Την ώρα που η Κυπριακή Κυβέρνηση  εμφανίζεται ακόμη διστακτική να ενεργοποιήσει το «lockdown» προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, το Βέλγιο έγινε η τελευταία χώρα της ΕΕ που την Τετάρτη εφάρμοσε locked down την Τετάρτη,  ακολουθώντας το παράδειγμα  της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Διστακτική η Κυβέρνηση

Χθες βράδυ ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στις Τομές στα Γεγονότα εξήγησε ότι υπάρχει αυξητική πορεία των κρουσμάτων, άρα πρέπει να γίνει γενικό lock down για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Καλεσμένος επίσης στις Τομές στα Γεγονότα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος  δήλωσε πως αν και σέβεται τις απόψεις του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλλου, στην χθεσινή συνάντηση που είχε η επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δόθηκαν εξηγήσεις και απόψεις με κατάληξη ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκούντως ικανοποιητικά.

Από την πλευρά του ο  Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης έδωσε οδηγίες προς την Αστυνομία για εντατικοποίηση των ελέγχων στα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας.

Μέτρα ευρωπαϊκών χωρών

Μετά από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Γκιουσέπε Κόντε  έβαλε την περασμένη εβδομάδα σε ολόκληρη σε «lockdown», περιορίζοντας τα ταξίδια, τις ελεύθερες δραστηριότητες, την εργασία, την εκκλησία και άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής για  60 εκατομμύρια Ιταλούς πολίτες.

Η Ισπανία και η Γαλλία ακολούθησαν το παράδειγμα της Ιταλίας, διατάσσοντας τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η Ισπανική Κυβέρνηση σύμφωνα με προσχέδιο του επίσημου διατάγματος που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters θα θέσει τη χώρα υπό περιορισμό (σε lockdown δηλαδή) από τη Δευτέρα.

Το locked down της Γαλλίας, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, μπορεί να είναι η μεγαλύτερη καραντίνα εκτός της Κίνας (ο πληθυσμός της χώρας είναι περίπου 67 εκατομμύρια). Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Κίνας - περίπου 780 εκατομμύρια άνθρωποι - υποβλήθηκαν σε κάποιου είδους ταξιδιωτικό περιορισμό στις 17 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του CNN.

Άλλες χώρες έχουν επίσης κλείσει τα σύνορά τους και η ΕΕ έχει κλείσει όλα τα μη αναγκαία ταξίδια. Το Ελ Σαλβαδόρ επέβαλε εθνική καραντίνα σε  πληθυσμό  6,4 εκατομμυρίων κατοίκων και απαγόρευσε την είσοδο αλλοδαπών στη χώρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα τα κρούσματα του ιού.

Ο όρος "κλείδωμα"  (locked down) δεν είναι ένας τεχνικός όρος που χρησιμοποιείται από την ιατρική κοινότητα, αλλά μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε από υποχρεωτικό περιορισμό σε μια γεωγραφική τοποθεσία , σε μη υποχρεωτικές συστάσεις για διαμονή στο σπίτι, κλείσιμο ορισμένων τύπων επιχειρήσεων ή απαγόρευση εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων.

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα, ένα γενικό Lockdown, όπως έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες της Ευρώπης είναι πλέον ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι σε δύο εβδομάδες θα έχουμε πλήρη εικόνα για την πορεία της εξάπλωσης  κορωνοϊού στην Ελλάδα πράγμα που σημαίνει ότι ακολούθως θα ληφθούν ανάλογα μέτρα.

Ακολουθεί χάρτης  και  κατάλογος με χώρες  και τα μέτρα που έλαβαν μέχρι σήμερα:



Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο πιο δραστικό το «lockdown».(Πηγή Olivier Lejeune)

Κίνα

Η Κίνα εφάρμοσε τη μεγαλύτερη καραντίνα στην ανθρώπινη ιστορία για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τον κορωναϊό, κλείνοντας τουλάχιστον 16 πόλεις στα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μέτρα περιορισμού της Κίνας απέτρεψαν  την εκδήλωση περισσότερων θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Υπάρχει ωστόσο μια επιστημονική μελέτη στο Science Magazine  που διαπίστωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ουχάν επιβράδυναν μόνο την εγχώρια εξάπλωση του ιού κατά τρεις έως πέντε ημέρες επειδή υπήρχαν ήδη περιπτώσεις σε άλλες πόλεις κατά τη στιγμή τoυ locked down.

