικό αιτιών θανάτου από τον θεράποντα ιατρό.
9. Η νεκροτομή σε αυτές τις περιπτώσεις αποφεύγεται.
10. Είναι απαραίτητο όλα τα νεκρά σώματα που παραπέμπονται στο νεκροτομείο από τις κλινικές – θαλάμους, να συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ιδιαίτερα από αναλυτικό ιστορικό.
Νεκροτομεία
Το προσωπικό του νεκροτομείου λαμβάνει τα ίδια μέτρα ατομικής προστασίας όπως αναφέρονται πιο πάνω.
Διαχείριση νεκρού σώματος
1. Όλα τα νεκρά σώματα τα οποία μεταφέρθηκαν από τις κλινικές –θαλάμους σε εξειδικευμένους σάκους μεταφοράς νεκρών, ως επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, δεν ανοίγουν και δεν αφαιρούνται. Παραδίνονται ως έχουν στα γραφεία κηδειών.
2.Τα υπόλοιπα μη επιβεβαιωμένα νεκρά σώματα (όλα θεωρούνται δυνητικά μολυσματικά), που είναι εμφανώς λερωμένα με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά τοποθετούνται σε πλαστική σακούλα νεκρών.
3.Τα νεκρά σώματα τοποθετούνται σε θάλαμο με θερμοκρασία περίπου 4 οC.
4. Όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά. Με στόχο την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης επιβεβαιωμένου ή όχι μεταδοτικού νοσήματος, η διαχείριση των νεκρών σωμάτων πρέπει να γίνεται πάντα αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
5. Τοποθετείτε βαμβάκι στο στόμα και στην μύτη του νεκρού.
Καθαρισμός /απολύμανση περιβάλλοντος
1.Ο νεκροτομικός θάλαμος πρέπει να είναι καθαρός και να έχει επαρκή αερισμό και φωτισμό.
2. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα ή την μύτη
3. Αποφυγή τοποθέτησης επιπλέον ιματισμού στο νεκρό σώμα. Ο προηγούμενος ιματισμός πρέπει να τοποθετηθεί σε ειδικό σάκο συλλογής μολυσματικών υλικών.
4.Όλα τα υλικά που θα απορριφθούν πρέπει να τοποθετηθούν στον ειδικό κάδο των μολυσματικών αποβλήτων. Το προσωπικό που θα ασχοληθεί με την αποκομιδή των μολυσματικών αποβλήτων πρέπει να εφαρμόζει τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
5.Ενδεδειγμένος καθαρισμός / απολύμανση επιφανειών, εργαλείων, τροχηλάτων.