Ιταλία

Στην Ιταλία, το πανεθνικό  locked down σε ισχύ στις 10 Μαρτίου και περιορίζει ουσιαστικά όλες τις πτυχές της ζωής για τους 60 εκατομμύρια πολίτες της, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου, των ελεύθερων δραστηριοτήτων, του εκκλησιασμού, της φυλάκισης και των ταξιδιών.

Ισπανία

Η Ισπανία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε εθνική καραντίνα το  περασμένο Σάββατο. Η ισπανική κυβέρνηση διέταξε τους 47 εκατομμύρια κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον 15 ημέρες, αν και η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί, σύμφωνα με The Washington Post. Η εντολή επιτρέπει στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για εργασία, την τράπεζα, ιατρικά ραντεβού και να αγοράσουν προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Γαλλία

Η Γαλλία  έκλεισε όλες τις μη αναγκαίες  επιχειρήσεις το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα υλοποίησε πλήρες «locked down», απαγόρευσε δημόσιες συναντήσεις και βόλτες έξω. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ  Μακρόν  πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που παραβιάζουν το «locked down» θα τιμωρούνται.

Γερμανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας καταστημάτων, εκκλησιών, αθλητικών εγκαταστάσεων, μπαρ και κλαμπ σε 16 ομόσπονδα κρατίδια.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει locked down σε όλη τη χώρα. Όλα τα σχολεία, τα κολέγια, τα ιδρύματα παιδικής μέριμνας και τα πολιτιστικά ιδρύματα θα κλείσουν, ανέφερε η New York Post. Οι εσωτερικές συγκεντρώσεις περιορίστηκαν σε όχι περισσότερους από 100 ανθρώπους, ενώ σε υπαίθριες εκδηλώσεις δεν θα ξεπερνούν τα 500 άτομα.

Βέλγιο

Το Βέλγιο πήγε «lockdown» την Τετάρτη, τουλάχιστον  μέχρι τις 5 Απριλίου. Η κυβέρνηση  της χώρας ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι και να περιορίσουν τις επαφές  μόνο με την οικογένειά τους.

Πολωνία

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι από χθες θα  κλείσει επιχειρήσεις και θα απαγορεύσει τα διεθνή ταξίδια. Άτομα από το εξωτερικό που εισέρχονται στη χώρα θα υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.

Ελ Σαλβαδόρ

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε  πριν από μία εβδομάδα  «πορτοκαλί συναγερμό» ( Alerta Naranja). Ο πορτοκαλί συναγερμού περιλαμβάνει εθνική καραντίνα για τους 6.4 εκατομμύρια πολίτες της χώρας. Τα σχολεία είναι κλειστά για τρεις εβδομάδες και οι  πολίτες τις χώρες  που επιστρέφουν από το εξωτερικό πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα 30 ημερών.

Πολλές χώρες έχουν επίσης κλείσει τα σύνορα για να εμποδίσουν τους διεθνείς ταξιδιώτες από τη διάδοση του ιού.

  • Ο Καναδάς έχει κλείσει τα σύνορά του σε όποιον δεν είναι πολίτης, μόνιμος κάτοικος ή Αμερικανός πολίτης.
  • Η Κολομβία έκλεισε όλα τα σύνορά της,.
  • Η Δανία, ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που έκλεισε τα σύνορά της ως απάντηση στον κορωνοϊό, έκλεισε τα σύνορά της από τις 14 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου.
  • Η Γερμανία έκλεισε επίσης σύνορα με τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο.
  • Το Κουβέιτ απαγόρευσε όλες τις εμπορικές πτήσεις.
  • Η Λιθουανία έκλεισε τα σύνορά της τη Δευτέρα για να αποτρέψει την είσοδο σχεδόν όλων των αλλοδαπών και να αποτρέψει τους περισσότερους Λιθουανούς από την αποχώρηση από τη χώρα, με εξαίρεση τα επαγγελματικά ταξίδια.
  • Η Βόρεια Κορέα έχει σταματήσει τις αεροπορικές πτήσεις και την υπηρεσία τρένων με γειτονικές χώρες και έχει καθιερώσει καραντίνα για τους πρόσφατους ταξιδιώτες.